DOLAR
34,2859
EURO
37,5316
ALTIN
3.020,52
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Hubble uzay teleskobu 32. yaşını özel bir video ile kutluyor!

1990 yılında fırlatılan Hubble uzay teleskobu o günden bu yana evrenin sırlarını bizimle paylaşıyor. İlk günden beri çarpıcı görüntüler ortaya …

Hubble uzay teleskobu 32. yaşını özel bir video ile kutluyor!
24.04.2022 07:37
A+
A-

1990 yılında fırlatılan Hubble uzay teleskobu o günden bu yana evrenin sırlarını bizimle paylaşıyor. İlk günden beri çarpıcı görüntüler ortaya koyan Hubble, 24 Nisan itibariyle 32. yaşını kutluyor. NASA, Hubble’ın doğum günü için, son dönemde teleskobun görüntülediği ve keşfettiği bazı gök cisimleri de dahil olmak üzere özel bir video yayınladı.

Hubble uzay teleskobu tarafından çekilen görüntüler oldukça etkileyici

Paylaşılan videoda, görülen en büyük kuyruklu yıldızın boyutlarının ölçülmesi, Jüpiter‘in Büyük Kırmızı Noktasını oluşturan fırtınanın nasıl hızlandığı, Satürn‘ün atmosfer şeritlerinin renk değiştirmesi de dahil olmak üzere Jüpiter ve Satürn’deki havanın gözlemlenmesi gibi oldukça etkileyici görüntüler yer alıyor.

Buna ek olarak, Jüpiter’in iki uydusu Ganymede ve Europa üzerinde yapılan çalışma, atmosferlerinde su buharı olduğunu gösterdi. Hubble ayrıca Samanyolu’nda ürkütücü yıldız CW Leonis‘i görüntüledi, PDS 70b gezegeninin ultraviyole görüntüsünü aldı ve galaksimizin kalbine yakın genişleyen bir gaz balonunu bizlere sundu.

Galaksinin daha da ötesine geçen Hubble, yıldızları yok etmek yerine oluşumuna yardım ediyormuş gibi görünen bir kara delik tespit etti. Aynalı bir çift galaksinin gizemini çözen uzay teleskobu bizden yaklaşık 13 milyar yıl uzaklıkta olan şimdiye kadar görülen en uzak yıldızı tespit etmeyi başardı.

Hubble Uzay Teleskobu 32. Yaşını Özel Bir Video Ile Kutluyor!

Ek olarak, Hubble bilim adamları, teleskopun doğum günü için alışılmadık şekilde bir araya gelmiş beş gökadadan oluşan güzel bir Hubble görselini daha paylaştılar. Hickson Compact Group 40 adı verilen bu küme, hepsi birbirine çok yakın olan üç sarmal gökada, bir eliptik gökada ve bir merceksi gökadadan oluşuyor. Bu galaksilerin hepsi bir gün birbirine çarpacak ve büyük bir gökada oluşturacak.

Bakalım Hubble teleskobu ilerleyen yıllarda bize ne gibi görüntüler sunacak? Siz Hubble uzay teleskobu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.