Volkswagen’in tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatmaya başlaması otomotiv sektöründe deprem etkisi yaratırken, şirketin CEO’su Oliver Blume, fabrikaların neden kapatıldığına açıklık getirdi.
Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen otomobiller arasında yer alan Alman devi Volkswagen, yurt dışı operasyonlarındaki küçülmenin ardından geçtiğimiz aylarda tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarda da kapatmaya gideceğini duyurmuştu.
Şirketin sürpriz kararı otomotiv sektöründe çalkantılara neden olurken, Volkswagen CEO’su Oliver Blume, yaptığı açıklamada söz konusu kararın arkasındaki gerekçelere açıklık getirdi.
2024 yılının üçüncü çeyreğinde satışları yüzde sekiz oranında düşüş yaşayan şirket, yılın ilk dokuz ayında ise kârlılık oranında yüzde otuzluk düşüşe engel olamadı. Uzun yıllar sonra ilk kez böyle bir krizle karşı karşıya kalan otomotiv devinin düştüğü darboğaz, Alman hükümetinde de endişelere yol açtı.
CEO SUÇU ÖNCEKİ YÖNETİMLERE ATTI
Alman gazetesi Bild’in Pazar günü yayınlanan sayısında yer alan röportajda CEO Oliver Blume, satışlarda yaşanan talihsiz durumun Volkswagen markasında uzun yıllardır devam eden yapısal sorunlar sebebiyle olduğunu belirtti. Ayrıca Blume, markanın tekrar eski günlerine dönmesi için maliyetlerde büyük oranda düşüş yapması gerektiğini bildirdi.
Volkswagen Group’un Üst Yöneticisi (CEO) Oliver Blume, 2 yıl önce göreve başladıktan sonra, tasarruf ve maliyet azaltma önlemlerinin parçası olarak personel giderlerini 2026’ya kadar 5’te bir düşürmeyi planlıyordu.
Ancak iki yılda 3 milyar avroluk tasarruf hedefine ulaşılamamasının ardından Blume, daha fazlasını yapmak için geçen hafta düğmeye bastı. Blume, şirketin 30 yıllık iş güvencesi garantisini iptal ederek, 87 yıllık tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikaları kapatmayı değerlendirme planını açıkladı.
Bu da ülkede otomotiv sektörüne yönelik tartışmaları artırarak, otomotiv piyasasını derinden etkiledi. Volkswagen yönetimi, geçen hafta yalnızca demografik eğilimlere dayalı yeniden yapılandırmanın şirketin rekabet gücünü artırmaya yönelik kısa vadede gerekli yapısal düzenlemeleri gerçekleştirmek için yeterli olmadığını belirterek, mevcut durumda araç ve parça üretim tesislerinin kapatılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı.
İŞÇİLER KAPATMA KARARINA TEPKİ GÖSTERİYOR
Söz konusu planın açıklanmasının ardından Volkwagen yönetimi, çalışan ve temsilcileriyle görüşmeye başladı. Fakat işçi sendikaları ve iş konseyi fabrikaların kapatılmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.
Volkswagen yönetiminin planları için işçilerle geçen hafta başlayan toplantısı şirketin son kemer sıkma planlarını protesto eden pankartlarla başladı.
Çalışanlar, “Biz Volkswagen’iz-siz değilsiniz”, “İş güvencesinden elinizi çekin” pankartlarıyla yönetim kurulunu “çifte standart” uygulamakla suçladı.
Buna ek olarak tesislerin kapatılması konusunda da markanın karşısına iş konseyinde oy haklarının yüzde 20’sine sahip olan ve istihdama öncelik veren Aşağı Saksonya eyaleti çıkıyor.
Volkswagen hissedarı olan eyalet yönetimi, fabrikaların kapatılmasını istemiyor.