DOLAR
34,2556
EURO
37,8218
ALTIN
2.928,49
BIST
8.907,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Gözler ABD enflasyonunda: Verinin dolara etkisi nasıl olur?

Investing.com – Piyasalar bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD enflasyonunu bekliyor. Fed’in 2 Kasım’da yapacağı FOMC toplantısında 4. kez 75 baz …

Gözler ABD enflasyonunda: Verinin dolara etkisi nasıl olur?
13.10.2022 12:13
A+
A-

Investing.com – Piyasalar bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD enflasyonunu bekliyor. Fed’in 2 Kasım’da yapacağı FOMC toplantısında 4. kez 75 baz puanlık faiz artışının netleşmesinde enflasyon oranı belirleyici olacak. Beklenti aylık %0,2 artışla yıllık enflasyonun %8,1 olması yönünde.

Öncü veriler neye işaret ediyor?

Dün açıklanan üretici enflasyonu Temmuz ve Ağustos’ta gerileme göstermesinin ardından Eylül’de aylık %0,4 oranında yükseliş yaşadı. Beklentilerin üzerinde artan ÜFE, yıllık bazda %8,5 olarak kaydedildi. Petroldeki düşüşe bağlı ulaşım, depolama gibi girdilerde gerileme olsa da talepteki artış son aydaki enflasyonun ana sebebi oldu.

Büyüme öncü göstergelerinden olan ISM imalat PMI 50,9’a gerileyerek Haziran 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

ISM İmalat dışı PMI, 56,9’dan 56,7’ye sınırlı gerileme göstererek beklenti üzerinde kaldı.

Tarım dışı istihdamda gerileme olsa da beklenenden iyi gelmesi ve işsizlik oranında gerileme olması sektörde korkulan derece bir soğumanın yaşanmadığını gösterdi.

ADP özel sektör istihdam da beklenenden iyi geldi.

Konut piyasasında durgunluk var. Satışların gerilemesinde kredi faizlerinin 16 yılın zirvesine çıkması etkili oluyor.

Enflasyon verisi Fed’i nasıl etkileyebilir?

Enflasyon oranı Fed’in %2 orta vade hedefinin çok üzerinde. Dün açıklanan toplantı tutanaklarında geri kalmanın bedelinin hızlı gitmekten daha ağır olacağına vurgu yapıldı. Ancak faiz artışlarının bir yerden sonra da azaltılması gerektiği noktasında da fikir birliği var.

Eylül’de enflasyonun %8’i koruması ve istihdam sektöründe henüz faiz artışlarına alan olduğunun düşünülmesi 2 Kasım’da Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımı yapmasını destekleyebilir.

Beklentiler Kasım’daki 75 baz puanlık faiz artışının ardından Aralık’ta da 50 baz puanlık faiz artışı yapılarak yılın tamamlanması yönünde.

Dolarda son durum

Olumlu istihdam verisiyle yükselişe geçen dolar endeksi, enflasyon öncesi 113 üzerinde işlem görüyor. Enflasyonun beklentilerin üzerinde kalması Fed’in agresif davranacağı görüşünü destekleyeceği için dolarda yükseliş yaratabilir. 113,80 seviyesi gün içi önemli nokta olarak öne çıkıyor. Yıllık oranın %8’in altına inmesi durumunda ise beklentilerin yumuşaması olasılığı endekste gerileme yaratabilir. Bu yönde bir fiyatlamada 112,60 seviyesi gün içi gerilemede önemli seviye konumunda.

Yazar: Necdet Erginsoy

Kaynak: tr.investing.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.