DOLAR
35,6215
EURO
37,1719
ALTIN
3.143,35
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C

‘İnşaat Faaliyetlerindeki Hareketlenmeye Rağmen Sektörün Beklentisi Düşük Seyrediyor’

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile …

‘İnşaat Faaliyetlerindeki Hareketlenmeye Rağmen Sektörün Beklentisi Düşük Seyrediyor’
15.03.2022 00:54
A+
A-

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Bütün endekslerde şubat ayında ocak ayına kıyasla bir yükseliş yaşandığını ortaya koyan Rapor, beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kaldığına dikkat çekti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, bütün endekslerde şubat ayında, ocak ayına kıyasla bir yükseliş söz konusudur. Ocak’ta 20 ayın en düşük değerini gören faaliyet endeksi, eşik değerin üstüne tırmanmıştır. Güven endeksi de eşik değerin hemen üstüne çıkmıştır. Güvendeki yükselmeye rağmen beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kalması dikkat çekicidir. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyet ve güvendeki artış ile birlikte yükselmiş ancak eşik değerin hemen altında kalmıştır.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise geçen yılın aynı ayına göre 2022 yılının şubat ayında faaliyet hariç diğer endekslerde bir gerileme görülmektedir. Şubat ayında faaliyette sınırlı bir yükseliş ortaya çıkmıştır. Endeksler içinde özellikle beklenti düzeyinin geçen yıla kıyasla oldukça düşük kaldığı anlaşılmaktadır.

‘İnşaat Faaliyetlerindeki Hareketlenmeye Rağmen Sektörün Beklentisi Düşük Seyrediyor’

“Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Endeks sonuçları bir bütün olarak incelendiğinde, yılın başından bu yana inşaat sektörü özelinde pozitif bir tablodan bahsetmenin çok da mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.” dedi.

Geçen yılın ilk ayında 70 bin adet civarındaki konut satış rakamının bu yılın ocak ayında 88 bine ulaşmasına rağmen sektörün beklenti ve güveninin oldukça düşük göründüğünü söyleyen Yavuz Işık: “Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış oranının %20’nin üzerine çıkamadığı anlaşılmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan güven endeksleri de inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla negatif ayrıştığının sinyallerini vermektedir. Şubat ayı sektörel güven endekslerinde perakende ve hizmet sektörleri 120 değerine yakın iken inşaat sektöründe bu değer 82’dir. Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır. ” diye konuştu.

‘İnşaat Faaliyetlerindeki Hareketlenmeye Rağmen Sektörün Beklentisi Düşük Seyrediyor’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.