DOLAR
34,7451
EURO
36,6451
ALTIN
2.957,16
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
16°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
SON DAKİKA
21:00 Osmangazi’de Yılın Son Meclis Toplantısı Yapıldı
20:58 Sönmez’den Başkan Topaloğlu’na Ziyaret
20:56 Başkan Topaloğlu: “Seçimde Verdiğimiz Sözleri Yerine Getiriyoruz.”
20:54 Zeytinburnu Belediyesi Akdem Ve Biruni Üniversitesi’nden Engelleri Kaldırmak İçin İş Birliği
20:46 “Geleceğimizi İklim Değişikliğine Uyumluyoruz” Projesi Kapsamında Ekoloji Eğitim Merkezi Açıldı.
20:44 Ağız Ve Diş Sağlığı Konusunda Köy Okullarına Eğitim Verilecek
20:38 İndirimli Kocaeli Kartları İçin Vize Uyarısı
20:36 Sivaslılar Kültür Ve Dayanışma Derneği Ege Bölgesi İlçe Federasyon Başkanları Ve Üyeleri Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’ı Ziyaret Etti.
20:30 Drift Şampiyonunu Körfez Belirleyecek
20:28 Tugay: Her İlçe İçin Bir Sekretarya Oluşturuyoruz
20:22 Konya Büyükşehir’den “Ben De Varım” Yarışması
20:18 Solaklar’a Şimdi De Yaya Üst Geçidi Geliyor
20:14 Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş: “Tek Bir Zeytin Tanesi Heba Olmuyor”
20:12 İzmir’in Çernobilinde Tehlike Çanları Çalıyor!
19:36 Birinci Basamak (Aile Hekimliği) Eylemi 2. Gününde
18:38 Başkan Gürel: ”Daha Güçlü Bir Tokat İçin Birlikte Çalışacağız”
18:22 Saadet Partili Milletvekili Atmaca’dan ‘Köy Kanunu’ Eleştirisi!
18:20 Bakan Yumaklı, Menengiç Kahvesinin Ab’den Coğrafi İşaret Tescili Almasını Değerlendirdi
17:36 Sivas’ta 255 Personel Karla Mücadelede Görev Alıyor
17:20 İnternet Faturaları Nereye Gidiyor? Konu Tbmm’nin Gündeminde
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Reflü, Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırabilir”

İSTANBUL, (DHA)- Reflünün kronik olarak mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığı bir durum olduğu için yemek borusu (özofagus) kanseri riskini artırabileceğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseynov, “Reflü, yemek borusu iç …

“Reflü, Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırabilir”
16.10.2023 12:20
A+
A-

İSTANBUL, (DHA)- Reflünün kronik olarak mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığı bir durum olduğu için yemek borusu (özofagus) kanseri riskini artırabileceğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseynov, “Reflü, yemek borusu iç zarının zarar görmesine yol açabilir. Bu durum, Barrett özofagusu olarak adlandırılır ve kanser riskini artırır. Barrett özofagusu, yemek borusunun iç zarının değiştiği ve kansere dönüşebileceği bir durumdur” dedi. 

Mide içeriğinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışına reflü denildiğini söyleyen Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Amil Hüseynov, “Reflü, mide asidinin ağız ve mideyi birbirine bağlayan yemek borusuna geri akması anlamına gelmektedir. Reflü, mide ekşimesi, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü, kronik öksürük, bozulan uyku, kötüleşen astım atakları belirtileriyle ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler de midenin aşırı doldurulması, tok karın ile yatma, yağlı, baharatlı besinler, asitli içecekler, sigara ve alkol tüketimi ile daha da kötüleşmektedir” diye konuştu. 

“REFLÜSÜ OLANLARDA KANSER RİSKİ DAHA YÜKSEK OLABİLİR”  

Reflünün kronik olarak mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığı bir durum olduğu için özofagus -yemek borusu- kanseri riskini artırabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hüseynov, “Reflü, yemek borusu iç zarının zarar görmesine yol açabilir. Bu durum, Barrett özofagusu olarak adlandırılır ve kanser riskini artırır. Barrett özofagusu, yemek borusunun iç zarının değiştiği ve kansere dönüşebileceği bir durumdur. Ancak, bu duruma sahip olan herkes özofagus kanseri geliştirmez. Eğer bu aşamada teşhis konulmuşsa cerrahiden yeterli yanıt alınabilir. Reflü hastalığı olan kişilerde özofagus kanseri riski, diğer kişilere göre daha yüksek olabilir. Özellikle uzun süreli, sürekli ve kötüleşen reflü semptomlarına sahip olan kişilerde bu risk daha fazla artabilir” ifadelerini kullandı. 

“HASTALARIN DAR KIYAFETLER GİYMEMESİ VE SAĞLIKSIZ BESLENMEMESİ GEREKMEKTEDİR” 

Reflüde öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavilerinin gündeme geldiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Hüseynov, “Semptomlarda bir rahatlama görülmezse daha farklı ilaç tedavileri ve ameliyat önerilebilmektedir. Yemek borusunda iltihaplanma varsa buna yönelik ilaçlar da önerilmektedir. Kilo fazlalığı varsa diyet yapılması istenir. Bu arada hastaların dar kıyafetler giymemesi ve sağlıksız beslenmemesi gerekmektedir. Reflü hastalığı ilerlediğinde, Barrett özofagusu -yemek borusu iç zarının değişimi- veya özofageal striktür -yemek borusu daralması- gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu durumlar cerrahi gerektirebilir. Ayrıca genç hastalarda ve özellikle yaşamları boyunca ilaç kullanmak istemeyenlerde cerrahi bir seçenek olabilir” dedi.  

“CERRAHİ SONRASI ASİT BASKILAYICI İLAÇLARA OLAN İHTİYAÇ AZALABİLİR” 

Reflü tedavisinde cerrahinin de önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Hüseynov, “Kullanılan ana cerrahi teknik, laparoskopik fundoplikasyon olarak adlandırılır. Bu prosedürde, mide fundusu yemek borusu etrafına sarılır ve asidin geri kaçmasını önlemek için dikişle sabitlenir. Ayrıca, endoskopik teknikler -Stretta gibi- ve LINX cihazı gibi diğer seçenekler de kullanılabilir. Laparoskopik fundoplikasyon, genellikle semptomların kontrol edilmesinde yüksek başarı oranına sahiptir. İyileşme süreci genellikle 2 gün içinde normal aktivitelere dönüşü içerir. Cerrahi sonrası, birçok hastada asit baskılayıcı ilaçlara olan ihtiyaç azalabilir veya ortadan kalkabilir. Cerrahi müdahalenin sonucu, hastanın durumuna, cerrahi yönteme ve cerrahi ekibin deneyimine bağlı olarak değişebilir. Her hasta, cerrahi müdahale öncesinde kapsamlı bir değerlendirmeye ve doktorun önerilerine ihtiyaç duyar. Reflü hastalığı olan bireylerin tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirilmiş bir karar vermek için uzman bir sağlık profesyoneli ile iş birliği yapmaları önemlidir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.