Tercih ettiğimiz ısıtma yöntemleri arasında, görece zahmetli olan soba, şömine gibi seçeneklerden neden vazgeçemiyoruz?
İnsanlar var oldukları ilk andan itibaren ısınmanın çözümünü aradı. Sobalardan kalorifer ve radyatörlere uzanan ısınmanın hikayesi; en eski çağlara kadar dayanıyor. İlk olarak ateşin bulunması ile başlayan bu serüven, elbette teknolojinin gelişmesi ile bugünkü seçenekleri sunar hâle geldi. Kimimiz ihtiyaçtan, kimilerimiz ise yarattığı atmosferden dolayı farklı ısınma yollarına yönelirken; her birimiz temele ısınmanın getirdiği konforu koyuyoruz.
Peki bahsettiğimiz konfora ulaşmak için tercih ettiğimiz ısıtma yöntemleri arasında, görece zahmetli olanlardan neden vazgeçemiyoruz? Kalorifer ve benzeri ısınma araçları çoğu zaman tek tuşla ortam sıcaklığı sağlarken, hiçbir zaman eskimeyen ısınma yöntemlerinden olan soba çeşitleri birtakım ön hazırlık ve bakıma ihtiyaç duyabiliyor. Bu sorunun yanıtı kişilere göre farklılık arz eden türde olsa da genel bir cevap olarak, bütçe dostu olmaları ve beraberinde hoş bir ambiyans sağlamaları diyebiliriz aslında…
Günümüzde birçok ev ve işletmede zorunlu haller dışında da sıklıkla kullanılan şömine, kuzine, pelet sobası gibi ısıtma ekipmanlarını Akakçe üzerinden inceleyerek bütçenize en uygun olana zahmetsizce ulaşabilirsiniz. Akakçe’nin sağladığı güvenilir fiyat karşılaştırma arayüzü; onlarca seçenek arasından en uygun fiyatlı olana ulaşmanıza olanak tanırken, cep dostu ısıtma araçlarının temel özelliklerini, kolay filtreleme seçeneği ile incelemenizi de mümkün kılar.
Haberin Detayları
İnsanlar arasında popülerliğini her daim koruyan şömine çeşitleri, görsel bir şölen sundukları kadar sağladıkları faydalarla da en ideal ısınma araçları arasındadır. Klasik sobalar gibi evleri doğal bir yöntemle ısıtmaları, havayı kurutmamaları sağladığı başlıca avantajlar arasında öne çıkar. Bununla birlikte kullanıldıkları ortam için tehlike arz etmemeleri yine tercih sebebi olarak gösterilir. Gelişen teknoloji ile birlikte piyasada birçok çeşidi bulunan, yaşam alanınıza uygun şömine modellerine buradan ulaşabilirsiniz. En çok kullanılan şömine çeşitlerini, kullanım alanları ve sağladıkları avantajlarla inceleyelim:
Bacalı şömineler: Baca kurulumunun müsait olduğu ev ve işletmelerde kullanılabilir. Odunlu ve doğalgazlı modelleri bulunur. Odunla çalışanlarda doğru odun seçimi yapmak sağlık ve ısınma performansı açısından önemlidir. Bu bağlamda kullanacağınız odun türünün tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Islak ve nemli odunlar çok fazla duman çıkaracağı gibi üreteceği ısı da düşük olacaktır.
Bacasız şömineler: Kullanacağınız odanın veya mekanın büyüklüğü uygun olduğu takdirde her ortama kurulabilir. Bacasız şöminelerin en büyük avantajlarından biri, ürettiği ısının bacadan çıkıp gitmemesidir. Aynı zamanda duman, is gibi durumlar yaratmadığı için ortamda oluşabilecek olası olumsuz durumların da önüne geçerek ısınmanızı sağlar. İnsan sağlığına herhangi bir tehdit oluşturmayan bacasız şömineler, bioethanol ismi verilen yakıt ile kullanılır.
Elektrikli şömineler: Genelde estetik bir görünüm yaratmak için tercih edilseler de ısıtma fonksiyonlarıyla birçok ev ve işletmede karşımıza çıkmaktadır. Kullanılmak istenen mekanın alanına göre dekore edilebildikleri için her türlü ortama uygundurlar. Sadece dekoratif amaçla kullanmak istiyorsanız, ısıtma özelliği bulunmayan üç boyutlu modellere de yönelebilirsiniz.
