Elon Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra, başta Donald Trump olmak üzere daha önce yasaklı olan isimlerin yasağını kaldırmaya başladı. Ama …
Elon Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra, başta Donald Trump olmak üzere daha önce yasaklı olan isimlerin yasağını kaldırmaya başladı. Ama görünüşe göre, yasağını asla kaldırmayacağı bir isim var.
Elon Musk’a komplo teorisyeni Alex Jones‘un Twitter’a geri dönmesine izin verip vermeyeceği soruldu. Musk’ın son zamanlarda uygulamaya dönüşlerini memnuniyetle karşıladığı diğer tüm insanlar göz önüne alınırsa, bu soru oldukça makul gözüküyordu. Ancak Musk, Alex Jones’un kendisini 2018’de yasaklayan sosyal medya platformuna geri dönmesine asla izin verilmeyeceğini belirten çok kişisel bir yanıt verdi.
Jones’un hizmete geri dönüşü ilgili soru, yazar Sam Harris ve Kim Dotcom’dan geldi. Dotcom, , Jones’un daha sonra iftira davası sırasında toplu katliamı bir aldatmaca olarak adlandırdığı için artık özür dilemek istemediğini söylediği gerçeğini görmezden gelerek gönderdiği tweet’te “Alex, Sandy Hook işini batırdı. Bunu kabul etti ve özür diledi” dedi. Sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca ‘komplo teorilerinin’ bir çoğu doğruydu. Biden ve Trump gibi seri yalancılara Twitter’da izin veriliyorsa, Alex Jones’a da izin verilmeli. Lütfen gerçek ifade özgürlüğü adına yeniden düşünün.“
Ancak Musk, Jones’un platformda söz sahibi olmasına izin vermeyeceği konusunda ikna olmayacağını açıkça belirtti. Musk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İlk çocuğum kollarımda öldü. Son kalp atışlarını hissettim. Çocukların ölümlerini kişisel kazanç, siyaset veya şöhret için kullanan hiç kimseye acımıyorum” dedi.
Musk’ın ilk çocuğu Nevada Alexander, 2002 yılında ilk eşi Justine Musk’tan dünyaya gelmişti. Nevada, genellikle SIDS kısaltmasıyla bilinen Ani Bebek Ölümü Sendromu nedeniyle 10 haftalıkken vefat etti. Elon ve Justine’in birlikte beş çocuğu daha var.
Jones, 2012’de yirmi çocuk ve altı personelin öldürüldüğü Sandy Hook İlköğretim Okulu’ndaki kurbanların aileleri tarafından iftiradan dava edilmişti.
Şirketi yönetmeye yardımcı olması için Musk tarafından getirilen bir risk sermayedarı olan Jason Calacanis de Jones’un yasaklanmasının gerekçesini kendi bakış açısından açıkladı.
Calacanis gönderdiği tweet’te “Alex Jones tam bir şeytan ve [yasaklanması] herhangi bir platform için karar vermesi en kolay dava – en azından benim fikrim böyle (ve hepsi bu kadar millet!),” dedi.
Calacanis, “Konuşma özgürlüğünün kurbanların acılarına karşı neredeyse her zaman kazandığı Birleşik Devletler’deki birden fazla yargı alanında yargılamalarda 1,4 milyar dolar ceza” diye devam etti.
Jones’u yasaklama kararı, platformdaki sağ yönelimli etkileyiciler arasında pek iyi karşılanmadı. Bir Trump destekçisi ve YouTube ünlüsü olan Tim Pool, Musk’ın Jones’un Twitter’a geri dönmesine izin vermemesine kızmış görünüyordu. Pool, Musk’ın açıklamasına tepki olarak “Kişisel,” diye tweet attı. “Üçüncü taraf açıklamalarının Twitter kurallarıyla ne ilgisi var? Ya nesnel kurallar vardır ya da milyarderlerin kaprislerine göre yaşıyoruz, ki bu kesinlikle böyle”diye devam etti.
Donald Trump’a af gelmişti
Bir dizi ortak yatırımcıyla birlikte Twitter’ı 44 milyar dolara satın alan Musk, bu hafta sonu iki yıllık bir yasağın ardından Donald Trump’ı herkesin önünde platforma davet etti, ancak eski başkan henüz tweet atmadı ve gelecekte de böyle bir planı olmadığını söyledi. Hatta, kendi sosyal medya şirketi Truth Social ile anlaşması göz önüne alındığında, Trump’ın Twitter’ı kullanıp kullanamayacağı bile net değil.
Aralarında daha önce Kanye West olarak bilinen Ye de bulunan, daha önce hesapları askıya alınan diğer pek çok kişi hafta sonu platforma geri döndü.