Katar Enerji Bakanı, Avrupa’nın gelecek yıl çok daha kötü bir enerji krizi riski altında olduğunu belirterek Ukrayna savaşının devam etmesi ve …
Katar Enerji Bakanı, Avrupa’nın gelecek yıl çok daha kötü bir enerji krizi riski altında olduğunu belirterek Ukrayna savaşının devam etmesi ve Rus gazının geri dönmemesi halinde arz sorununun 2025’e kadar sürebileceğini söyledi.
Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi, Ukrayna savaşının devam etmesi ve Rus gazının geri dönmemesi halinde arz sorununun 2025’e kadar sürebileceğini söyledi.
Kaabi, Avrupa’nın bu kış elektrik ve ısıtma için yeterli gaza sahip olması gerektiğini belirterek rezervler tükendikçe 2023’te daha zorlu bir mücadelenin geleceği konusunda uyardı.
2025’E KADAR UZAYABİLİR
Avrupa’da sert bir kış olması durumunda “gelecek yıl çok daha kötü olacağını” söyleyen Kaabi, “Rus gazı geri akmaya başlamazsa, enerji krizi 2025’e kadar uzayabilir” dedi. Kaabi, “Şu an depoların dolu olması sorun değil. Önümüzdeki yıl için rezervleri veya depoyu gerçekten yenilemek sorun olacak. Yani gelecek yıl ve sonraki yıl, hatta 2025’e kadar sorun sürebilir” diye konuştu.
Birçok Avrupa ülkesi Rus fosil yakıtlarından vazgeçmek istedikleri için alternatif ararken dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı olan Katar’la görüşmelerde bulunmuştu. Ancak Kaabi, “Avrupa’da sıfır Rus gazı” senaryosu ile bir gelecek tasavvur edilemeyeceği konusunda uyardı.
KATAR LNG’Sİ AVRUPA’YA YETMEZ
Rusya, geçen yıl AB ülkelerine yaklaşık 155 milyar metreküp doğal gaz sağladı ve bu miktar bloğun toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu. Avrupa ise Cezayir ve Norveç gibi ülkelerden gaz tedarikini ve uzak bölgelerden LNG ithalatını artırarak bu bağımlılığı azaltmayı umuyor.
Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler Rus gazının ikamesi için tüm piyasanın üçte birine eşdeğer olan yıllık 112 milyon ton LNG’ye ihtiyaç duyuyor. Katar ise halihazırda LNG’sinin yüzde 70’ini Asyalı müşterilere uzun vadeli sabit sözleşmelerle sevk ediyor. Ülke yeni projeler devreye girene kadar mevcut üretiminin sadece yüzde 10-15’ini Avrupa’ya yönlendirebilecek durumda.
AVRUPA ÜLKELERİ KATAR’LA GÖRÜŞÜYOR
AB ülkelerinin yanında İngiltere de, Körfez devletinin “son çare tedarikçisi” olması için Katar ile neredeyse bir yıl önce müzakerelere başlamıştı. Bu ay İngiltere Enerji Bakanı Jacob Rees-Mogg ile görüşen Kaabi bir anlaşmaya ne zaman varılacağını söylemenin zor olduğunu belirtti.
Katar, mart ayında Almanya ile de geçici bir anlaşma imzaladı. Doha ayrıca Fransa, İspanya, İtalya, Belçika, Polonya ve Slovakya ile ihracatın artırılması konusunda görüşmelere devam ediyor.