DOLAR
34,2878
EURO
37,5259
ALTIN
2.918,26
BIST
8.872,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
17:34 Lüleburgaz Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Planı Meclisten Geçti
17:30 Eczacıbaşı Dynavit’den, Pasörün Hikayesi: Naz Aydemir Akyol İle Geleceğe Paslar Videosu Yayınlandı
17:28 Türkiye’ye 497 Milyon Dolar Değerinde Uluslararası Yatırım
17:22 Ticaret’ten Çelikte Anti-Damping Vergisi!
17:20 Balçova Kadın Ve Çocuk Cinayetlerine “Dur” Dedi
17:06 İbb, Kız Çocuklarının İyi Eğitim Alabildiği Ve Geleceğe Umutla Bakabildiği Bir İstanbul Var Etmek İçin Çalışmaya Devam Ediyor
17:04 Bakan Bolat’tan ‘Ödemeler Dengesi’ Değerlendirmesi
17:00 Chp Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa’da!
16:56 Muğla’dan 10 Bin Aşı İle Hayvancılığa Destek
16:54 Çansera’da Kışlık Çiçek Üretimi Başladı
16:52 Selvi; “Milli Mücadele, O Dönemin Edebiyatının Temellerini Oluşturdu”
16:50 Malatya Standına Üniversiteli Öğrencilerden Yoğun İlgi
16:48 Uber, Yaz Boyunca 135 Farklı Ülkeden Türkiye’ye Gelen Turistlere Uber Taksi İle Hizmet Verdi
16:46 Kahramankazan Belediyesi, Yaşlı Ve Özel Gereksinimli Bireylerin Yaşam Standartlarını Kolaylaştırmak Amacıyla Kapsamlı Bir Hizmet Sunmaya Devam Ediyor.
16:44 Çiğli’de Kadın El Emeği Kermesi
16:42 Başkan Altay Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Ev Sahipliği Yapan Lahey’de Herkes İçin Adalet Çağrısında Bulundu
16:40 Koruncuk Vakfı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde Soruyor: Çocukların Mutlu Olabilmesi İçin Tek Şart Başarı Mı?
16:26 Koü’lü Gençler ‘Gelin Tanış Olalım’
16:22 Carrefoursa’dan Perakende Medya Alanında Yeni Yatırım
16:20 Alışveriş Merkezleri, Uluslararası Normlarda Ticari Gayrimenkul Mevzuatı Talep Ediyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hatay- Antakya’da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Rojda ALTINTAŞ- Güven USTA – Ersan SAN / ANTAKYA (Hatay), (DHA) – İSTANBUL Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller’ın başında bulunduğu ekip Hatay’ın Antakya ilçesinde hasar gören tarihi yapıları inceledi. Yeni …

Hatay- Antakya’da Tarihi Yapıları İnceliyorlar
21.02.2023 10:34
A+
A-

Rojda ALTINTAŞ- Güven USTA – Ersan SAN / ANTAKYA (Hatay), (DHA) – İSTANBUL Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller’ın başında bulunduğu ekip Hatay’ın Antakya ilçesinde hasar gören tarihi yapıları inceledi. Yeni Antakya’nın oluşturulması için şehir plancıları ile birlikte proje yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, “Yeni bir Antakya nasıl oluşturulur ona bakmamız lazım. Yeni Antakya dediğim Antakya’nın eski kültürünü de yansıtan korunabilmiş eski eserlerin kültür varlığı yapılarını da barındıran onları olabildiğince özgün yapıları ile geleceğe aktaran bir yaklaşım olmalı. Bu konuda da ümit ediyoruz ekibimizi daha da geliştirerek en azından fikir bazında projeler geliştirmek arzusundayız. Yeni Antakya’nın süresi için olumlu bir şey söyleyemeyeceğim, uzun sürer” dedi. 

