DOLAR
35,5499
EURO
36,6393
ALTIN
3.103,39
BIST
9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Açık
11°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C

Köpeklerin burunları neden ıslak olur? Bunun birden çok nedeni var!

Köpeklerin burunları genellikle ıslaktır. Peki ama bir köpeğin burnu neden çoğu zaman ıslak olur? Bunun bir değil, bir çok nedeni var.

Köpeklerin burunları neden ıslak olur? Bunun birden çok nedeni var!
09.01.2023 17:16
A+
A-

Köpeklerden bahsedildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk şeylerden biri, ıslak burunları olacaktır. Genellikle ıslak bir burnun sağlıklı bir köpeğin işareti olduğu söylenir ve bu bir dereceye kadar doğrudur da. Ama köpeklerin burunlarının ıslak olmasının başka bir sebebi daha var.

Köpekler için koku çok önemlidir. Bir köpeğin beyninin kokuyu işlemeye adanmış kısmı orantılı olarak bizimkinden 40 kat daha büyüktür ve burunlarında 300 milyon koku reseptörü bulunur. Genel olarak, insanlara kıyasla koku alma duyuları bizimkinden en az 10.000 kat daha iyidir.

Araştırmalar, köpeklerin etraflarındaki dünyanın zihinsel bir resmini oluşturmak için kokularını kullanabileceklerini tespit etmiş durumda ve bu nedenle bu duyuyu keskin tutmak başarıları için çok önemli. Ancak, bu yazının gidişatından tahmin edebileceğiniz gibi, burunlarının kuruması köpeklerin koku duyusunu ciddi ölçüde azaltır.

Bu 300 milyon koku alma reseptörünün düzgün çalışmasını sağlamak için köpekler, burun boşluğunun içinden hareket ederek rinarium’u (sahiplerinin yüzlerine dürttüğüne çok aşina oldukları, burnun hareketli dış kısmı) kaplamak için mukus salgılarlar. Koku, bu alıcıların havada sürüklenen kimyasalları toplamasının bir sonucunda ortaya çıkar ve bir köpeğin burnu ıslandığında, kimyasalları daha iyi yakalayabilir ve işleyebilir.

Köpeklerin Burunları Neden Islak Olur? Bunun Birden Çok Nedeni Var!

Köpeklerin avı ve avcıları belirlemek ve iletişim kurmak için koku faktörünü kullandıkları göz önüne alındığında, işlevsel bir mukusa sahip olmak onlar için gerçekten bir ölüm kalım meselesidir. Bu nedenle sağlam bir koku alma duyusu ve onu keskin tutmak için fizyolojik tepkiler geliştirmiş olmaları şaşırtıcı değildir. Davranışsal olarak, mukusun burun boyunca eşit şekilde kaplanmasına yardımcı olmak ve ek bir nem katmanı eklemek için burunlarını sık sık yalarlar.

Bir diğer neden: Terleme yapıları

Köpeklerin burunlarının sürekli ıslak olmasının bir başka sebebi de terleme yapıları ile bağlantılıdır. Kürkle kaplı oldukları için, insanlar gibi deriden terlemek köpekler için pek etkili olmaz. Bunun yerine pençelerinden terlerler ve burunları tarafından da az miktarda ter salınır.

Bu sadece bir köpeğin burnunu ıslak tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onu serin tutar. Araştırmaların gösterdiğine göre, kokudan bağımsız olarak, köpekler burunlarını ısıyı algılamak için de kullanabilirler.

2020 yılındaki bir araştırma, köpekler gibi etoburların daha soğuk burunlarının (otçulların daha sıcak burunlarına kıyasla) bir tür kızılötesi sensör olarak evrimleşmiş olabileceği hipotezini kontrol etmek için köpeklerin burunlarını araştırdı. Bu araştırmada, üç köpeğe sıcak nesneleri tanıması için eğitim verildi ve hiçbir koku alamadıklarında bile sıcak ve soğuk nesneleri ayırt edebildiklerini görüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.