DOLAR
34,7157
EURO
36,5204
ALTIN
2.936,46
BIST
9.613,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
SON DAKİKA
14:02 Ayvalık’ta Görsel Kirlilik Yaratan Reklam Panoları Ve Levhalara İzin Yok!
13:58 Decathlon, Düşük Karbon Ekonomisine Odaklandı
13:56 Deü’lü Tekvandocu Balkan Şampiyonu Oldu
13:54 Bostanlıspor, Türkiye Oryantiring Şampiyonası’na Damgasını Vurdu
13:48 Odeabank Yeni Sürdürülebilirlik Stratejisini Açıkladı
13:46 Sıcak Süt Ve Poğaça İkramı Vatandaşlarımızın İçini Isıttı
13:38 Mudanya 7’Den 70’E Sanat Ve Sporla İç İçe
13:36 Engelleri Bir Bir Aştı Kendi ‘Evren’ini Yarattı
13:34 Karşıyaka’nın ‘Su Perileri’ Türkiye Şampiyonası’nda!
13:28 Serik Kongre Ve Kültür Merkezi İnşaatı Devam Ediyor
13:20 Sakaryalı Gülfem Yıldızlar Marmara Judo Ligi’nde Şampiyon Oldu
13:18 Gaziemir Belediyesi’nden Engelli Ve Hasta Bireylere Ulaşım Desteği
13:16 Büyükşehir’den Erişilebilir, Eşit Ve Adil Bir İzmir Hedefi
13:14 İzmir Büyükşehir Yanan Zeytin Ağaçlarının Yaşatılması İçin Çalışma Başlattı Zeytin Ağaçları Küllerinden Doğacak
13:10 Rektör Budak, “Araştırmalarımızı; Sağlık Temalı, Multidisipliner Ve İnovatif Bir Konsepte Taşıyoruz”
12:58 Kartepe’de Bağımlılıklardan Kurtulma Semineri
12:56 Çankayalı Öğrencilere “Yks Hazırlık Dijital Eğitim Platformu”
12:54 Oyak’tan Demir-Çeliğe Bir Yılda 1,1 Milyar Dolarlık Yatırım
12:52 Bursalı Dağcılar Hasan Dağı Zirvesinde
12:50 Dış Ticaret Verileri Açıklandı.. Almanya İhracatta Başı Çekiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dil Ve Konuşma Terapisti Uyardı! Çocuklarda Kekemeliğe Dikkat!

Beyaz Okyanus Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden dil ve konuşma alanında Terapist Nisanur Çoban, kekemelik hakkında açıklamalarda bulundu.

Dil Ve Konuşma Terapisti Uyardı! Çocuklarda Kekemeliğe Dikkat!
08.11.2024 16:08
A+
A-

Dil Ve Konuşma Terapisti Uyardı! Çocuklarda Kekemeliğe Dikkat!

BURSA (İGFA) – Kekemelik, konuşma akıcılığının ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarı, seslerin uzatılması ve hava akışında veya seslemede bloklarla, olağandışı yüksek sıklıkla ve/veya uzun süreli kesintilere uğramasıdır.

“Kekemelik, ailede birden fazla bireyde görülebilir bu da genetik bir yatkınlığın rol oynayabileceğini gösterir” diyen Beyaz Okyanus Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden Dil ve Konuşma Terapisti Nisanur Çoban, kekemelik hakkında açıklamalarda bulundu.

Dil Ve Konuşma Terapisti Uyardı! Çocuklarda Kekemeliğe Dikkat!

Çoban, “Çocukların dil ve konuşma gelişimi sırasında, konuşma motor becerilerinin ve dil yapılarını anlamalarının olgunlaşması, bazen geçici kekemelikle sonuçlanabilir ayrıca duygusal stres, aşırı heyecan veya baskı gibi faktörler kekemeliği tetikleyebilir veya kötüleştirebilir” dedi.

Tedavide yaşın da önemli olduğunu vurgulayan Dil ve Konuşma Terapisti Çoban, “Özellikle gecikmiş konuşma vakalarında 2-4 yaş aralığı kritik bir yaş dönemdir” dedi.

Çoban, “2-4 yaş aralığında çocuklar, özellikle kelimeleri tam olarak telaffuz etmekte ya da kelimeleri doğru sırayla söylemede takılmalar yaşayabilirler. Bu genellikle dil gelişiminin bir parçasıdır. Bu yaş aralığı, kekemeliğin geçici mi yoksa kalıcı mı olacağına dair ilk göstergelerin ortaya çıkmaya başladığı bir yaştır. Eğer kekemelik 6 ay-1 yıl içinde düzelmiyorsa ya da daha kötüye gidiyorsa, profesyonel yardım alınması gerekebilir” diyerek aileleri uyardı.

Kronik kekemeliğin, kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğünü dile getiren Çoban, “Yapılan araştırmalara göre, çocuklukta başlayan kekemelik, çocukların %5’inde gözlenebilir. Kekemelik başlangıç aşamasında cinsiyet oranlarına bakıldığında birbirine yakındır (3 kız / 4 erkek). Ancak kronik kekemeliği olan bireylerin yaklaşık olarak %75-%80’inin erkek olduğu bilinmektedir. Bu da kızlardaki kendiliğinden iyileşme oranlarının erkeklere göre daha fazla olduğunu göstermektedir” ifadelerinde bulundu.

“KEKEMELİK NASIL YÖNETİLİR?”

‘‘Her yaş dönemine özel terapi amaçları belirlense de terapilerde asıl amaç her kekeleyen bireyin etkin bir iletişimci olmalarını sağlamaktır” diyen Çoban, “Ailelere çocuklarının kekemeliği ile başa çıkabilmeleri için rehberlik sağlanabilir. Çocukların konuşmalarını teşvik etmek ve üzerlerinde baskı yaratmamak önemlidir. Kekemeliğin hayat üzerinde etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu etkilenme düzeyi bireyin mizacına, ebeveyn desteğine, akran ilişkilerine, bireyin özgüveni ve kekemeliğe yönelik aldığı destek/terapi gibi birçok faktöre bağlıdır. Psikolojik destek, çocuğun duygusal yanıtlarını yönetmesine ve kendisini ifade etmesine yardımcı olabilir” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.