DOLAR
38,3202
EURO
43,7396
ALTIN
4.115,25
BIST
9.362,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Açık
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
14°C

Troya’da 2 bin 300 yıllık mini kap bulundu

Çanakkale’de Troya Antik Kenti’nde üç santimetre büyüklüğünde kilden yapılmış mini kap bulundu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür …

Troya’da 2 bin 300 yıllık mini kap bulundu
25.08.2022 14:53
A+
A-

Çanakkale’de Troya Antik Kenti’nde üç santimetre büyüklüğünde kilden yapılmış mini kap bulundu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve 5 bin 500 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğu belirtilen antik kentte arkeologlar yeni bulgulara ulaşmak için çalışıyor.

Bölgede 1863’te Frank Calvert tarafından başlatılan kazılar, resmi olarak 1871’de Heinrich Schliemann, daha sonra Wilhelm Dörpfeld ve Carl Blegen tarafından gerçekleştirildi. Kazılar yerli ve yabancı arkeologlar tarafından 160 yıldır sürüyor.

Bugüne kadar pek çok arkeolojik keşfin yapıldığı Troya’dan çıkarılan eserler, antik kent girişinde 3,5 yıl önce açılan Troya Müzesi’nde sergileniyor.

“İLK KEZ KARŞIMIZA ÇIKTI”

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yılki çalışmalarda önemli verilere ulaşma hedefinde olduklarını anlattı. Aslan, “Bu seneki kazı çalışmalarında şu ana kadar bizi heyecanlandıran önemli bir keşifle karşı karşıyayız. Helenistik Dönem dediğimiz 2 bin 300 yıl öncesine ait mini bir kap bulduk. Bu çok fazla Troya’da karşımıza çıkmıyor” dedi.

Rüstem Aslan,  üç santim büyüklüğündeki mini kabın Troya için önemli bir bulgu olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bunun anlamı şu; kutsal alanlarda parası olmayanların, diğer adakları yapamayanların sembolik olarak kutsal alanlara sundukları mini kaplar. Bu kadar küçüğü Troya kazılarında ilk kez karşımıza çıktı. Yani 2 bin 300 yıllık, sembolik anlam taşıyan en minik kilden yapılmış bir kapla karşı karşıya kaldık.” (AA)

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.