DOLAR
27,4588
EURO
28,9557
ALTIN
1.622,47
BIST
8.478,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Köy Okulu Değil, “Köy Yaşam Merkezi” Projesinde Sayı 3 Bin 500’E Ulaştı

Aktif olarak kullanılmayan, kapatılan köy okullarının köy yaşam merkezine dönüştürülmesi projesi kapsamında, 1.500 yeni köy yaşam merkezinin toplu açılışı gerçekleşti.

Köy Okulu Değil, “Köy Yaşam Merkezi” Projesinde Sayı 3 Bin 500’E Ulaştı
01.06.2023 12:06
A+
A-

Aktif olarak kullanılmayan, kapatılan köy okullarının köy yaşam merkezine dönüştürülmesi projesi kapsamında, 1.500 yeni köy yaşam merkezinin toplu açılışı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer‘in katılımıyla İzmir’in Urla İlçesi’nde düzenlenen törenle gerçekleşti. Aktif olarak kullanılmayan köy okulları; Köy Yaşam Merkezi Projesi’yle ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane, matematik, doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanlarda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülüyor. 

1.500 Köy Yaşam Merkezinin Toplu Açılışı Yapıldı 

Proje kapsamında daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Külliye’de toplu açılışı gerçekleştirilen 2 bin köy yaşam merkezinin yanı sıra bugün toplu açılışı yapılan 1.500 köy yaşam merkeziyle birlikte köy yaşam merkezlerinin toplam sayısı, 3 bin 500’e ulaştı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Urla Barbaros Köy Yaşam Merkezinde toplu açılış töreni gerçekleştirdi. 

Köy Okulu Değil, “Köy Yaşam Merkezi” Projesinde Sayı 3 Bin 500’E Ulaştı

“Taşımalı Eğitime Geçilmesi Köy Okullarının Kapatılmasıyla İlişkilendiriliyor”

Bakan Özer, taşımalı eğitimin köy okullarının kapatılmasıyla ilişkilendirildiği ve sanki bunun da son yirmi yıl içinde yapılmış gibi bir algı oluşturulduğunu kaydederek “Köylerimizin eğitimle buluşturulmasıyla ilgili bir özlemi son iki yılda bizim Bakanlık olarak öncelik verdiğimiz projelerden biri olarak sisteme dâhil ettik. Bizim Bakanlıktaki önceliğimiz, üç temel noktaydı. Birincisi, okul öncesi eğitimdi. Eğitim sistemlerindeki en kritik olan eğitim kademesi okul öncesi eğitimdir. Türkiye maalesef bunu çok yeterince algılayamadı.  Türkiye son yirmi yılda diğer kademelerdeki okullaşma oranlarını artırmakla uğraştığı için okul öncesi eğitimi yeterince eğitim sisteminde neye karşılık geldiğini fark edemedi. Okul öncesi eğitim, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin başladığı yerdir. Eğer ülkenin çocuklarının bir kısmı okul öncesi eğitime gidiyor bir kısmı gitmiyorsa eşitsizlik orada başlar. Sonra eğitimin ilerleyen kademesinde okullar arası başarı farkı olarak önümüze çıkar. Özellikle Amerika’daki boylamsal çalışmalara baktığımız zaman şunu görürsünüz; okul öncesi eğitime gitmiş olan bir bireyin yaşamı boyunca eğitimde ve istihdamda kaldığı süre okul öncesi eğitime gitmemiş bireye göre çok daha uzundur. Yani nitelikli insan yetiştirmeyle ilgili çok önemli bir fırsattır” dedi. 

Köy Okulu Değil, “Köy Yaşam Merkezi” Projesinde Sayı 3 Bin 500’E Ulaştı

“Okul Değil, Köy Yaşam Merkezi”

Bakan Özer, Balıklıova Köy Yaşam Merkezi ziyaretinde, geçmişteki köy enstitüleri gibi köy okullarının tekrar hayata geçirilmesinin bakanlığın son bir buçuk yıl içindeki öncelik verdiği konulardan biri olduğunu kaydetti. Köy enstitülerine atıfta bulunan Bakan Özer, “Köy enstitüleri, bu ülkenin sadece eğitim öğretiminin yaygınlaştırılmasına değil; yetişkin, her şeyi yapabilir insanların yetiştirilmesine katkı verdiyse yeni dönemde köy yaşam merkezleriyle bu okullarımızda sadece okul öncesi, ilkokul eğitimini vermek değil, aynı zamanda tüm bu binalarda halk eğitim merkeziyle yetişkinlerimize de istedikleri kursları düzenleme, istedikleri eğitimi almayla ilgili bir imkan geliştirdik. Bunun için bu okullarımıza artık ‘köy okulu’ demiyoruz, ‘köy yaşam merkezi’ diyoruz” diye konuştu. 

“2023 Yılı Sonuna kadar Açılmadık Tek Bir Köy Okulu Bırakmayacağız”

Özer sözlerine şöyle devam etti: Aynı zamanda kadın kooperatiflerimizin de kendi varlıklarını üretim süreçlerine kattıkları bir yer hâline dönüşüyor. Bugün itibarıyla 3 bin 500 köy okulunu köy yaşam merkezine, buradaki köy yaşam merkezi gibi köy yaşam merkezine dönüştürmüş bulunuyoruz. Bu yılın, 2023 yılının sonuna kadar da Türkiye’de açılmadık tek bir köy okulu bırakmayacağız. Dolayısıyla o geçmişte nasıl köylerden kalkınma hamlesi başlamışsa, yine aynı şekilde gıdayla ilgili, tarımla ilgili, kalkınmayla ilgili, eğitimle ilgili hamleyi de köylerimizden ve mahallelerimizden başlatacağız. Bu mekânları tamamen vatandaşlarımızın ücretsiz bir şekilde kullanabildiği mekânlara dönüştürmüş oluyoruz. Buradaki köy yaşam merkezimiz hayırlı uğurlu olsun.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.