Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinin online haber portalı hurriyet.com.tr ‘de yayınlanan PUBG oyunu ile ilgili bir haberin başlığı ile içeriği arasında ki farklılık daha doğrusu alakasızlık okurlarını hem şaşırttı hem de rahatsız etti.
Türkiye’nin en köklü haber kuruluşunun bu tavrı için okurlar “bizi kandırmaya çalışan bu tutum Hürriyet’e hiç yakışmadı” şeklinde yorumlar yaptılar.
Ana sayfasından “PUBG oyuncularına kötü haber geldi” şeklinde bir manşet ile duyurduğu haberin içine giren okurları, şu başlık karşılıyor;
“PUBG oyuncularına büyük şok: Kapatılıyor”
Ardından şu şekilde bir alt başlık ile haber devam ediyor;
“Dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri olan PUBG için yasak kararı resmen çıktı. Peki bu karar ne anlama geliyor?”
Okurlarını daha da meraklandırmak isteyen editör, aralara koyduğu oyun ile ilgili görsellerin ardından habere şu şekilde devam ediyor;
“PUBG oyuncularını çok yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yasak kararı resmen çıktı. Bundan sonra ne olacak?”
Ve bir görselin daha ardından şu cümleler geliyor;
“NDTV kanalındaki habere göre Hindistan İletişim, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığından yapılan açıklamada, bazı Çin menşeli uygulamaların ülkenin egemenliği, bütünlüğü, savunması, güvenliği ve kamu düzenine karşı zararlı faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.”
Buraya kadar okuyanların bir kafası karışıyor. Ve okumaya devam edince seri olarak devam eden görsellerin arasında nihayet haberin aslını ortaya çıkaran cümleler gelmeye başlıyor;
“Bazı mobil uygulamaların kötüye kullanılarak kullanıcıların verilerinin çalınması ve gizlice Hindistan’ın dışındaki sunuculara aktarılması hakkında çok sayıda şikayet alındığı da ifade edilen açıklamada, bu kapsamda, aralarında PUBG Mobile, WeChat Reading, Voov Meeting, FaceU, InNote, Game of Sultans ve AppLock’ın da bulunduğu Çin’le irtibatlı 118 cep telefonu uygulamasının yasaklandığı kaydedildi.”
Hindistan’da yasaklanan Çin ile ilintili oyun ve uygulamaların haberine, sanki Türkiye’de meydana gelmiş bir olay gibi lanse ederek başlanmasının, okurları kandırarak ilgi çekmek ve haberi okutmak maksadı ile yapıldığı aşikar. Bu durumdan rahatsız olan Hürriyet okurları “bu kadar da olmaz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Son paragraf ile konu tamamlanıyor;
“Hindistan’da 33 milyonun üzerinde aktif PUBG Mobile kullanıcısı olduğu belirtiliyor.Çinli teknoloji şirketleri, kullanıcı bilgilerinin gizliliğini ihlal etmekle suçlanıyor.Hindistan’da 29 Haziran’da da aralarında TikTok, CamScanner, Share it, WeChat, UC tarayıcı, Xender ve Clean-master gibi Çin’le bağlantılı 59 mobil uygulamaya yasak getirilmişti.”
Konu tamamlanıyor ama haber henüz bitmiyor. Hatta yeni başlıyor diyebiliriz…
Aşağıya doğru devam eden görsellerin arasında haberin ne başlığı ne de içeriği ile alakası olmayan oyun tanıtımları ve fiyatları okurları şaşırtmaya devam ediyor. Üstelik bunlar reklam değil, haberin devamı.
Ard arda fiyatlar ve resimler gelmeye devam ediyor;
Üşenmedik ve haberin en altına kadar indik. Tam 36 görsel ve herbirinin altında alakasız reklama yönelik yazılar.
Bunu herhangi bilinmeyen bir site yapsa kimse umursamazdı. Ama koskoca Hürriyet’in yapması okurlarını hem şaşırttı hem de rahatsız etti.
Hürriyet’in bu tutumu “Haberciliğin lokomotifi olma vasfından vaz mı geçiyor acaba” şeklinde yorumlara neden oldu.
İlgili habere bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.hurriyet.com.tr/galeri-pubg-oyuncularina-buyuk-sok-kapatiliyor-41603442/1