Ford Otosan’dan kadın emeğine destek
Ford Otosan İnsan Kaynaklan Direktörü Nursel Ölmez Ateş, şirketin sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında Capital’e bilgi verdi.

Ford Otosan için değişmez hedef, paydaşlar için sürdürülebilir değer üretmek. Bu hedefe ulaşmanın ilk şartının üstün bir iş etiği anlayışı ve paydaş katılımına dayalı, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu bir yönetim anlayışının takip edilmesi olduğunu kaydeden Ford Otosan İnsan Kaynaklan Direktörü Nursel Ölmez Ateş, sürdürülebilir değer üretme hedefi yönünde gerçekleştirilen çalışmalarla
geleceği şekillendirdiklerini ifade ediyor. Ateş, “Memleketimizin her yerinde, ancak özellikle fabrikalarımızın yer aldığı toplumlarda sürdürülebilir bîr fayda sağlamaya gayret ediyoruz” diye konuşuyor.
Kadın istihdamına özel önem veren Ford Otosan, bu yöndeki çalışmalarına devam ediyor. Kız çocuklarını mühendislik mesleğine teşvik ederek sektöre kadın mühendis kazandırmayı amaçlayan ”Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesi kapsamında, 5 bin 520’si kız öğrenci olmak üzere, toplam 9 bin 294 öğrenciye, “meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplanılın aşılması üzerine farkı n- dalık programı” uygulandı.
Ford Otosan İnsan Kaynaklan Direktörü Nursel Ölmez Ateş, “Proje, 2017 yılının Kasım ayında Türkiye’nin 81 il ziyaretinin gerçekleştirilmesi ile tamamlanacak ve ardından ikinci faza geçilecek. Programa katılan lise 1, lise 2 kız öğrencileri mühendislik mesleğini seçmeleri durumunda Ford Otosan’da staj imkanı sağlanacak” diyor ve ekliyor:
“Sürdürülebilirlik çalışmalarının Ford Otosan için büyük önemi var. Biz, çevreyi, faydalanılacak değerli bir hazine olarak görüyor ve gelecekte bütün dünya insanlığının faydalanabilmesi için en iyi şekilde korunması gerektiğine inanıyoruz.”
Ford Otosan IK Direktörü Ateş’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle oldu:
Ford’un sürdürülebilirlik misyonu ile ilgili bilgi verir misiniz?
Sürdürülebilir kalkınma, Ford Otosan’ın gelecekte de varlığını ve gelişimini sürdürebilmesinin yanı sıra, toplumun geleceği için de büyük önem taşıyor. Bu sebeple biz, çevreyi faydalanılacak değerli bir hazine olarak görüyor ve gelecekte bütün dünya insanlığının faydalanabilmesi için en iyi şekilde korunması gerektiğine inanıyoruz.
Türkiye otomotiv sektörünün lider üreticisi ve son 5 yılın otomotiv ihracat şampiyonu olarak, geniş değer zincirimizde yer alan paydaşlarımız ve ülkemiz için ekonomik değer üretiyoruz. Ford Otosan olarak Türk otomotiv sanayimdeki ticari araçların ortalama yüzde 59’unu, toplam araçların ise yüzde 25’iııi üretiyoruz. Ülkemiz ticari araç ihracatının ise yüzde 65’ini, toplam taşıt araçları ihracatının ise yüzde 25’ini gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda baktığımızda ülke ekonomisine ve büyümesine önemli ölçüde katkı sağlıyoruz.
Yaptığımız dev yatırımların sonucu olarak beklenenin üstünde başarı elde ediyoruz. Üretim kapasitesi ve kapasite kullanım oranında, ihracat ve satış rakamlarında, çalışan sayısında, AR-GE kapasitesi ve patent başvurusunda elde ettiğimiz rekor düzeyde sonuçlar düşünüldüğünde Türkiye otomotiv sektörünün tartışmasız lideri olduğumuzu gururla söyleyebiliriz.
[colored_box color=”eg. blue, green, grey, red, yellow”]
“Yeni dönem projelerimizde 5 ana strateji damga
Ford Otosan olarak vizyon, misyon ve stratejilerimizi yeniledik. Bu kapsamda yeni stratejilerimiz şöyle: Çalışan, Büyüme, Müşteri, Marka, İnovasyon.
