DOLAR
20,2962
EURO
21,7819
ALTIN
1.267,27
BIST
4.932,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

Sperm sayısında tehlikeli düşüş

HUMAN Reproduction Update isimli akademik dergide yayımlanan ve 53 ülkeden 57 binden fazla erkekten alınan sperm örneğiyle 223 çalışmaya dayanan …

Sperm sayısında tehlikeli düşüş
17.11.2022 07:27
A+
A-

HUMAN Reproduction Update isimli akademik dergide yayımlanan ve 53 ülkeden 57 binden fazla erkekten alınan sperm örneğiyle 223 çalışmaya dayanan analize göre, 2000 yılından bu yana azalma hızı iki kattan fazla artış gösterdi. Biliminsanları söz konusu değişimin ilerleyen yıllarda bir doğurganlık krizine yol açabileceği endişesinde. ABD, Danimarka, Brezilya, İspanya ve İsrail’den araştırmacıların yer aldığı ekip, daha önce incelenmeyen bölgelerdeki sperm sayısı değişimlerini de mercek altına aldı. Buna göre Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki sperm düşüşünün ilk defa Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’ya denk olduğu gözlendi.

YAŞAM TARZI ETKİLİYOR

Sperm sayılarında küresel ölçekte yaşanan bu düşüşün döllenmeyi daha zor hale getirdiği ve çiftlerin tıbbi destek almadan çocuk sahibi olmasının zorlaştığı vurgulandı. Sperm sayılarında 1973’ten itibaren her yıl ortalama yüzde 1.2 oranında gerileme görülürken, 2000 yılından itibaren bu oran yüzde 2.6’nın üzerine çıktı. Araştırmada söz konusu değişimin nedenleri detaylı olarak irdelenmezken, özellikle modern dünyada değişen hayat tarzıyla kimyasal maddelerin üreme sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunun altı çizildi.

Araştırmanın başyazarı Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Hagai Levine, çalışmanın insanlık için iklim krizi kadar tehlikeli bir gerçeği işaret ettiğini vurguladı. “İklim değişimi gibi farklı yerler farklı miktarda etkilenecek ama genel anlamda küresel bir sorun ve o şekilde ele alınmalı” diyen Lavine, sorunun çözümü için adım atılması gerektiğini belirtti.

ANNE BABA OLMAK ZORLAŞIYOR

sperm sayılarında yaşanan düşüşün çiftlerin tıbbi destek almadan çocuk sahibi olmasını zorlaştırdığı vurgulandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.