Zor zamanlarda yatırımcılar güvenli yatırım seçenekleri arar. Rusya-Ukrayna savaşının devam ederken bu seçenekler altın ve dolar olarak …
Zor zamanlarda yatırımcılar güvenli yatırım seçenekleri arar. Rusya-Ukrayna savaşının devam ederken bu seçenekler altın ve dolar olarak karşımıza çıkıyor. Genelde altın ve dolar birbirine zıt yönlerde hareket etse de şu an durum biraz daha farklı.
Doların diğer 10 yaygın para birimi karşısındaki gücünü ölçen Bloomberg Dolar Endeksi pazartesi günü Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Altın ise Pazartesi 2.000 doları aşarak Ağustos 2020’den beri kaydedilen en yüksek noktaya çıkmasının ardından son işlemlerde 1.993 dolara geri düştü, yine de cuma gününe göre %1,15 değer kazanmış oldu.
Dolar: Kargaşa sırasındaki pusula
Dünyanın birincil rezerv para birimi olan dolar, jeopolitik kargaşa dönemlerinde bir pusula görevi görmekle birlikte, altın ve ABD Hazine tahvillerini satın almak için kullanılıyor. Bu nedenle dolara olan talep artıyor. Bunun yanı sıra, Avrupa’nın Rusya ile ABD’ye kıyasla daha güçlü ekonomik bağları olduğu için, Ukrayna’daki savaşın Avrupa ekonomisine ABD’den fazla zarar vermesi bekleniyor.
Eurostat’a göre geçen yıl Rusya, Avrupa Birliği’nin beşinci büyük ihracat pazarı ve üçüncü büyük ithalat sağlayıcısıydı. Rusya Sayım Bürosu’na göre, Rusya geçen yıl ABD ticareti için ise yalnızca 23. sırada gelmekte.
Ayrıca, pazartesi günü 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşan petrol gibi emtia fiyatlarında bir sıçramaya neden olduğu için savaşın enflasyonu yükseltmesi yüksek bir ihtimal. ABD ham petrol fiyatı, son işlemlerde 120.53$’a düşmeden önce Pazartesi 130$’ı aştı. Cuma gününe göre %4,2’lik bir artış söz konusu.
Yükselen enflasyon, Fed’i enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını yükseltme konusunda daha agresif hale getirebilir. Artan faizler, ABD sabit getirili varlıklarının kârlarını çekici hale getirerek doların işine yarayabilir.
Dolar Tahtını Hala bırakmadı
Son yıllarda doların dünyanın ana rezerv para birimi olma konumunu kaybedeceği konuşuluyor. Yine de şimdilik tahttan inmiş değil. Ancak Avrupa’nın ekonomik görünümü, Euro’nun tahtı devralması için yeterince güçlü görünmüyor. Çin’in Yuan ticaretine serbestçe izin vermemesi de 1 numaralı rezerv para birimi olma şansını azaltıyor.
Altın ise halen enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görülüyor. Böylece savaşın enflasyonist baskısı değerli metale fayda sağlayabilir.
Yüksek emtia fiyatlarının etkisinin talebi sınırlayarak ABD ekonomik büyümesine zara verme ihtimali de var. Yavaş ekonomik büyüme, ABD hisse senetleri gibi makul derecede risk taşıyan rakip varlıkların çekiciliğini azaltarak altının cazibesini artırabilir.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında tahvil getirilerinin düşmesi, faizsiz altının sabit getirili yatırımlara göre daha cazip görünmesini sağladı.
Altın için güçlü yatırımcı talebinin kanıtı olarak, altın borsasında işlem gören altın fonları, geçen hafta varlıklarını neredeyse son bir yılda kaydedilen en yüksek seviyeye çıkaran sermaye akışları gördü. Ve Comex’te işlem gören hedge fonlarının net uzun altın pozisyonu, Ağustos 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
thestreet.com
Çeviri: Cem Cetinguc