DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
ALTIN
3.307,49
BIST
9.951,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
6°C
İstanbul
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Az Bulutlu
9°C
Perşembe Çok Bulutlu
10°C

Sayıştay’dan uyarı gibi rapor: Binlerce köprü ve bina uygunsuz

Yağmur mevsimlerinde birçok ilde görülen taşkınların, ilgili kurumların sorumluluklarını yeterince yerine getirmediği için yaşandığı ortaya çıktı …

Sayıştay’dan uyarı gibi rapor: Binlerce köprü ve bina uygunsuz
16.11.2022 10:15
A+
A-

Yağmur mevsimlerinde birçok ilde görülen taşkınların, ilgili kurumların sorumluluklarını yeterince yerine getirmediği için yaşandığı ortaya çıktı. Sayıştay Denetçilerinin hazırladığı Taşkın Risk Yönetimi Raporu’na göre dereler üzerinde taşkınların etkisini arttıran çok sayıda köprü ve menfez var. Dere yataklarının üzeri taşkın riskini artıracak şekilde kapatılıyor.

Yapılacak köprü ve menfezlerin projelendirilmesinde taşkın riski yeterince dikkate alınmıyor.  Ülkemizde yaşanan taşkınlarda meydana gelen can ve mal kayıplarının sebeplerinden biri de dere yatakları ve taşkın sahalarındaki yapılaşma olduğunun altı çizilen raporda, hafriyat ve diğer inşaat atıklarının kontrolsüz olarak dere yataklarına dökülmesinin de dere yatağındaki doğal akışı bozarak taşkına neden olduğu vurgulandı.

Sayıştay’dan Uyarı Gibi Rapor: Binlerce Köprü Ve Bina Uygunsuz

BALIKESİR’DE KÖPRÜLERİN 327’Sİ UYGUNSUZ

Sayıştay raporunda çok sayıda köprü ve menfezin yeniden inşa edilmesi gerektiği belirtilerek “Taşkın, Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi TAMBİS verilerine göre dereler üzerinde taşkın potansiyelini ve ortaya çıkması muhtemel taşkınların etkilerini artıran çok sayıda köprü ve menfez bulunuyor. Bunların uygun kesit ve tekniklerle yeniden inşası gerekiyor” denildi.

Büyükşehir Belediyeleri tarafından son 5 yılda inşa edilen köprü ve menfezlerin 665’inin projesi için DSİ’den hidrolik kesit onayı alındığı, 2 bin 53 köprü ve menfez projesinin ise DSİ’den onay alınmaksızın uygulamaya konulduğuna dikkat çekildi. 327’si Balıkesir’de olmak üzere Giresun, Bartın, Karabük, Muğla, Sakarya, Rize, Artvin,  İstanbul ve Hatay’da toplam 884 köprünün uygunsuz yapıldığı belirtildi.

Sayıştay’dan Uyarı Gibi Rapor: Binlerce Köprü Ve Bina Uygunsuz

DERE YATAKLARINDA YAPILAŞMA

Ülkemizde yaşanan taşkınlarda meydana gelen can ve mal kayıplarının sebeplerinden en önemlilerinden birinin dere yatakları ve taşkın sahalarındaki yapılaşma olduğu dile getirildi. Mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanamadığından dere yataklarında taşkın riskini artıran ruhsatsız yapılara vurgu yapılan raporda;

“Dere yataklarında ve taşkın riski taşıyan alanlarda yapılaşmanın meydana gelmesinin ilk sebebi imar planlarının yapımında yetkili olan kuruluşların taşkın riskini dikkate almadan planlar hazırlamasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Dere yataklarında özel mülk olarak tescil edilen; kuruyan dere yataklarında zilliyetlik ve imar ihya yoluyla kazanımlar hatırlatıldı. Tamamen kurumuş olsa dahi yoğun yağışlarla birlikte kuruyan dere yataklarında sel oluşma riski devam ettiği belirtildi. İllere göre 2 bin 438 taşkın riskli alanda bulunan yapı ile Düzce liderliği elinde tutarken, Rize 611, Sinop 462, Samsun 428, Trabzon 385, Giresun 356, Ordu 129 yapı ile Düzce’yi takip etti.

İNŞAAT HAFRİYATI EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ

Dere yataklarına hafriyat dökümünün önlenmesi için yürütülen faaliyetlerin yeteri kadar etkin olmadığı hatırlatılan raporda şu bilgilere yer verildi; Hafriyat ve diğer inşaat/yıkıntı atıklarının kontrolsüz olarak dere yataklarına dökülmesi dere yatağındaki doğal akışı bozarak yatak kapasitenin düşmesine sebep oluyor. Ayrıca sel suları ile birlikte akışa geçen hafriyat dere üzerindeki köprü ve menfezleri tıkayarak taşkınlara sebep olabiliyor.

Bu nedenle dere yataklarına kontrolsüz hafriyat dökülmesinin engellenmesi taşkın risklerinin azaltılması açısından önem arz ediyor. Trabzon Araklı’da 18.06.2019 tarihinde meydana gelen ve 10 kişinin ölümüne yol açan taşkın afetine ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan Teknik İnceleme Raporunda, dere yatağına kontrolsüz şekilde dökülen hafriyat, taşkına sebep olan faktörler arasında gösterildi. Benzer şekilde özellikle Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşen taşkın afetlerini tetikleyen sebepler arasında dere yataklarına kontrolsüz hafriyat dökümü önemli yer tutuyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.