DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C

Prof. Ercan: 200 kilometre çapında her yerde depremler olur

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yeni depremlere hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Ercan, “Bu deprem dünya çekirdeğini etkiledi. Her yerde depremler olur. Kahramanmaraş’ın 200 kilometre çevresinde orta büyüklükte (5-6) depremler olacaktır” dedi.

Prof. Ercan: 200 kilometre çapında her yerde depremler olur
06.02.2023 14:08
A+
A-

Henüz yaşam koşulları nedeniyle depremlerin olduğu yerlerde kırsal alanlardaki yerleşim merkezlerine ulaşılmadığını da sözlerine ekleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan şunları söyledi:

“Şu an itibariyle depremden zarar gören kırsal kesimlere ulaşılmış değil. Buralarda hasar ve can kaybı daha fazladır. Çünkü bu bölgelerde genelde yapılar taşlar yontulmadan konularak çevresi balçıkla sıvanarak duvarlar oluşturulur. Bunun üzerine ağır çatı kondurulur. Yapılar son derece kötüdür ve kesinlikle bırakın 7 şiddetini 4,5-5 büyüklüğündeki depreme dayanamaz.

Oralarda çok büyük hasar yapmıştır. Henüz oralara ulaşım sağlanamadı. Doğal gaz ve elektriklerin kesilmesi yangın çıkmaması için normal. Ailelerin olduğu yerlerde kapalı garajlarda elektrik verilebilir. Çadır kurmaktan çok en verimli olan konteynerlerin kurulmasıdır. Buradalar soba ve ısıtıcılar kullanılabilir. Jeneratörler kullanılmalıdır.”

TAŞINABİLİR TUVALETLER ÇOK ÖNEMLİ

Hemen her ilde AVM’lerin olduğuna da dikkat çeken Ercan, “Buraların altlarında mutlaka büyük salon ve garajlar bulunuyor. İnsanlar buralara alınmalı. Buralara doğalgaz ve elektrik verilebilir. En önemlisi taşınabilir tuvaletler. Valilikler çok acil bunları tedarik etmeli. Sonrasında oluşacak bir salgının önüne geçmek için bu tuvaletler şart. Vatandaşlar evlerine girmesin. Sağlamlığı belirlenmiş yerlerde barındırılmalı. Kurtarma çalışmaları da önemli. Buralara dozer ve kepçeler değil vinçlerin sokulması gerekir ” ifadelerini kullandı.

TAKDİR-İ İLAHİ DEĞİL, TAKDİR-İ SİYASİ

1969 yılından beri depremlerle iç içe yaşadığını da sözlerine ekleyen Ahmet Ercan, “çok deprem bölgelerine gittim. Ülkemizin en büyük Gediz depreminde siyasiler buralara gelip ‘takdir-i ilahidir, devletimiz büyüktür, yaralar sarılacaktır’ demişlerdi. Aradan kaç yıl geçti yine aynı laflar söyleniyor. Deprem takdir-i ilahi değil, takdir’i siyasidir. Vatandaş vergisini veriyorsa, askerliğini yapıyorsa vatandaş yaşatılmalı. Bu devletin borcu. Bir sürü depremler yaşandı ama ders alınmadı. Siyasetçilerin programlarına bakıyoruz içinde deprem kelimesi yok” dedi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.