12 yıl sonra yenilediğimiz bu beş stratejimiz kapsamında sürdürülebilirlik çalışmalarımızı da yeniden ele alıyoruz. Şirket sürdürülebilirlik stratejilerimizi Birleşmiş Milletlerin 2030 yılı, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, kapsamında gözden geçiriyoruz.
Diğer yandan şirket olarak yoğun şekilde inovasyon çalışmalarımıza odaklanmış durumdayız. Kurumiçi Girişimcileri belirlediğimiz “Fikirhane” platformu sayesinde çalışanlarımızın fikirlerini topluyor, kuruldan geçen projelerin gerçekleştirilmesi için imkan sunuyoruz. Tüm süreçlerde kendimize dijitalleşme hedefleri koyduk ve A’dan Z’ye iş yapış biçimlerimizi yeniden ele alıyoruz ve her şeyi inovasyon gözüyle yeniden tanımlıyoruz. Gelecek rapor için belirtebileceğimiz temel iyileştirmeler GRl’ın 2016 sonunda yayınladığı yeni nesil standartları kullanmak. Sürdürülebilirlik önceliklerinin paydaş görüşleriyle yeniden değerlendirilerek yenilemek.
[/colored_box]
Sürdürülebilirlik kapsamında öne çıkan çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Eğitim ve gelişim politikamız, şirket hedef ve stratejileri doğrultusunda çalışanların kişisel, mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitli gelişim faaliyetleri sunarak bireysel başarıyı ve motivasyonu artırmayı ve organizasyonel gelişimine katkı sağlamayı öngörüyoruz.
Çalışanlar, işe başladıkları günden itibaren, içinde bulundukları rollere özgü tasarlanmış gelişim programlarından faydalanıyorlar. Eğitim ve gelişim olanaklarımızın sayısını ve çeşitliliğini her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. Liderlik, kişisel gelişim, teknik ve mesleki gelişim eğitimlerimiz kapsamında birçok eğitim faaliyeti gerçekleştirdik.
Çalışanlarımızın uzmanlık alanlarına ek olarak; “inovasyon”, “yeni teknolojiler” ve “yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi” amacıyla Boğaziçi Üniversitesi Otomotiv Yüksek Lisans Programı ve Koç Üniversitesi ile geliştirilen Tech MBA ve Executive MBA programlarını destekliyoruz. Bu kapsamda 2015 yılı itibariyle, 28 çalışanımız bu programlara katıldı.
Mesleki eğitimin gelişmesi, nitelikli işgücünün ve istihdam edilebilirliğin artmasına yol açarak işsizlik sorunuyla mücadelede önemli bir bileşeni oluşturuyor. Bu kapsamda Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi ne destek vererek proje kapsamında aldıkları eğitimle mesleki uzmanlık sahibi olmuş 310 kişiye istihdam sağladık. Mesleki ya da toplumsal, her gelişim sorununun çözümünde sivil toplum önemli bir itici güç oluşturuyor. Sivil toplum örgütleri etrafında oluşan bu sinerji, bireysel ya da kurumsal olarak elde edilmesi güç olan gelişimi mümkün kılıyor. Bıı nedenle çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket ederiz. Özellikle mesleki ve profesyonel alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlara üye olarak, yönetimlerinde yer alarak dev bir sanayi tesisi olarak, süreç tasarımında gerçekleştirdiğimiz yeniliklerle engelli istihdamını kolaylaştırıyor, engellilerin istihdam edilebilirliğine katkıda bulunmak üzere çalışıyoruz. Geçmiş dönemlerde başlattığımız çalışma ortamının engelli istihdamına uygun hale getirilmesine yönelik uygulamalarımıza raporlama döneminde de devam ettik. Tesislerimizde 290 engelli çalışanımız bulunuyor.
