ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,9891
EURO
31,1905
ALTIN
1.860,01
BIST
7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Yağmurlu
9°C
SON DAKİKA
07:04 Fatih’te Park Halindeki Araçlar Alev Alev Yandı
03:00 Sokakta Yürürken Silahlı Saldırıya Uğradı
02:30 Güngören’de Silahlı Çatışma: 1 Ölü, 3 Yaralı 
02:21 Bakan Tunç’tan Kendisiyle İlgili Çıkan Haberlere Yönelik Açıklama
01:34 Kayseri’de 4 Aracın Karıştığı Zincirleme Kazanın Andından Tır Sürücüsü Kaçtı: 1 Yaralı
01:20 Annesini, Başına Sert Cisimle Vurarak Öldürdükten Sonra Cinayeti Babasına İtiraf Etti
01:00 Ankara’da Motosikletin Çarptığı Çocuğun Hayatını Kaybettiği Kaza Kamerada; 1 Yaralıı Kaybetti
01:00 İbrahim Erkal Anısına ‘Hürmet’ Konseri Düzenlendi
00:10 Damper Yüksek Gerilim Hattına Temas Etti, Sürücü Akıma Kapılıp Öldü
23:40 Başına Tomruk Çarpınca 10 Metre Yüksekten Düşüp Öldü
23:40 Trafikte Uyuyakalan Ehliyetsiz Sürücüye 4 Bin 64 Tl Ceza Kesildi
23:34 Bakan Göktaş, Cenevre’de Yaşayan Türklerle Bir Araya Geldi
23:00 Otomobille Çarpışan Motosikletin Sürücüsü Yaralandı
22:44 Edirne’de Otomobil İle Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 1 Ölü, 5 Yaralı
22:03 Otomobil, Park Halindeki Tankere Çarptı: 1 Ölü, 4 Yaralı
22:03 Diyarbakır’da Husumetliler Arasında Tekmeli, Yumruklu, Bıçaklı Kavga: 2 Yaralı
22:00 Manisa’da Koca Dehşeti: Eşi Ve Kayınbiraderini Öldürüp, İntihar Etti
22:00 Pku Aile Derneği: Düşük Proteinli Diyet İçin Destek Bekliyor!
21:44 Türkiye, Avrupa Ümitler Tekvando Şampiyonası’nı Zirvede Tamamladı
21:30 Adıyaman’da İki Otomobil Kafa Kafaya Çarpıştı: 4 Ölü, 6 Yaralı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Şener: Kas Eklem Ağrısı Hastalıkları Ayırt Edici Bulgulardır

Nevra UÇKAÇ/İZMİR, (DHA)- İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, 15 Eylül’den itibaren gece gündüz arasındaki ısı farklarının artmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle başvuruların arttığını belirterek …

Prof. Dr. Şener: Kas Eklem Ağrısı Hastalıkları Ayırt Edici Bulgulardır
26.09.2023 11:31
A+
A-

Nevra UÇKAÇ/İZMİR, (DHA)- İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, 15 Eylül’den itibaren gece gündüz arasındaki ısı farklarının artmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle başvuruların arttığını belirterek, “Hastalıkları ayırt etmek için ateş, kas, eklem ağrısı olup olmadığına bakmalıyız. Çünkü RSV, nezle, parainfluenza gibi hastalıklarda kas eklem ağrısı meydana gelmiyor. Gripte ve Covid-19’da kas eklem ağrısı olduğu için hasta mutlaka istirahat etmek durumunda kalır. Sersemlik hissi oluşur. Bol sıvı alma ihtiyacı meydana gelir” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, son dönemde gece ve gündüz saatleri arasındaki hava sıcaklıklarının değişmeye başlamasıyla birlikte artan üst solunum yolları şikayetleri konusunda uyarılarda bulundu. Grip ve Covid 19’u ateş, burun akıntısı, öksürük, kırgınlık gibi soğuk algınlığı semptomlarıyla ortaya çıkan RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs’den ayırmanın bazı yolları olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, “İklim kuşaklarının değişmesiyle birlikte kış dönemi solunum enfeksiyonlarının görülme sıklığı ve zamanı da değişti. Gece gündüz arasındaki ısı farkları 15 Eylül’den sonraki periyotta değişime başladı. Bu süreci viral enfeksiyonlar açısından kış dönemine hazırlık dönemi olarak kabul ediyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlar, çocuklar ve çalışan popülasyonda ısı farklarından kaynaklanan, solunum yolu enfeksiyonu bulgularını taklit eden tablolarla karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi.

