Uzun süredir ekonomik çöküş yaşayan eczacılar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemenin, TL’nin değer kaybı sebebiyle eridiğini belirterek …
Uzun süredir ekonomik çöküş yaşayan eczacılar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemenin, TL’nin değer kaybı sebebiyle eridiğini belirterek ülke genelinde iş bırakmaya karar verdi.
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, eczacıların kârını belirleyen TL bareminin 13 yıl öncesine ait olduğunu söyleyerek “13 yıl önceki 10 TL bugünkü 10 TL değil. Bizim kârımız her güncellemede eriyor. Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden birisi kapatma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.
Son olarak eczacıların kârlılık oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuzda yapılan güncelleme, durumlarına iyileştirme sağlamadı. 100 liraya kadar olan bir ilaçtan, daha önce yüzde 25 kâr eden eczacılar için bu oran yüzde 28’e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 12’den yüzde 13’e yükseldi. Güncellemeyi yeterli bulmayan eczacılar, ülke genelinde iş bırakacak.
Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkan’ın haberine göre; Türkiye’de yaklaşık 25 bin eczane bulunuyor. Eylem takvimini ilerleyen günlerde açıklayacak olan eczacılar, nöbetçi eczane sayısını arttırarak eczane hizmetlerini aksatmayacak.
İlaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini isteyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, “Aksi takdirde eczacılar olarak ayakta kalamayacağız” dedi. Özcan, “Eczacıların kârını belirleyen TL baremi 13 yıl öncesine ait. 13 yıl önceki 10 TL, bugünkü 10 TL değil. Bizim kârımız her güncellemede eriyor. Her zamla bu kârın düşmesi, bizi kredi çekmeye itti. Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık” diye konuştu.
karar.com