DOLAR
34,2916
EURO
37,4863
ALTIN
2.909,84
BIST
9.072,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
20°C

İspanyol gazeteci, Yunanistan’daki mülteci dramını kitaplaştırdı

Yunanistan’ın Yanya şehri yakınlarındaki Katsikas’ta bir mülteci kampında 2016 yılında mültecilerle birlikte geçirdiği 40 günü yazdığı bir …

İspanyol gazeteci, Yunanistan’daki mülteci dramını kitaplaştırdı
19.11.2022 12:08
A+
A-

Yunanistan’ın Yanya şehri yakınlarındaki Katsikas’ta bir mülteci kampında 2016 yılında mültecilerle birlikte geçirdiği 40 günü yazdığı bir kitapta anlatan İspanyol gazeteci Jose Nunez Tena, Avrupa’da göçmen sorununun altında yatan en büyük sebebin “bilgi kirliliği ve önyargılar” olduğunu söyledi. “Shukran My Friends (Teşekkürler Kardeşim)” adlı kitabıyla ilgili konuşan Tena, Katsikas mülteci kampında yaşadığı “zorlu günleri” ve kitap yazma sürecini anlattı.

Mültecilere yardım etmek için gönüllü olarak 2016’da Yunanistan’a giden Tena, “düzensiz göçmenlere ve mültecilere yönelik düşüncelerinde iç dünyasını ve bakış açısını değiştiren, burada yaşadığı olayları kaleme alarak, birikimlerini paylaşmak istediğini” aktardı. İspanyol gazeteci, “Mülteciler bezden yapılma, su geçiren çadırlarda bekletiliyordu. Yağmur yağdığında durum tam bir felaketti. Ayrıca ne kadar beklemeleri gerektiği, geleceklerinin ne olacağına ilişkin hiçbir bilgi verilmiyordu. Bu büyük bir çaresizlik ve hayal kırıklığı yaratıyordu. Oradaki insanlar savaştan kaçtıkları için gelmişlerdi ve senden farklı değildiler. Bu muameleye layık olmak için hiçbir şey yapmadılar. Bunları görünce Avrupalı ya da dünyanın herhangi bir yerinde, nereli olursanız olun, insanlığınızdan utanıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Tena, kampta en çok çocuklarla yaptığı sohbetlerden etkilendiğini vurgulayarak, “Ya savaştan ya da IŞİD’den kaçanlar vardı. Her insanın hikayesi çok etkileyici ama en vurucuları çocuklarınki. Kampta çok fazla çocuk vardı. Çocukların dünyaları farklı, çok daha saf ve temiz. neden evlerinden kaçmak ve Avrupa’da yeni bir hayat aramak zorunda olduklarını bilmiyorlardı. Suriyeli 7 yaşındaki bir çocuk, bana (Arkadaşım, ben kötü değilim. Ben kötülerden kaçıyorum) demişti. Aslında bu kamplardaki tüm mültecilerin hissettiği genel duyguydu. Bunu herkesin anlaması lazım” diye konuştu. (AA)

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.