DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
14°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
SON DAKİKA
14:54 Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının 86. Yıl Dönümü Dolayısıyla Milli Egemenlik Parkı’nda Anma Programı Düzenlendi.
14:52 Başkan Muhittin Böcek Atatürk Anıtı’na Çelenk Sundu
14:44 Nevşehir Belediyesi Gençlik Ve Spor Kulübü Sporcusu Mert Hanifi Odacı, Ankara’da Yapılan Atatürk’ü Anma Koşusunda Türkiye İkincisi Oldu.
14:40 Dünya Robot Olimpiyatı Finali’nde İzmir’de Buluşuyor!
14:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Beraberliği Bozacak Her Söz Ve Eylem Mustafa Kemal’in Emanetine İhanettir!
14:34 Saat Dokuzu Beş Geçe İstanbul Metrosu
14:28 Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının 86. Yılında Bergama’da Düzenlenen Tören Ve Programla Anıldı.
14:24 Urla’da Saygı Ve Özlemle Atatürk’e Vefa
14:22 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının 86. Yıl Dönümünde Üsküdar’da Anıldı
14:20 İstanbul Beykoz’da Ata’ya Özlem ‘Sel’i!
14:18 Kadıköy’de 9’U 5 Geçe Ata’ya Saygı Zinciri
14:16 Büyük Önderimizi Saygı, Sevgi Ve Özlemle Anıyoruz
14:14 Nilüfer’de Ulu Önder Atatürk Özlemle Anıldı
14:04 Mustafa Kemal Atatürk’ü Saygı, Özlem Ve Rahmetle Anıyoruz
14:02 Engelsiz Yaşam Merkezi Kursiyerleri Ata’nın Huzuruna Çıktı
14:00 Kemer’de Atatürk’ü Anma Programı Düzenlendi
13:58 Borusan, 10 Kasım’da Atatürk’e Seslendi: “80 Yıldır Seninleyiz, Sonsuza Kadar Seninleyiz”
13:54 Karşıyaka’da Hayat Durdu; Kalpler Atatürk İçin Attı!
13:52 Ata’ya 86 Yıllık Özlem
13:48 Kocaeli Ata’sını Onun Adını Taşıyan Çiçeklerle Anıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kavun çekirdekleri yenir mi? Neye iyi gelirler?

Kavun çekirdekleri gerçek bir besin deposudur, ancak genellikle çoğu kişi tarafından atılmaktadır. Kavun çekirdeklerine kavunun atığı gibi …

Kavun çekirdekleri yenir mi? Neye iyi gelirler?
24.08.2022 17:40
A+
A-

Kavun çekirdekleri gerçek bir besin deposudur, ancak genellikle çoğu kişi tarafından atılmaktadır. Kavun çekirdeklerine kavunun atığı gibi davranmak yaygın bir alışkanlık olmasına rağmen, kavun çekirdekleri yenebilir.

Kavun çekirdekleri oldukça iyi beslenme özelliklerine sahiptirler. 100 gr kavun çekirdeği yaklaşık 560 kalori sağlar ve 15 gr karbonhidrat, 28 gr protein ve çoğunlukla doymamış olmak üzere 47 gr yağ içerir.

Protein içeriği glutamik asit, triptofan ve arginin gibi önemli amino asitlerden oluşur. Bunlar yağ yakımı ve kas dokusu artışı açısından vücudu desteklerken, glutamik asit beyin fonksiyonlarına katılır.

Kavun çekirdekleri ayrıca bağırsak fonksiyonu için faydalı olan 4 gr diyet lifi sağlar. Bitki bazlı bir gıda olan kavun çekirdekleri kolesterol içermez.

Kavun çekirdekleri iyi miktarda potasyum, magnezyum, çinko, selenyum ve A, B ve E vitaminleri içerir. Beta karoten, flavonoidler ve fenolik asit de sağlarlar.

Kavun Çekirdekleri Yenir Mi? Neye Iyi Gelirler?

Kavun çekirdeğinin faydaları

Besleyici bileşimi sayesinde kavun çekirdekleri insan sağlığı için birçok faydalı özelliğe sahiptir.

Ağrı kesici ve iltihap önleyici özellikler

Araştırmalar, kavun çekirdeği ekstrelerinin ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Söz konusu etkiler, yüksek dozajlar için daha belirgin bir şekilde görülmektedir. Kavun çekirdeğinin içerdiği gallik ve vanilik asitler bazı fenolik asitler ağrı kesici ve iltihap önleyici etkinliğe sahiptir.

Antimikrobiyal özellik

Bazı bakteri türleri üzerinde yapılan laboratuvar çalışmaları, kavun çekirdeklerinden elde edilen uçucu yağlarınantibakteriyel özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Kavun çekirdekleri doğal antibiyotikler arasındadır.

Antioksidan özellikler

Kavun çekirdeği ekstrelerinin antioksidanlar olarak hareket ederek oksidatif strese karşı koyabileceği bilinmektedir. Özellikle bazı metaller (bakır, demir) üzerinde kenetleyici bir etki yapabildikleri görülmektedir. Ek olarak, kavun çekirdekleri serbest radikallere karşı temizleyici olarak işlev görür.

Kanserden korunma için faydalı özellikler

Kavun çekirdeklerinin bitki özlerinden başlayarak hücresel modeller üzerinde yürütülen deneyler, umut verici bazı anti kanser özellikleri olduğunu gösteriyor. Kavun çekirdeğinin, kanser hücrelerinin çoğalması üzerinde bloke edici bir etki gösterdiği ve muhtemelen hücre ölümü mekanizmalarını aktive ettiği görülmüştür. Bu etkiler, özütlerde bulunan fenolik bileşiklerle ilişkilidir.

Bağırsakları düzenleyici özellikler

Kavun çekirdekleri, glutamik asit ve lifin katkısı sayesinde bağırsak üzerinde etkili bir düzenleyici işlevi görür.

Tansiyon kontrolü

Kavun çekirdekleri, iyi bir doymamış yağ asidi içeriğine sahiptir ve bu da onları kalp sağlığı için koruyucu bir gıda yapar. Potasyum ve magnezyum içeriği kavun çekirdeklerini tansiyon kontrolü için faydalı hale getirir.

Kavun Çekirdekleri Yenir Mi? Neye Iyi Gelirler?

Günde ne kadar kavun çekirdeği yiyebilirsiniz?

Besin bilgilerinden de anlaşılacağı gibi kavun çekirdekleri oldukça kalorili bir besindir ve önemli bir yağ içeriğine sahiptir.

Faydalarından yararlanmak için günde 30 gr’ı geçmeyecek şekilde ölçülü olarak tüketilebilir.

Çok fazla kavun çekirdeği yemek aşırı kalori alımına neden olur. Ancak bir ya da iki dilim kavunu çekirdeğiyle birlikte tüketmek sorun olmaz, tam tersine çekirdekte bulunan besinleri de vücuda sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.