Mobil iletişim ve mobilite bu yüzyılın en önemli trendi. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin, özellikle tüketici profilini iyi tanımlaması gerekiyor. Yeni yayınlanan iki rapor mobil trendler konusunda pek çok ipucu veriyor…
Geçen haftalarda girişimcileri yakından ilgilendiren iki önemli rapor yayınlandı. İlki Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) tarafından paylaşılan 2017 İnternet Trendleri Raporu idi. Raporda önemli bir nokta olarak 3.4 milyara yükselen internet kullanıcı sayısının sabit bir oranda (yüzde 10) büyüdüğü, akıllı telefon büyüme hızının ise yavaşlamakta (yüzde 3) olduğuna değiniliyor. Android’in yüzde 80’i geçen pazar payıyla akıllı telefon pazarındaki liderliği devam ederken, toplam akıllı telefon kullanıcı sayısının 1.5 milyara dayandığı göze çarpıyor.
İkinci rapor ise Statista tarafından hazırlanan Digital Economy Compass. İçinde Türkiye ile ilgili önemli istatistikler ve oldukça kritik bilgiler olan raporda şunlar ilk bakışta şu bilgiler göze çarpıyor;
• 2016 yılı boyunca saniyede 2.5 milyon e-posta gönderilmiş.
• Dünya genelinde 2016’da yüzde 53.2 olan internet erişim yaygınlığının 2019’da yüzde 57.5’e, 2021’de yüzde 63.9’a yükselmesi bekleniyor.
• 2016’da yüzde 38.2 olan mobil internet yaygınlığınınsa 2019’da 46.9’a, 2021’de yüzde 50.5’e yükselmesi bekleniyor.
• Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda en çok vakit geçiren ülke günlük 5 saat 36 dakika ile Brezilya. İlk üçteki diğer ülkeler ABD ve Kanada.
• Akıllı telefon satışları 2016’da 1.5 milyara ulaştı,
Samsung yüzde 21.2 pay ile ilk sırada yer aldı.
• 2016 verilerine göre Android’in pazar payı yüzde 84.8 ve son dört yıldır büyümekte zorlanıyor.
• 2016’da sosyal medya platformları 2.8 milyar insanı birbirine bağladı.
• Aylık aktif kullanıcı sayısı bakımından Türkiye yedinci sırada geliyor.
• Whatsapp ile her gün 50 milyardan fazla mesaj gönderiliyor.
• Yüz tanıma sistemlerinin hata payı Microsoft için yüzde 3.67, Facebook için yüzde 1.65, normal bir insan içinse yüzde 0,80. Bu rakamlara karşılık Hong Kong üniversitesi yüzde 0.53 hata payı, Google yüzde 0.37 Baidu ise yüzde 0.23
hata oranına sahip yüz tanıma teknolojilerine sahipler.
• Yapay zeka sayesinde insan sesi yeni bir iletişim katmanı olacak.
Bu raporların girişimciler açısından önemi şu: Artık mobil iletişim ve mobilite bu yüzyılın en önemli trendi. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin, özellikle tüketici profilini iyi tanımlaması gerekiyor. Bu raporlardaki bilgilerden artık dünyada çokça konuşulmaya başlanan ve geçen haftaki Malaga’daki EBAN kongresinde de ayrı bir oturum konusu olan ‘Connected Mobility’ konusu girişimcilerin yakından takip etmesi gereken bir trend.
Yukarıdaki rapor özetinin çıkarılmasını sağlayan Ali Rıza Babaoğlan’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
Baybars Altuntaş / Para