DOLAR
34,9466
EURO
36,7211
ALTIN
2.977,22
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
13°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tarihi Mostar Köprüsü’nün yıkılışının 29’uncu yılı

Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin’in 4 yapıtı arasında yer alıyor. 1566 tarihinde inşa edilen Mostar Köprüsü dönemin en …

Tarihi Mostar Köprüsü’nün yıkılışının 29’uncu yılı
08.11.2022 13:38
A+
A-

Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin’in 4 yapıtı arasında yer alıyor.

1566 tarihinde inşa edilen Mostar Köprüsü dönemin en görkemli yapıtlarından biri olarak gösteriliyor.

Köprü, turistlerin gözdesi

“Bosna Hersek” denince turistlerin ilk aklına gelen sembollerden olan, Mostar şehrinin iki yakasını birbirine bağlayan ve adeta Neretva üzerinde bir “Osmanlı gerdanlığı” gibi uzanan Mostar Köprüsü, turistler tarafından günümüzde yoğun ilgi görüyor.

Yıkıldığı gün “kara gün” olarak hatırlanıyor

Hersek bölgesinde yer alan Mostar şehrine ismini veren “Eski Köprü”nün yıkıldığı 9 Kasım 1993, Mostarlılar tarafından “kara bir gün” olarak hatırlanıyor.

Mostar’daki Boşnak ve Hırvat mahallelerini de birbirine bağlayan tarihi köprü, 28,6 metrelik açıklığı ile yüzyıllar boyu Avrupa’nın en büyük açıklıklı taş köprüsü oldu.

Tarihi Mostar Köprüsü'Nün Yıkılışının 29'Uncu Yılı

Atlama platformu olarak kullanılıyor

Asırlardır dini ya da etnik kökeni fark etmeksizin Mostarlı gençler tarafından bir atlama platformu olarak da kullanılıyor.

Köprünün yıkılmasından dolayı; kimi öfkeden kimi hüzünden gözyaşı döken Mostar halkı, tarihi köprüyü “kendilerinden bir parça” olarak görüyor.

Tarihi Mostar Köprüsü'Nün Yıkılışının 29'Uncu Yılı

Her yıl 9 Kasım’da anılıyor

Toplum tarafından barışın ve hoşgörünün sembolü olarak görülen ve şehirdeki farklı din ve etnik kökenlerden insanların yeniden yakın ilişki kurmasında önemli bir rol üstlenen Mostar Köprüsü’nün yıkılışı, her yıl 9 Kasım’da törenlerle anılıyor.

Tarihi Mostar Köprüsü'Nün Yıkılışının 29'Uncu Yılı

2004’te yeniden açıldı

Savaşta Hırvat Savunma Konseyine (HVO) bağlı topçu birliklerinin, 8 Kasım 1993’te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, top atışlarından sadece 1 saat sonra yıkıldı.

Tarihi Mostar Köprüsü'Nün Yıkılışının 29'Uncu Yılı

Dünya’nın dört bir yanından destek geldi

Yıllarca farklı kültür ve medeniyetleri ortak noktaya bağlayan köprünün yıkılması, dünya kamuoyunun en fazla tepkisini çeken olaylardan biri olurken birçok ülke bu yapılana sessiz kalmadı.

Türkiye’nin de aralarından bulunduğu bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle ilk inşa ediliş haline uygun olarak yeniden yapılan Mostar Köprüsü, 2004’te görkemli bir törenle açıldı.

AA’nın haberine göre, Mostar Köprüsü, iki yakasına uzanan eski Mostar şehriyle 2005’te UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.