Sertleşme sorunu, psikolojik mi yoksa bedensel mi? Sertleşme sorunu (ereksiyon sorunu); kimi zaman psikolojik, kimi zaman da fiziksel nedenlerle …
Sertleşme sorunu, psikolojik mi yoksa bedensel mi?
Sertleşme sorunu (ereksiyon sorunu); kimi zaman psikolojik, kimi zaman da fiziksel nedenlerle ortaya çıkar. Psikolojik nedenlerin en sık görüleni, performans sıkıntısı (başaramama korkusu), travmalar ve eşe karşı tutulan öfke ve benzeri duygulardır. Fiziksel nedenlerin başında ise ilaç, alkol, madde kullanımı, kontrolsüz diyabet ya da yüksek tansiyon gibi nedenler sayılabilir. Bazı sertleşme bozuklukları ise hem psikolojik hemde fizyolojik nedenlerle oluşabilir. Bu ayırım başvuruda önem taşıyacağı için sizleri bu konuda bilgilendirmek istedim. Aşağıda psikolojik sertleşme bozuklukları için bazı ipuçlarını yazdım;
Benim sorunum bedensel diyenlerin sorunu bedensel, sorunun psikolojik olduğunu düşünen kişiler doktora başvurduğunda sorunun gerçekten psikolojik çıkma olasılığının yüksek olduğu gözlenmiş. Yani kişi çoğunlukla bu durumu sezebiliyor.
Performans anksiyetesi yoğunsa, yani başaramayacağım duygusu eşlik ediyorsa, sorunun psikolojik olma ihtimali yüksek kabul edilir.
Eşe karşı yoğun ve gizli öfke varsa, durumun psikolojik olma ihtimali artar, bu gibi durumlarda sabah sertliği ya da mastürbasyonda sorun olmaması ayırıcı tanıyı kolaylaştırır.
İlişkiye girmeye çok yakın sönme oluyor ancak ön sevişmede sorun yoksa yine durumun psikolojik olma ihtimali artar.
Sertleşme sorunu yoğun depresif duygulardan sonra başladı ise ve durumu açıklayacak bedensel bir durum ya da hastalık yoksa depresyon geçmeden ayırıcı tanı kimi zaman zor olabilmektedir.
Uzun süreli bir hastalığınız ve ilaç kullanım öykünüz yoksa ( hipertansiyon, diyabet, ilaç, yoğun alkol kullanımı ) .
Sorununuz aniden başladıysa, bu durumun psikolojik olma ihtimali artar.
Sabah kalktığınızda, ya da uyku arası sertlikler varsa bu durumun güçlü bir biçimde psikolojik olduğunu düşündürür.
Mastürbasyonda sorun yok sadece eş ya da girme aşamasında sertlik kayboluyorsa durum neredeyse tamamen psikolojik kabul edilir.
Ancak bazı durumlarda ayırım yapmak oldukça güç olabilir yani tabloya hem psikolojik hemde bedensel faktörler aynı anda eşlik ediyor olabilir (örneğin diyabetli biri yaşadığı başaramama korkusunu diyabete bağlayabilir).
Yukarıdaki bilgiler sizlere fikir verebilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu konuda en doğru yaklaşım uzman bir hekime danışmaktır.