Bu yıl 25 şube açarak toplamda 385 şubeye ulaşmayı hedefleyen Kuveyt Türk’ün 2017 planlarında 15 şube daha açmak var.
Katılım bankacılığı, Türkiye bankacılık sektörü içindeki büyümesini, Bank Asya’nın sektörden çekilmesiyle yavaşlasa da sürdürüyor. 2016 yılı dokuz aylık veriler itibarıyla sektör 120 milyar dolar aktif büyüklükle toplam bankacılık sektörünün yüzde 4,7’sini oluşturuyor. 2023 hedefi bu oranın yüzde 15 seviyelerine kadar yükseltmesi yönünde.
Kuveyt Türk, 45,2 milyar TL’Iik aktif büyüklükle sektörün en önemli oyuncularından biri ve gerek şubeleşme gerek dijital alana yaptığı yatırımlarla büyüme trendini sürdürmek istiyor. Geçen hafta içinde bir araya geldiğimiz Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Biz sektör olarak normalde bankacılık sektörünün iki katı kadar büyürüz. Ancak 2016 bizim için darbe girişimiyle birlikte farklı bir yıl oldu ve büyümemiz bankacılık sektörü kadar gerçekleşti. 2017’de büyümenin tekrar ivmelenerek bankacılık sektörü büyümesinin üzerine çıkmasını bekliyoruz” diyor.
Kuveyt Türk’ün bu yıl 25 şube açarak toplamda 385 şubeye ulaşacağını, Türkiye’nin 81 ilinde olduğunu anlatan Ufuk Uyan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Şubeleşmek, müşterinin yanında olmamız için gerekiyor. Ancak teknoloji yatırımları ve yaygınlığımızın artmasıyla birlikte şubeleşme hızımız yavaşladı. 2017 planımızda 15 şube var. Sektörde en yaygın şube ağına sahip bankayız. Sektöre devlet katılım
bankaları da giriyor. Rekabet artıyor. Ancak bu pazarı canlandırır. Bizde ahilik geleneği var. Gelenleri hoşlukla karşılarız.”
Kredi maliyetleriyle ilgili değerlendirmede de bulunan Ufuk Uyan, aylık şube başı 7 bin 500 TL olan harç bedellerinin kaldırılmasına yönelik taleplerinin olduğunu aktarıyor. Uyan, bunların kredi maliyetlerini olumlu etkileyeceğini söylüyor.
Kuveyt Türk’ün ortaklık yapısına bakıldığında, yüzde 18,7 oranında Vakıflar Genel Müdürlüğümün payı var. Vakfın Kuveyt Türk yönetim kurulunda bir de temsilcisi bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü aynı zamanda Vakıf Katılım Bankası’nın da ortağı konumunda. Bu durumun hukuki açıdan sorun olmadığını söyleyen Ufuk Uyan, bu hisselerle ilgili ilave bir yorum yapmıyor.