‘HASTALIKLARI AYIRT ETMEK HEM KOLAY HEM ZOR’

Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi reaksiyonların enfeksiyon ya da alerjiyle karıştırılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, bu hastalıkları ayırt etmenin en belirgin yolunun kas ve eklem ağrıları olduğunu ifade etti. Halk arasında grip olarak bilinen influenzada kuru öksürük, burun akıntısı, genizde ve boğazda yanma, batma hissiyle birlikte ses değişiklikleri oluşabildiğini, bu semptomlara kas ve eklem ağrılarının da mutlaka eşlik ettiğini belirten Prof. Dr. Şener şöyle konuştu:

“Bunları birbirinden ayırt etmek hem kolay hem de zor. Bunların birkaçı bir aradaysa grip benzeri hastalık diyoruz. Bir ya da ikisi olup diğerleri yoksa grip olabilirsin, diyoruz. Ama gribi ve Covid 19’u diğerlerinden ayırt etmek önemli. Çünkü bu iki hastalık için tedavimiz var. Grip için de Covid 19 için de belli hasta gruplarına tedavi veriyoruz. Bunları diğerlerinden ayırt etmek için ateş, kas, eklem ağrısı olup olmadığına bakmalıyız. Çünkü diğer solunum yolu enfeksiyonları RSV, nezle, parainfluenza gibi hastalıklarda kas eklem ağrısı meydana gelmiyor. Parainfluenza daha çok ses kısıklığı ile devam eder. Kas eklem ağrısı meydana gelmez. Nezlede kas eklem ağrısı, ateş de olmaz, burun tıkanıklığı daha belirgin olur. Bu hastalarda halsizlik meydana gelmez. Ayakta geçirilen bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Gripte ve Covid-19’da kas eklem ağrısı olduğu için hasta mutlaka istirahat etmek durumunda kalır. Sersemlik hissi oluşur. Bol sıvı alma ihtiyacı meydana gelir.”

‘BAZILARI ISI DEĞİŞİMİNE BAĞLI REAKSİYONLARDIR’

Bazen benzer tabloların birbirini taklit edebildiğini belirten Prof. Dr. Şener, burundan alınacak sürüntüyle kesin teşhisin konulabildiğini söyledi. Hızlı antijen testleriyle birlikte hastalıkların birkaçına bakan solunum yolu tarama testleri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Şener, tek bir örnekle tanı koymanın mümkün olduğunu hatırlattı.

Özellikle çocuklarla ilgili uyarılarda bulunan, bu hastalıklardan en ağır seyredenin Covid -19 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şener, “Okul zamanı başladı. Kreş ve ilkokula başlayanlarda bu şikayetler çok fazla olacak. Çünkü ısı değişimleri fazla. Hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerin hepsi solunum yolu enfeksiyonu değildir. Bunların ciddi kısmı ısı değişimine bağlı meydana gelen reaksiyonlardır. Takipte 3 gün boyunca öksürük, hapşırık, burun akıntısı, kas eklem ağrısı, ateş devam ediyorsa çocukta da yetişkinlerde de şikayetleri ciddiye alıp herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu hastalığı olup olmadığına bakmak gerekiyor” dedi.

‘C VE D VİTAMİNİ BAĞIŞIKLIĞI DİRİ TUTMAK İÇİN GEREKLİDİR’

Bu mevsimde alınacak takviyelerin tamamıyla hastalığı engellemeyeceğini, daha hafif atlatılmasını sağlayabileceğini kaydeden Prof. Dr. Şener, “Kışa girilmesiyle birlikte C vitamini içeren meyve sebzeler daha yoğunlaşıyor. Yeşil yapraklı sebzeler ve limon, mandalina, portakal C vitaminini yoğun içerir. Tüketimi biraz arttırmak yeterli olabilir. Ama hastalık tablosu varken vitamin almak şikayetlerin hafif atlatılmasını sağlar. Tavuk suyu, et suyu, kemik suyu ve meşhur kelle paça gibi çorbalar hastalık şikayetlerini azaltır ancak virüsü almanızı engellemez. Bağırsaklardaki akıllı bakterilere olumlu katkısı olur. Güneşin kaybolmasıyla birlikte D vitamini almayı öneriyoruz. D vitamini bir hormondur. Belli aralıklarla en az 3 ayda bir kan düzeyi takibiyle, takviyeye ya da ara vermeye gerek olup olmadığına bakmak gerekir. C ve D vitamini bağışıklığı diri tutmak için gereklidir. Ama hasta olmayı engellemez. Şikayetleri daha hızlı atlatmanıza katkısı olur” diye konuştu. (DHA)

Prof. Dr. Şener: Kas Eklem Ağrısı Hastalıkları Ayırt Edici Bulgulardır

Prof. Dr. Şener: Kas Eklem Ağrısı Hastalıkları Ayırt Edici Bulgulardır

Prof. Dr. Şener: Kas Eklem Ağrısı Hastalıkları Ayırt Edici Bulgulardır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.