Kuzineler, yıllardır hem ısınma hem de bir tür yiyecek pişirme aracı olarak kullanılmaktadır. “Büyük mutfak sobası” olarak da adlandırılan kuzine sobalar, genellikle tek bir alanı ısıtmada başarı gösterir. Çeşitli modellerde üretilen seçenekler arasından kuzine soba fiyat karşılaştırması yapmak için buraya bakabilirsiniz. Ekonomik yönden çeşitli avantajlar sağlayan aynı zamanda da sağlıklı ısınma araçlarından olan kuzine soba kullanmanın faydalarına göz atalım:
Tasarrufludur: Kuzineler bir evi ya da mekanı ısıtmak için uygun değildir. Sadece küçük bir alanı veya odayı ısıtmada yüksek performans gösterseler de üzerindeki yemek pişirme bölmeleri ile çeşitli avantajları beraberinde getirirler. İçerisinde kömür, odun, talaş yakarak kullanabileceğiz kuzineler, elektrik ve doğalgaza oranla daha ekonomik hale gelebilir. Bu noktada fırın ve ocak kullanımında harcayacağınız elektrik ve doğalgazdan tasarruf edebilirsiniz.
Sağlıklıdır: Kalorifer petekleri, ısınma esnasında ortamın havasını kurutarak ciltte ve boğazda kuruluk, tahriş gibi durumlara neden olabilmektedir. Kuzineler ise hızlı bir şekilde yanıp, sıcaklığı bulunduğu odaya hızlı bir şekilde yayarken ortamda bulunan nemi kurutmaz. Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta; kuzine sobayı yakmada kullandığınız kömürün tamamen tutuştuğuna emin olmanız gerekliliğidir. Bütünüyle yanmayan kömürler duman çıkararak istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Pelet sobaları, içerisinde kömür veya odun yakılarak kullanılan geleneksel sobalara göre yüzde 90 oranında daha fazla verim sağlayan ısınma araçları arasındadır. Kullanımı klasik döküm sobalara kıyasla çok daha kolay, temizliği de bir o kadar zahmetsizdir. Tam otomatik ve yarı otomatik olarak ikiye ayrılan pelet sobası modelleri, ismini aldığı “pelet” yakıtı ile çalışır. Pelet sobası türlerini ve sağladığı faydaları inceleyelim:
Tam otomatik modeller: Üzerinde dijital bir ekran bulunan tam otomatik pelet sobaları, kullanıcının vereceği komutlarla çalışır. Sobanın yanma ve sönme saatlerinin belirlenebildiği bu panel üzerinden; saatlik, günlük, haftalık, aylık olarak ayarlamalar yapılabilmektedir. Tam otomatik modellerden en üst verimi alabilmenin başlıca koşulu ise yakacağınız peletin kaliteli olmasıdır. Yaş peletler, söz konusu modellerde ateşleme sorunu ortaya çıkarabilmektedir.
Yarı otomatik seçenekler: Kullandığınız pelet sobası yarı otomatik bir modelse, yakma ve söndürme işlemlerini manuel olarak yapmanız gerekir. Tam otomatik seçeneklere göre insan eline daha fazla ihtiyaç duyulması, yarı otomatik pelet sobalarının daha uygun fiyatlarla karşınıza çıkmasına neden olur. Sizler de bütçeniz ve yaşam alanınız doğrultusunda pelet sobası fiyatları hakkında kısa çaplı bir araştırma yaparak, kullanımı kolay ve ekonomik bir ısınma aracına yönelebilirsiniz.
Kalorifer ve radyatör sistemlerine alternatif olan doğal, eskimeyen geleneksel ısınma yöntemlerini inceledik. Her birinin hem ekonomik oluşu hem de kullanım açısından pek çok avantajı beraberinde getirmesi, onları tercih edilebilir ısıtma sistemleri arasında öne çıkarıyor. Peki yaşam alanlarımıza en uygun ısıtma sistemini seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hep birlikte göz atalım…
Yukarıda değindiğimiz tüm maddeler, seçeceğiniz ısınma aracından en üst düzey verimi almanıza olanak sağlayacağı gibi güvenlik açısından da son derece önem arz etmektedir. Sizler de söz konusu doğal yakıtlar ile kullanabileceğiniz soba ve türevlerini seçerek, hem ekonomik hem de sağlıklı bir ısınmanın önünü açabilirsiniz.