DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Çok Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
SON DAKİKA
16:26 300 İtfaiye Eri Alımı Yapılacak! Başvuru Şartları Ve Tarihi Belli Oldu
15:54 Bakan Uraloğlu Açıkladı: Halkalı-Ispartakule Ve Kapıkule-Çerkezköy İçin Hedef 2025
15:08 Tofaş – Büyükçekmece Ve Tofaş – B. Löwen Braunschweıg Maçları Bı̇letlerı̇ Satışta
14:54 Kocaelispor’un Efsaneleri Taraftarla Buluştu
14:38 Akmanşen, Yeni Maarif Modelini Anlattı
14:36 Konya Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Bu Dönemin İlk Toplantısını Yaptı
14:30 Tofaş Ligde Galatasaray’a Konuk Oluyor
14:28 Öğrenciler Başkan Topaloğlu’nu Misafir Etti
14:18 Muğla Büyükşehir Belediyesi İl Genelinde Kıyı Tesislerinde Kapsamlı Yangın Denetimi Gerçekleştirdi
14:16 Ahmet Özhan’dan Cinsiyetsizlik Projesi Tepkisi
14:12 Upenerji Ve Pegasus’tan Uçuran Kampanya
14:10 Engelsiz Kulaçlar’ın 6.’Sı Fethiye’de Gerçekleşti, Özel Eğitime Gereksinim Duyan Gençler Sadettin Saran İle Yüzdü
14:04 Qnb Türkiye Meme Kanseri İle Mücadeleye Dikkat Çekti Kortlarda Yine Pembe Top Vardı
14:02 Büyükakın: Kocaeli’nin Gençleri Teknolojide Öncü Olacak
13:44 Mhp’den Kadına Şiddete Dikkat: Erkeklere Gül Dağıtıldı
13:42 Nilüfer’de Tarım Ve Kooperatifçilik İçin Yeni Bir Modele Doğru
13:36 Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumları Semineri
13:34 Yurt Dışında Tatile Rağbet Artıyor
13:28 Başkan Tugay, Urla Kart’ı Tanıttı “Dünyaya Örnek Olacağız”
13:20 Yapay Zekâ Destekli Matematik Dersleri Başlıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İlaçları Zamanında Ve Uygun Şekilde Kullanmak Hayati Önem Taşıyor! İlaçları Zamanından Önce Bırakmayın!

Doktora muayene olduktan sonra verilen ilaçların zamanında ve uygun şekilde kullanılmasının önemini vurgulayan uzmanlar, ilaçların belirlenen sürede kullanılmamasının, direnç gelişimine ve hastalığın alevlenmesine neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

İlaçları Zamanında Ve Uygun Şekilde Kullanmak Hayati Önem Taşıyor! İlaçları Zamanından Önce Bırakmayın!
23.02.2024 15:24
A+
A-

Doktora muayene olduktan sonra verilen ilaçların zamanında ve uygun şekilde kullanılmasının önemini vurgulayan uzmanlar, ilaçların belirlenen sürede kullanılmamasının, direnç gelişimine ve hastalığın alevlenmesine neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Ülkemizde bilinçsiz ilaç kullanımının çok fazla olduğunu, çok sayıda antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilacın bilinçsizce kullanıldığını ve bunun sonucunda birtakım yan etkiler ortaya çıktığını dile getiren Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “İlaçlar kimyasal maddelerdir. Kimyasal maddelerle zehir arasındaki çizgiyi belirleyen nokta ise ilaçların kullanma dozu ve şeklidir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, ilaç kullanımında doğru bilinen yanlışları anlattı. 

“Doktorun verdiği ilaçlar uygun ve zamanında kullanmalı”

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kişilerin doktora muayene olduktan sonra verilen ilaçları uygun ve zamanında kullanması gerektiğini kaydederek, “Çünkü her ilacın bir kullanma süresi vardır. Örneğin bir enfeksiyon hastalığına karşı verilen ilacı hasta kendisini iyi hissettiği zaman keserse o an iyileşebilir fakat antibiyotiklere karşı bir direnç geliştirir. Buna bağlı olarak da sonrasında hastalık daha da alevlenebilir. Bu nedenle ilaçları zamanından önce bırakmak uygun değildir. Kullanılan ilaçlar ve hastalığa göre ilaçları zamanında kullanmak gerekir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarına verilen ilaç zamanından önce bırakılırsa o an için rahatlamakla beraber daha sonrası için antibiyotik direnci gelişmekte ve aynı hastalıklara karşı daha güçlü antibiyotiklere geçmek durumunda kalınabilir.” dedi. 

 “Eğer ilaçlar erken kesilirse hastalık iyileşmemekle beraber kronikleşiyor”

Antibiyotikler, ağrı kesiciler veya kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yarıda kesilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Eğer erken kesilirse hastalık iyileşmemekle beraber kronikleşiyor.” şeklinde konuştu.

İnsanlar genellikle hekim tavsiyesinden ziyade komşusunun tavsiyesine göre ilaç aldığını da söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, “İlaçlar her kişiye farklı etki göstermektedir. Kişinin kullandığı ilaç kendisine özgüdür. Bu nedenle komşuları ya da çevreyi dinlemek yerine hekimleri dinlemek gerekmektedir. Ülkemizde de bilinçsiz ilaç kullanımı çok fazladır. Çok sayıda antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlar bilinçsizce kullanılmakta ve bunun sonucunda birtakım yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ilaçlar kimyasal maddelerdir. Kimyasal maddelerle zehir arasındaki çizgiyi belirleyen nokta ise ilaçların kullanma dozu ve şeklidir.” dedi. 

“Antibiyotik direnci olan durumlarda ölüme kadar uzanan bir direnç söz konusu olabiliyor”

Özellikle antibiyotik konusunda önemli bir problem yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Çünkü ilaç şirketleri yeni antibiyotikler geliştirmemektedir. Bu nedenle antibiyotik direnci olan durumlarda ölüme kadar uzanan bir direnç söz konusu olabilmektedir. Kişilerin yoğun antibiyotik kullanması ileride belki de yoğun bakım koşullarına neden olan bir hastalığa düştüğünde antibiyotik direnci yüzünden hayatta kalma şansları da azalabilir.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.