DOLAR
19,1210
EURO
20,7390
ALTIN
1.211,87
BIST
4.811,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
8°C
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Açık
10°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
SON DAKİKA
02:00 Stefan Kuntz: İki Takım Arasındaki En Büyük Fark, Kalite Farkı
01:01 Arda Turan: Turnuvaya Gideceğimize Sonuna Kadar İnanıyorum
01:00 Zlatko Dalic: Türkiye İle Liderlik İçin Yarışacağımızı Düşünüyorum
01:00 Diyarbakır’da, 2 Ölümlü Kavga Sonrası Husumetlilerinin Evlerini Ateşe Verdiler
23:31 Ankara’da, Rüzgarın Uçurduğu Çatıdan Kopan Parçalar Yan Bina Ve Araçlara İsabet Etti
23:30 Depremde 7 Üyesi Yaşamını Yitiren Antakya Medeniyetler Korosu’ndan Dayanışma Konseri
23:14 Çorum’da 3 Ev Ve Bir Samanlık Yandı
23:00 Zonguldak’ta Babasını Kalbinden Bıçaklayarak Öldürdü
23:00 Arnavutköy’de Devrilen Kamyonda Ölen Şoförün Oğlu: Yetkililer Hiçbir Tedbir Almamış
22:34 Btk Başkanı Karagözoğlu: Asıl Problem Elektrik Kesintisi, Akaryakıt Ve Hava Koşullarıydı
22:30 Anadolu Efes – Olimpia Milano: 89-69
22:30 Ankara’da Kuvvetli Rüzgarın Binanın Çatısını Uçurduğu Anlar Kamerada
22:20 Kayseri’de, Plastik Ambalaj Fabrikasında Çıkan Yangın Korkuttu
22:10 Ak Parti’li Eroğlu: Hatay Havalimanı Sosyal Baskı Neticesinde Oraya Yapıldı
22:10 Bahçeli: Mhp, Tüm Seçim Çevrelerinde Üç Hilal Amblemiyle Mücadelesini Yapacak
22:00 Türkiye – Hırvatistan Maçından Notlar
21:34 Bakan Bozdağ: Üzeri Örtülen Herhangi Bir Şey Yok
21:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nerede Bir Terörist Varsa Tepesine Biniyoruz
21:14 Yavuz Ağıralioğlu, İyi Parti’den İstifa Etti
21:14 Galatasaray’da Dries Mertens Takımla Çalıştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)- KONYA’da boksit yataklarında bulunan nadir toprak elementleri (NTE), Konya Teknik Üniversitesi’nin ‘Kırmızı Çamur ve Boksitten Kritik Elementlerin Zenginleştirilmesi’ adlı TÜBİTAK projesiyle ülke ekonomisine ve savunma …

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak
15.03.2023 15:16
A+
A-

Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)- KONYA’da boksit yataklarında bulunan nadir toprak elementleri (NTE), Konya Teknik Üniversitesi’nin ‘Kırmızı Çamur ve Boksitten Kritik Elementlerin Zenginleştirilmesi’ adlı TÜBİTAK projesiyle ülke ekonomisine ve savunma sanayisine kazandırılacak. Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, “Bu kıymetli elementleri; ileri teknolojide, robotik sistemler olsun, savunma sanayi olsun, temiz enerjiye yönelik ürünler olsun, araçların çiplerine yönelik olsun, uzay teknolojisi olsun, bu tür elementlere ihtiyacımız var. Hem bu malzemeleri üretelim hem de atık havuzunda milyonlarca ton malzeme depolanmasın” dedi.

Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya’nın yürütücülüğünde, boksit yataklarındaki nadir toprak elementlerinin belirlenmesi için TÜBİTAK destekli projede sona gelindi. Konya’nın Seydişehir ilçesindeki rezervlerin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karakaya, “Türkiye’de özellikle alüminyumun ham maddesi olan ve bizim bilimsel olarak boksit adını verdiğimiz kayaçlar bulunuyor. 1970’li yıllardan beri Seydişehir Akseki bölgesinde bu boksitin elde edilmesi prosesleri yapılıyor. Boksitin içinden alüminyum alındıktan sonra kalan malzeme atık havuzlarına depolanıyor. Yılda ortalama en az 50 bin ton atık, biz buna kırmızı çamur diyoruz. İçinde çok kıymetli elementler var. Teknoloji için, sanayi için, rekabet edebilmek için ve ülke ekonomisine kazandırabileceğimiz malzemeler, bu atık havuzunda 1970’ten beri duruyor” ifadelerini kullandı.

‘İLERİ TEKNOLOJİDE BÜYÜK ÖNEME SAHİP’

Nadir toprak elementlerinin teknolojide birçok alanda kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Karakaya şöyle devam etti:

“Bu projenin amacında da gerek bu atık havuzunda biriken malzeme, gerekse boksitten birtakım analitik işlemler yaparak havuzda durmasın biz bunları alalım, ülke ekonomisine katkı sunalım. İleri sanayinin ihtiyaç duyduğu elementleri, dışarıdan alıp döviz ödemek yerine kendimiz sağlayalım. İleri teknolojide kullanılan malzemelerde kritik dediğimiz elementler var. Bu elementler bu havuzlarda birikiyor. Biz de bunları kazanalım, atmayalım, sıfır atık projesine de katkı sunalım diyoruz. Biz bunlara nadir toprak elementleri (NTE) diyoruz. Bunlar vücutta uyum sağlayan malzemeler. Örneğin cep telefonlarında, ekranlarda, robotik sistemlerde kullanılıyor. Yine titanyumdan insan vücuduna uyumlu zırhlar yapılabiliyor. Biz bu malzemeleri üretebilmek için bunların hammaddesini kazanabiliriz dedik. Bu kıymetli elementleri, ileri teknolojide robotik sistemler olsun, savunma sanayi olsun, temiz enerjiye yönelik ürünler olsun, araçların çiplerine yönelik olsun, uzay teknolojisi olsun, bu tür elementlere ihtiyacımız var.”

‘TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA’

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Filiz Karaca ise “Konya Teknik Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın gidişatını ve sonuçlarını çok önemsiyoruz. Potansiyeli yüksek olan bölgelerdeki kaynakların üzerinde teknoloji geliştirme çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Bu proje çalışması da bizim yakından ilgilendiğimiz, Türkiye için çok önemli olan ve gelecek vaat eden bir çalışma. Bu çalışma sonunda elde edilmiş sonuçlara göre de endüstriyel anlamda kazandırılması, ürünlere dönüşmesi yönünde de kurumumuz olarak bu çalışmaları destekliyoruz” diye konuştu. (DHA)

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Tübitak Projesiyle, Boksit Yataklarındaki Nadir Toprak Elementleri Ekonomiye Kazandırılacak

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.