DOLAR
35,6512
EURO
37,2621
ALTIN
3.160,90
BIST
10.016,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
12°C

Uzak doğu ile sert rekabet iç pazara indi

Yüksek enerji ve işçilik maliyetleri ile hazır giyim ve tekstil sektörü iç pazardan sonra yerli marka siparişlerini de Uzak Doğu’ya kaptırıyor.

Uzak doğu ile sert rekabet iç pazara indi
09.01.2023 07:12
A+
A-

Pandemi sonrası ihracatta ön plana çıkan hazır giyim ve tekstil sektörü, tutulan kura karşılık artan maliyetlerle, hem iç pazarda hem de ihracatta Uzak Doğu ülkelerine pay kaptırıyor. Avrupa’daki resesyonla ülke bazında yüzde 25’leri aşan ihracat kayıpları yaşayan sektör, rakiplere göre 3 katına çıkan enerji ve artan işçilik maliyetleri sonrasında iç pazardaki siparişlerin rakip ülkelere yönelmesi hızlandı.

Uzak Doğu Ile Sert Rekabet Iç Pazara Indi

Şeref Fayat

CİRONUN %40’I UZAK DOĞU’DAN

Tekstil sektöründe iç pazarda ithalat artarken, hazır giyim tarafında ise markalar yurtdışı mağazalarına yaptıkları tedariklerde Türkiye yerine rakip ülke tercihlerini hızlandırdı. TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclis Başkanı Şeref Fayat, yerli markaların yurt dışı operasyonları için rakip ülkelere verdikleri siparişlerin hızlandığını kaydetti.

Fayat, “Cirosunun yüzde 30-40 arasını yurt dışı operasyonlarından kazanan markalar var. Rakipleri de Uzak Doğu’dan aldığı ve orada döviz riski de olmadığı için yurt dışına geçme oranı çok arttı. Alımlar, hiç rekabetçi olmadığımız ve o bölgeye yaptırmak zorunda olduğumuz polyester bazlı ceket ve montlarla sınırlıydı ama bu kur baskılanması devam ettiği sürece Türkiye’de çok rahat yaptırılan örme ve klasik ürünlerde de siparişlerin kayması normal” dedi.

Gelecek dönemlerde iç pazarda fiyat artışlarının görüleceğini aktaran Fayat, ihracata ilişkinse şu değerlendirmeyi yaptı: “Döviz en az 23-24 TL’ye gelmezse bu fiyatlarda ana pazarlarımızda da fiyat artırmamamız durumunda sipariş almamız mümkün değil. Yeni asgari ücretle hazır giyim ihracatçısı ilk yüklediği maldan itibaren yüze 10 zarar ederek yükleme yapmak zorundadır.”

İçeride de güç kaybediyor

Tekstil ve hammaddeleri sektöründe özellikle enerji maliyetleri sektör oyuncularını zorluyor. Son 3 aydır resesyon nedeni ile siparişlerin daraldığını navlun ücretleri nedeni ile Avrupa’daki rekabet güçlerinin de azaldığını kaydeden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, şöyle devam etti:

Uzak Doğu Ile Sert Rekabet Iç Pazara Indi

Ahmet Öksüz

“Asya ülkelerine yönlendi alımlar. Enerji maliyetlerinin yüksek olması Türkiye’deki tekstil sektörünü en olumsuz etkileyen şey. Kumaş iplik gibi üretimlerde yoğun enerji kullanımı var. Rakiplerimiz elektriğe 8 sent öderken, biz 24 sent ödüyoruz. Rakiplerimizin 3 katı bir maliyet. İç pazarda da ithalat artıyor, iç pazarda da rekabet gücümüzü yitiriyoruz. Ya enerji maliyetleri düşecek, ya enflasyon düşecek, ya da kurlar artacak diğer türlü bir çıkış yok.”

Uzak Doğu Ile Sert Rekabet Iç Pazara Indi

Mekanizma tükendi

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, gelecek yıl adetlerde yüzde 20-30’luk düşüş beklediklerini; kurun stabil olması ile işçilik maliyetlerini kompanse edecek bir mekanizmanın kalmadığını belirtti. Lojistik ve hammadde maliyetlerinin düştüğüne işaret eden Kaya, “Hazır giyim şimdi ‘fast fashion’dan ‘slow fashion’a geçiyor, daha yavaş dönen bir sistem olacak. Bu fiyatlarla müşteriler kaçmaya başladı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.