DOLAR
34,3359
EURO
37,4941
ALTIN
3.023,52
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Yanlış ayakkabı seçimi, düztabanlığa ve mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarıyor

Ayakkabı seçim, ayak sağlığına büyük ölçüde etki ediyor. Düztabanlık ve mantar enfeksiyonları, ayakkabı tercihine bağlı sık rastlanan …

Yanlış ayakkabı seçimi, düztabanlığa ve mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarıyor
05.05.2022 14:40
A+
A-

Ayakkabı seçim, ayak sağlığına büyük ölçüde etki ediyor.

Düztabanlık ve mantar enfeksiyonları, ayakkabı tercihine bağlı sık rastlanan rahatsızlıkların başında geliyor.

Kronik süreçte sert tabanlı ayakkabıların seçiminden kaynaklı düztabanlığın oluştuğunu kaydeden Uzman Dr. Emine Kolu, dar ve normal ayak numarasından daha küçük ayakkabıların giyilmesiyle sıkıştırılmış alanda parmak şekli bozukluğu ve buna bağlı terlemeden kaynaklı mantar enfeksiyonlarının oluştuğunu ifade etti.

“Topuk ile ayağımızın 1. ve 5. parmağı arasında ciddi bir denge mekanizması vardır”

İHA’nın haberine göre; sonradan oluşan düztabanların bazı kas hastalık grupları, kronik süreçte uygun ayakkabı seçimi yapılmamış ise sonradan gelişen düztaban gibi ayak hastalıklarıyla karşılaşabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Aslında düztabanlık ayağın iç aksinin yüksekliğinin azalması ya da tamamen kaybolmasıdır. Topuk ile ayağımızın 1. ve 5. parmağı arasında ciddi bir denge mekanizması vardır. Düztabanlı hastalarda ise bu denge mekanizmasının bozulmasından dolayı ayağın bütün yükünü iç kısma yönlendirmiş oluruz. Aynı topuklu ayakkabılarda da bunu yaparız. Topuğun ani yükseklikten ani inişe geçmesinde ön ayağın ve parmakların öne doğru sıkıştırılması ve parmaklarda şekil bozukluklarının olması ön ayak yapısının tamamen bozulması ve hastanın sıklıkla ön ayak ağrısıyla bize başvurmasını sonuçlandırır.”

Yanlış Ayakkabı Seçimi, Düztabanlığa Ve Mantar Enfeksiyonuna Davetiye Çıkarıyor

“İdeal olan en uzun parmak ile ayakkabının uç noktasından 1-2 santim boşluk bulunması”

Mevsimsel terlik ve sandaletten ayakkabıya geçişlerde numaraların tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini, daha önce giydikleri ayakkabıların dar gelmesiyle yarım numara büyük tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Kolu, parmak bozuklukları ve mantar enfeksiyonuna karşı tedbir olunması gerektiğini belirterek şu sözleri kaydetti:

“Yaz dönemlerinde açık ayakkabılar ya da yüksek ve alçak topuklu terlik ve sandalet dediğimiz ayakkabılar tercih edilmektedir. Sandaletlerin de ayak tabanının çok sert olmaması ve ağırlık, hastanın kas bozukluğu ve yorgunluğu oluşturmaması için bir seçim olabilir. Sürekli terlik kullanan hastalarda da ayakkabıya geçişlerde numarasını biraz daha dikkatli bir şekilde tercih etmesi gerekir. Bizim için ideal olan en uzun parmak ile ayakkabının uç noktasından 1-2 santim boşluk bulunması iyi bir seçimdir. Ayağı çok büyük olduğu için normal ayakkabı numarasından 1-2 numara alt tercih eden hasta gruplarında ise parmakta, tırnakta şekil bozuklukları görülebiliyor. Küçük bir alanda parmakların sıkıştırılması terleme ve bunlara bağlı olarak gelişen mantar enfeksiyonları çok sık rastladığımız durumlardır.”

Yanlış Ayakkabı Seçimi, Düztabanlığa Ve Mantar Enfeksiyonuna Davetiye Çıkarıyor

Yanlış Ayakkabı Seçimi, Düztabanlığa Ve Mantar Enfeksiyonuna Davetiye Çıkarıyor

Yanlış Ayakkabı Seçimi, Düztabanlığa Ve Mantar Enfeksiyonuna Davetiye Çıkarıyor

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.