DOLAR
34,2760
EURO
37,6502
ALTIN
2.918,72
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Salı Çok Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Grevin Başlıca Nedenlerindendi… Anlaşma Sonrası Hollywood’ta Büyük Fırtına

Hollywood’un önde gelen film stüdyolarından Lionsgate, yapay zeka (AI) şirketi Runway ile önemli bir iş birliğine imza attığını duyurdu. Aralarında “Açlık Oyunları” (The Hunger Games) ve “John Wick” gibi büyük film serilerinin bulunduğu yapımların arkasındaki Lionsgate’in bu ortaklığı, stüdyonun geniş film ve TV arşivlerinin Runway’in yeni bir yapay zeka modelinin eğitilmesi için kullanılmasını sağlayacak.

Grevin Başlıca Nedenlerindendi… Anlaşma Sonrası Hollywood’ta Büyük Fırtına
19.09.2024 23:08
A+
A-
 
Lionsgate Başkan Yardımcısı Michael Burns, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Runway’in sunacağı yapay zeka teknolojisinin, “ileri düzeyde, sermaye açısından verimli içerik oluşturma fırsatları” geliştirmelerine yardımcı olacağını belirtti. Ancak yapay zekanın prodüksiyonda nasıl kullanılacağına dair şu ana kadar çok az detay paylaşıldı. Yine de, Hollywood’da 2023’te aylar süren aktör grevlerinin birincil nedenlerinden birinin film yapımında yapay zekanın artan kullanımı olduğu göz önüne alındığında, bu iş birliği bazı çevrelerden yoğun eleştiriler aldı.

OLUMSUZ TEPKİLER ARTTI

Lionsgate ve Runway ortaklığına dair kamuoyunda yankı bulan tepkilerden biri, yazar ve yapımcı Helen Delzany’nin BBC’ye verdiği demeçte dile getirdiği eleştiriler oldu. Delzany, “Yaratıcı sektörlerde halihazırda pek çok iş kaybı yaşanıyor ve bu durum daha da kötüleşecek” dedi. Ayrıca, teknolojinin yaratıcı süreç üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Asıl trajedi, film ve eğlencenin ne kadar bayat hale gelebileceği” şeklinde endişelerini paylaştı.
 
Aktör Alexander Chard ise sosyal medya platformu X üzerinden yapay zekanın film yapımına entegrasyonuna yönelik hayal kırıklığını şu sözlerle ifade etti: “Kelimelerimiz, performanslarımız ve yönetimimiz yalnızca makineyi beslemek için var, ta ki bize artık ihtiyaç kalmayana kadar.” Chard’ın paylaşımına birçok kullanıcı destek verirken, iş birliğini “iğrenç” ve “rezil” olarak nitelendiren yorumlar dikkat çekti.

SEKTÖRDE FARKLI GÖRÜŞLER

Bununla birlikte, Lionsgate ve Runway ortaklığına dair daha olumlu yorumlar da mevcut. Yapay zeka eğlence şirketinin CEO’su ve yapımcı PJ Acetturo, bu gelişmeyi “sektör için inanılmaz” olarak nitelendirdi. Acetturo, yapay zekanın film dünyasıyla köprü kuracağını vurgulayarak, teknolojinin yaratıcı süreçleri dönüştürebileceğini savundu.
 
Runway şirketi de olumsuz tepkilere yanıt vermekte gecikmedi. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Cristóbal Valenzuela, yapay zekanın yaratıcı endüstrilere katkıda bulunabileceğini belirterek, “AI, spesifik görevleri çözmeye yardımcı olarak yaratıcı zorlukları önemli ölçüde hızlandırabilir” dedi. Ayrıca, sanatçıların her zaman kendi araçlarının kontrolünde olduğunu ve yapay zekanın yalnızca bir yardımcı teknoloji olarak kullanılacağını ifade etti.

TELİF HAKKI VE YASAL SORUNLAR

Ancak yapay zeka teknolojisinin etik ve yasal boyutları da göz ardı edilmiyor. TV, film ve oyun sektörlerinde çalışan sanatçı Karla Ortiz, X platformunda yaptığı paylaşımda, Runway’in potansiyel telif hakkı ihlalleri nedeniyle dava edilen bir grup yapay zeka şirketinin parçası olduğunu hatırlattı. Ortiz’in vurguladığı üzere, bir ABD bölge yargıcı geçtiğimiz ay Runway’in bazı görüntü üretim sistemlerinde yasadışı şekilde görüntü depoladığını belirtti. Bu tür sorunlar, yapay zeka teknolojisinin film endüstrisinde kullanımı konusunda tartışmaları daha da alevlendirebilir.

YAPAY ZEKA İLE YAZILAN FİLMLER ELEŞTİRİ YAĞMURUNDA

Yapay zeka teknolojisinin sinema sektöründe nasıl karşılanacağına dair son bir örnek, Haziran ayında Londra’da yaşandı. Bir sinema, yapay zeka tarafından yazılmış bir filmi gösterime sunduktan sonra gelen yoğun tepkiler üzerine filmi programından kaldırmak zorunda kaldı. Bu gelişme, Lionsgate ve Runway iş birliğinin sektörde daha geniş bir direnişle karşılaşabileceğine dair ipuçları veriyor.
 
Lionsgate ve Runway ortaklığı, Hollywood’da yapay zekanın etkilerini yeniden gündeme taşırken, sektörde farklı görüşler ortaya çıkıyor. Yapay zekanın film yapımında kullanımı bazıları için heyecan verici bir teknoloji devrimi olarak görülürken, birçok yaratıcı isim bu gelişmenin uzun vadede sektörü olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyuyor. Gelecekte bu teknolojinin sinema ve televizyon endüstrisinde ne gibi değişimlere yol açacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.