COVID tahmin modelleri doğruysa, Omicron ocak ayı ortasında Avrupa ve ABD’deki çoğu yerde zirve yapacak ve daha sonra vaka sayıları ilk başta …
COVID tahmin modelleri doğruysa, Omicron ocak ayı ortasında Avrupa ve ABD’deki çoğu yerde zirve yapacak ve daha sonra vaka sayıları ilk başta yavaşça, sonra çarpıcı bir şekilde düşecek.
Northeastern Üniversitesi’nden veri bilimi ve hesaplama epidemiyolojisi uzmanı Alessandro Vespignani geçen hafta yaptığı tahminde, “Omicron büyümesinde hızlı ve öfkeliydi ama aynı zamanda düşüşünde de öfkeli olmasa da çok hızlı olacak” dedi.
Ama sakın kanmayın: Hepimizin umduğu vakalardaki belirgin yükseliş ve düşüş, Omicron’un biraz zarar vermeyeceği anlamına gelmez. İşte ekonomistlerin ve Wall Street profesyonellerinin dünya ekonomisinin Omicron darbesine karşı savunmasız olduğu konusunda endişe ettiği dört alan:
Büyüme
2022 için büyüme beklentileri birkaç ay önce güçlü görünüyordu. Ekim ayında, Uluslararası Para Fonu bu yıl için %4,9 ile küresel büyüme beklentisi açıkladı. ABD ve Çin’e ait büyüme beklentileri daha da yüksekti. Sonra ise Omicron Kasım ayı sonlarında vurdu ve ekonomistler yeniden hesaba kitaba gömüldü.
IMF aralık ayında Omicron’un küresel toparlanmayı neredeyse kesin olarak etkileyeceği konusunda uyardı. Bir sonraki güncellemesini 25 Ocak’ta, Omicron’un küresel ticareti ne kadar kötü etkileyeceğini değerlendirirken planlanandan bir hafta sonra yayınlayacak.
Wall Street’te Goldman Sachs, ABD’deki ekonomik büyüme tahminini %4,2’den %3,8’e düşürdü.
Sebebi ne? Tabi ki, Omicron.
Yeni yıldan sonra, sürekli bir büyüme düşüşü izlenmekte. Berenberg baş ekonomisti Holger Schmieding geçen hafta yatırımcılara verdiği demeçte, son derece bulaşıcı varyantın Avro Bölgesi ve Birleşik Krallık GSYİH büyüme oranlarında %1’e kadar düşürebileceğini söyledi. Yetkili, en kötü senaryonun Omicron’un “tıbbi sistemler üzerindeki bulunan gerginliklerin üzerine geçici ekonomik hasar verirse önemli” olduğu bir senaryo olacağını söyledi.
Bu uyarı, vakalar dünya çapında yükselirken, ABD’de günlük vakaların 1 milyonu bile aşmasıyla birlikte geldi.
Borsalar
Omicron’un geçen hafta dünyanın en gelişmiş ekonomilerini etkilemesiyle Frankfurt’tan New York’a kadar borsalar düştü. S&P 500 haftayı dört gün üst üste düşüşle eylül ayından bu yana en kötü performansla kapattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq şubat ayından bu yana en kötü bir haftalık düşüşünü yaşadı.
Sadece Omicron’un yatırımcıların moralini bozmakla kalmadı; küresel piyasalarda asılı duran risk-off havasına eklenen artan vaka sayıları, yatırımcıları güvenli limanlar karşılığında yüksek fiyatlı holdinglerini satmaya ikna etti.
Büyük makroekonomik sarsıntılarla yükselme ve düşme eğiliminde olan yüksek uçan büyüme hisseleri ve kripto (kısaca döngüsel hisseler) de satış baskısı altında kaldı. Goldman Sachs’ın ABD hisse senedi stratejisti David Kostin bir yatırımcı notunda, “Omicron varyantını çevreleyen belirsizlik, yüksek enflasyon ve azalan para ve maliye politikası döngüsellerden savunmaya doğru bir rotasyona yol açıyor” dedi.
Goldman belirsizlik temasının yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor. S&P 500’ün yıl sonuna kadar 5100’e tırmanacağını ve %7 artış anlamına geldiğini tahmin ediyor. Bu, geçen yılki büyük %28,7’lik kazancın çok uzağında (toplam getiri bazında).
İşgücü piyasası
Cuma günkü iş raporu rahatsız edici bir uyarı taşıdı: %3,9’luk işsizlik oranına çok da önem vermeyin. Yüzeyde istihdam piyasası çok güçlü görünüyor, ama başka yerlerdeki daha büyük sorunları maskelemekte. İşverenler 2021’in sonunda işgücü piyasasının sıkı olduğunu düşünüyorsa, Omicron vakalarındaki mevcut artış sırasında çalışan bulmak zor.
ABD’nin Bank of America Securities ekonomisti Stephen Juneau, “Ocak ayına baktığımızda, Omicron muhtemelen Delta’ya benzer şekilde işgücü piyasasını etkileyecektir,” dedi ve “hem işgücü arzını hem de işgücü talebini azaltarak işsizlik oranını düşmeye devam edecek. Ayrıca, işe gitmeyen ancak yine de istihdam edilen insanlarda büyük bir sıçrama ile büyük bir ‘karantina etkisi’ yaratacaktır. Bu, kısıtlı tedarik anlamına gelir, ancak manşet istatistiklerini etkilemez.”
BofA, Omicron dalgasının zirvesinde karantina altında 4 milyondan fazla ABD’li işçi olacağını tahmin ediyor.
Tedarik zincirleri
COVID’in birinci yılı, kilitlenmelerin tüketicileri evde tutması nedeniyle talepteki bir çöküşle işaretlendi. Geçen yıl, neredeyse tam tersi bir etki yarattı: nakitle dolu ve harcamaya hazır bir tüketici. Bu da fabrikaların karşılayamayacağı bir talep artışını tetikledi. Büyük umut, küresel tedarik zincirlerinin 2022’nin ilk yarısında, 1Ç’nin sonuna kadar olmasa bile bu büyük dengesizliğe yetişmesiydi.
Şimdi uzak görünüyor. BofA Securities, küresel tedarik zincirlerini bir kez daha küresel bir hastalık dalgası ve zorunlu karantina dalgası altında sorunlu görüyor.
BofA Securities küresel ekonomisti Ethan S. Harris, “Küresel düzeyde, Omicron dalgası bir bölgeden diğerine yuvarlanırken, bu durum farklı sektörlerde aksaklıklara yol açacak. Dikkat etmesi gereken şey, Omicron’un küresel tedarik zincirlerinde en yoğun olarak yer alan Asya ülkelerinde, yani Çin, Japonya, Kore ve ASEAN [Güneydoğu Asya Uluslar Birliği] bölgesini henüz vurmamış olması. Bu, ABD ve Avrupa’daki sağlık hizmetleri görünümü (muhtemelen) önemli ölçüde iyileşse bile, ilkbaharda tedarik zincirlerinde daha fazla aksama görebileceğimiz anlamına geliyor.”
Fortune