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Akçay, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mete Başar Baypınar ve Öğretim Üyesi  Dr. Selahattin Ersoy ile birlikte tarihi yapıları yerinde inceledi. Ekip, tek tek inceledikleri yapıların depremden nasıl etkilendiklerini belirleyecek. Alanda inceleme yapan Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, “Yeni Antakya”ın nasıl oluşturulacağına yönelik çalışmaların belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

“AKADEMİK BİR TESPİT YAPACAĞIZ”

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, yapıların depremden nasıl etkilendiğini belirlemek için geldiklerini belirterek, “Yeni geldik. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin temsilen buradayız. TÜBİTAK’tan aldığımız bir proje ile buraya görevlendirilerek geldik. Ekip yürütücüsü başı benim. Ekip, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Akçay, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mete Başar Baypınar ve Öğretim Üyesi Selahattin Ersoy’dan oluşuyor. Kültür Varlığı eski eser yapılarının hasar tespitlerine katkıda bulunmak için geldik. Aslında tüm yapıları inceleyip birer rapor vermek değil de daha ziyade bu yapılar depremden nasıl etkilendiler? Mekanizmaları nasıl gelişti? Bununla ilgili öncelikle akademik bir tespit yapacağız. Daha sonra bunu da devletimizin hizmetine sunmak gibi bir misyonumuz proje taslağımız var. Anıtsal kagir yapılarda daha fazla zarar görüyoruz. Henüz 2 saattir buradayız, ana caddeleri sadece dolaşabildik. Ulu Camii enkaz halinde. Muhtemelen o enkazın altından epeyce bulgu elde edilecektir” dedi.

 

“ÇOĞUNLUKLA MİNARELERDE CİDDİ HASAR GÖRÜYORUZ”

Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, “Arkamda görülen Sarimiye Camii’nin ana gövdesi ayakta, çatısı dahi çökmemiş, içini bilmiyorum ama sağlam gözüküyor. Minaresi devrilmiş, zaten çoğunlukla minarelerde ciddi hasar görüyoruz. Minarelerin hemen hepsi sanıyorum yere devrilmiş durumda. Onun çeşitli nedenleri var. İşte bizim geliş amacımız da aslında bu minareler, anıtsal yapılar neden hasar gördüler? Devrilmelerinin veya kısmi olarak yıkılmalarının nedeni nedir? Bunları akademik olarak incelemek istiyoruz. Sivil mimarlık örnekleriyle de ilgileniyoruz. Kurtuluş Caddesi çok önemli ve bir çekim noktası olmuştu. Şu an hemen önünde bulunduğumuz cadde. Güzel işler de yapılmıştı. Onların bir kısmının oldukça iyi durumda olduğunu görüyorum. Bunlar 20. Yüzyıl başında inşa edilmiş yapılar” diye konuştu. 

“YENİ ANTAKYA NASIL OLUŞTURULUR ONA BAKMAMIZ LAZIM, UZUN SÜRER”

Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, “Bu büyük bir misyon, büyük bir operasyon olacak. Öncelikle şehrin planlanması lazım. O amaçla biz plancı arkadaşlarımız ile beraber geldik. Küçük bir ekip ile değil bütün Türkiye’nin belki dahil olması gereken projelerden sadece biri olacak. Şehrin bir bütünü olarak ele alınması lazım.  Ben sadece kültür varlıklarından bahsettim ama şehrin zaten yeni yapı stoğu da büyük darbe almış durumda. Onlarla birlikte Yeni bir Antakya nasıl oluşturulur ona bakmamız lazım. Yeni Antakya dediğim Antakya’nın eski kültürünü de yansıtan korunabilmiş eski eserlerin kültür varlığı yapılarını da barındıran onları olabildiğince özgün yapıları ile geleceğe aktaran bir yaklaşım olmalı. Bu konuda da ümit ediyoruz ekibimizi daha da geliştirerek en azından fikir bazında projeler geliştirmek arzusundayız. Yeni Antakya’nın süresi için olumlu bir şey söyleyemeyeceğim, uzun sürer” diye konuştu.

 


“Bu haber Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanmış olup habere akilligundem.com tarafından herhangi bir editöryal müdahalede bulunulmamıştır.”


Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Hatay- Antakya'Da Tarihi Yapıları İnceliyorlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.