Kocaeli fabrikamız raporlama döneminde 5. kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından “Engelli Kadrosunda İstihdam Fazlası Engelli Personel Çalıştırma” ödülüne layık görüldü. Yeniköy fabrikamızda yürüttüğümüz Yüzde 100 Engelli Dostu Bir Fabrika Projesi ise TİSK tarafından geleneksel olarak düzenlenen Kurumsal Sosyal Sorumluluk organizasyonunda, kapsayıcılık, etkililik, iyi uygulama, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik kriterlerinin tamamını karşılaması nedeniyle büyük ödülü almaya hak kazandı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımız paralelinde belirlediğimiz kadın isti h dam mm desteklen m esi yön ün deki hedeflerimizin sonucu olarak, kadın çalışan sayımızı 2015 yılında yüzde 38,8 artırdık. 2016 yılında yeni alınan kadın çalışan oranımız yüzde 23’e ulaştı. Ofis çalışanı kadın işe alım oranımız ise yüzde 30 olarak gerçekleşti.
Diğer taraftan çalışanlarımıza yönelik kişi başı 58,5 saat eğitim verirken, öneri ve iyileştirme kapsamında 538.082 Euro’luk ödül dağıtımı gerçekleştirdik.
Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk çalışmalarımızın da önemli bir bölümünü toplumun geniş kesimlerinde ama öncelikle kendi sektörümüzde kadın emeğinin desteklenmesi projeleri oluşturmaktadır.
Sürdürülebilirlik çalışmaları sağlanan enerji ve sıı tasarrufları ile ilgili bilgi verir misiniz?
Üretim kapasitemizdeki artışın sağladığı ölçeğin faydalan yanında, gerçekleştirilen verimlilik çalışmaların da sonucu olarak 2014 yılında 7,09 GJ/araç olan üretilen araç başına enerji tüketimini 6,16 GJ/araç düzeyine indirdik. Aynı şekilde emisyon düzeyini 0,710 Ton C02/araç düzeyinden 0,570 Ton C02/araca, su tüketimini 3,75 m3/araç düzeyinden 3,146 m3/araç düzeyine indirdik. Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği projeleri ile 83.627 GJ enetji tasarrufu yaparak 4.723 Ton C02 sera gazı emisyonunu engelledik.
Türkiye’deki toplumsal projeleriniz nelerdir? Bunlar arasında en çok öne çıkanları söyleyebilir misiniz?
2015 yılından bu yana toplumda değer yaratan projelerimizi “kadın-erkek eşitliği” üzerine odakladık. Bu kapsamda da ilk önce Koç Holding tarafından hayata geçirilen “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” eğitimleri verdik. Proje kapsamında çalışanlarımız, tedarikçilerimiz dahil olmak üzere toplam 12206 kişiye toplumsal cinsiyet eğitimi verdik.
Ayrıca meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarının aşılmasını hedefleyen ve kız çocuklarım mühendislik mesleğine teşrik ederek sektöre kadın mühendis kazandırmayı amaçlayan Bal Arıları Mühendis Oluyor projesini hayata geçirdik. 2016 yal sonu itibariyle proje kapsamında 5 bin 520’si kız öğrenci olmak üzere toplam 39 ilde 9 bin 294 öğrenciye meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarının aşılması üzerine farkıııdalık programı uyguladık.
2017 yılının Kasım aynıda Türkiye’nin 81 il ziyaretinin gerçekleştirilmesi ile tamamlanacak olup ikinci faza geçilecek. Bu süreçte de izleme değerlendirme aşaması başlayacak ve programa katılan lise 1, lise 2 kız öğrencileri mühendislik mesleğini seçmeleri durumunda Ford Otosan’da staj imkanı sağlanacak.
Bunların dışında şirketimizin gönüllülük platformu “Gönlüm Şenle” adlı projede şekillenen birçok çalışan gönüllülük projelerimiz mevcut. “Orda Bir Köy Var Uzakta” projesi ile çalışanlarımız bir köy okulu onardı. LOSEV için şirket çalışanlarından para toplayarak önemli bir etki yaratan Umut Arabası projesi de benzer gönüllülük projelerimizden biri. Birçok köy okulunun ihtiyaçlarını karşılamak için para toplanan ‘Türkiye’nin Kış Çocukları” projesi halen devam ediyor.