DOLAR
35,4735
EURO
36,2944
ALTIN
3.066,18
BIST
9.895,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
6°C
Çarşamba Çok Bulutlu
7°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Açık
9°C

Otomobil markaları havalanıyor

Ünlü otomobil markaları birer birer uçan otomobillere yöneliyorlar.

Otomobil markaları havalanıyor
18.03.2018 12:20 | Son Güncellenme: 29.03.2018 23:48
A+
A-

Ünlü otomobil markaları birer birer uçan otomobillere yöneliyorlar.

Geleceğin ulaşım çözümleri için arayış içindeki otomotiv firmaları, otonom otomobillerden sonra uçan otomobillere yöneldiler.
Bunun nedeni megakentlerde katlanarak artan trafik yoğunluğuna çözüm bulmak. Bir süredir Daimler-Mercedes-Benz, Geely, Volkswagen-Italdesing gibi firmalar uçan otomobillerle ilgili projeler yürütüyor. Ayrıca Uber ve Waymo gibi teknoloji şirketlerinin de bu yönde çalışmaları var. Bu şirketlere şimdi de Porsche eklendi. Lüks spor otomobil üreticisinin uçan taksi modelleri geliştirmesi bekleniyor.

DİKEY İNİŞ KALKIŞ
Uçan otomobil projeleri devam eden firmaların çalışmalarında son durum şöyle:
Volvo’nun sahibi Çinli Geely Holding, Amerikan uçan araç üreticisi Terrafugia’yı satın aldı. Terrafugia’nın ilk modelinin gelecek yıl piyasaya çıkması bekleniyor. Şirketin geliştirdiği iki kişilik araç, üç kilometre yüksekliğe çıkabiliyor. 640 km menzili olan aracın maksimum hızı 160 km.
Mercedes-Benz’i bünyesinde bulunduran Daimler de geçen yıl Volocopter şirketini satın almıştı. Volocopter, VTOL ismini verdiği 5 koltuklu bir elektrikli taksi modeli geliştiriyor. VTOL’un özelliği dikey kalkış ve iniş yapabilmesi.

AIRBUSLA ORTAK GİRİŞİM
Volkswagen Grubuda uçan otomobil projesiyle ilgileniyor. Grup bünyesindeki Italdesign Airbus firmasıyla birlikte geliştirdiği dünyanın ilk modüler, elektrikli ve sıfır emisyonlu Pop.Up konseptini tanıttı. Dikey iniş-kalkış yapan araç, iki koltuklu olarak tasarlandı.
Dünyanın seri üretime giren ilk uçan otomobili PAL-V Liberty’nin satışlarına başlandı. Ön siparişleri Cenevre Otomobil Fuarı’nda almaya başlayan Hollandalı şirket, 2019’da ilk araçları teslim etmeye başlayacak. Uçan otomobilin satış fiyatı 399 bin dolar. İki kişilik araç karadayken 100 bg gücündeki motorla 160 km hız yapabiliyor. Uçmasını sağlayan 179 bg gücündeki motor ile ise havada 180 km hıza ulaşabiliyor. 3.500 metre yüksekliği kadar çıkabilen PAL-V Liberty’nin menzili ise 500 km.

Ufuk Sandık/Sabah

 

Kaynak: teknokulis.com

Bu içerik teknokulis.com sitesinden alınmıştır. İçerik hakkındaki şikayetlerinizi ve kaldırma taleplerinizi [email protected] mail adresine iletebilirsiniz.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.