DOLAR
33,9977
EURO
37,4853
ALTIN
2.748,23
BIST
9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Yağmurlu
25°C

Jüpiter’e dev bir gök taşının çarpması, işte böyle görüntülendi

Jüpiter’e çarpan bir göktaşının görüntüsü, 15 Ekim 2021’de Kyoto Üniversitesi tarafından işletilen Planetary Observation Camera for Optical …

Jüpiter’e dev bir gök taşının çarpması, işte böyle görüntülendi
19.06.2022 14:12
A+
A-

Jüpiter’e çarpan bir göktaşının görüntüsü, 15 Ekim 2021’de Kyoto Üniversitesi tarafından işletilen Planetary Observation Camera for Optical Transient Surveys (PONCOTS) teleskobu ile yakalandı. Daha önceki çarpmalar hep amatör astronomlar tarafından gözlenmişti, bu yüzden bu kayıt, ilk defa bir çarpmanın bilimsel olarak gözlenmesi anlamına geliyor.

Çarpmanın videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Araştırma ekibi, çarpan cismin kütlesini 4,1 milyon kilogram olarak hesapladı. Kütlesinden yola çıkan hesaplamalarla da boyutunun 15-30 metre arasında olduğu tahmin ediliyor. Uzay ölçeğinde baktığımızda çok büyük değil, ancak Jüpiter’e çarptığında 8.000 derece ısınacak kadar büyük. Bu bilgiler, göktaşının yapısı hakkında da ipuçları veriyor. Bu tür çarpmalar hakkında bilgi toplamak önemli, zira günün birinde bir kuyruklu yıldız veya asteroit Dünya’ya doğru gelmeye başladığında bu bilgileri kullanabiliriz.

Çarpmanın neden olduğu parlamanın şimdiye kadar yapılan gözlemlerden en az 10 kat daha parlak olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda Jüpiter’e ne sıklıkla bir şeylerin çarptığını hesaplama imkanı doğmuş oluyor. Bu rakam, Dünya ile kıyaslandığında oldukça fazla, yaklaşık 100 ile 1.000 kat fazla olduğu düşünülüyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.