Coca-Cola’nın sürdürülebilirlik hedefi su tasarrufu ve güçlü kadın
Sustainable Business, Coca-Cola sürdürülebilirlik projelerini değerlendirdi. İşte Coca-Cola’nın sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar.

COCA-COLA, işin sürdürülebilir olmasının yolunun, yaşanılan çevre ve toplumun sürdürülebilir oluşuna bağlı olduğunu düşünen ve bu yönde hareket eden bir şirket. Kurumsal olarak sürdürülebilirlik projelerinin topluma değer katmak için çok önemli olduğuna inanılıyor ve tüm çalışmalar bu bilinçle yürütülüyor. Coca-Cola sürdürülebilirlik projelerini 3 ana başlıkta takip ediyor: “Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine katkı sağlayacak projeler, toplumların daha iyi yaşamı ve su”… Şirket bu kapsamda, Türkiye’de Coca-Cola Hayata Artı Vakfı şemsiyesi altında pek çok proje gerçekleştiriyor. Coca-Cola’ nın sürdürülebilir iş felsefesiyle hayata geçirdiği en önemli çözümleri Sustainable Business için inceledik.
ALTIN ÜÇGENİ İŞBİRLİKLERİ
Coca-Cola, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle birlikte pek çok çevresel ve toplumsal soruna çözümü Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ile arıyor. Şirket vakıf aracılığıyla çevresel ve toplumsal sorunlara yenilikçi, topluma duyarlı, sonuç odaklı, ölçülebilir ve sürdürülebilir çözümler üretme amacıyla sürdürülebilirlik kavramını tüm projelerinin merkezine alıyor. Burada bazı öncelikler söz konusu.
Coca-Cola yetkilileri şöyle açıklıyor: “Sürdürülebilirliği merkeze aldığımız sosyal sorumluluk projelerimizi tasarlarken, katılımcı bir yapıda olmasını birinci öncelik olarak belirliyoruz. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalıştığı bu katılımcı yapıyı kurarken, ‘Altın Üçgen’ adı verilen işbirlikleri oluşturuyoruz. İlgili ve uygulayıcı tüm tarafların dahil olmasıyla, projelerimiz en verimli sonuca ve en doğru hedef kitlesine ulaşıyor.”
[colored_box color=”eg. blue, green, grey, red, yellow”]
Su tasarrufu ve güçlü kadın hedefleri
SUYU KORUYOR GERİ KAZANDIRIYOR Coca-Cola, Türkiye’de de gerçekleştirdiği çeşitli projeler sonucunda 2015’te kullandığı suyun 1,5 katını doğaya ve topluma geri kazandırdı. Coca-Cola Hayata Artı Vakfı şemsiyesi altında, Geleceğin Tarımı ve Gece Sulaması projeleri ile tarımda suyun daha verimli kullanılması için yenilikçi uygulamaları hayata geçirdiler. Gece Sulaması projesi kapsamında 1,5 milyar litre su tasarrufu yapıldı. Geleceğin Tarımı projesiyle ise projenin başladığı 2014 yılından bu yana Konya Havzası’nda 2,2 milyar litre suyun korunması sağlandı.
BEŞ MİLYON KADINI GÜÇLENDİRECEK Bunun yanı sıra, Coca-Cola, sürdürülebilirlik yaklaşımının en önemli 3 ayağından biri olan 5by20 hedefi kapsamında 2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadını ekonomik ve toplumsal hayatta güçlendirmek üzere projeler gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda Coca-Cola Hayata Artı Vakfı çatısı altında hayata geçirilen Kız Kardeşim Projesi ile kadınların kendilerini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almaları amaçlanıyor. Proje kapsamında bugüne kadar Kayseri, Malatya, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Adana ve Sakarya’da 1,000’e yakın kadın eğitimlere katıldı.
KADIN GİRİŞİMCİLER Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle yürüttüğümüz Kraliçe Arı projesi ile Van’da 50 kovan ile arıcılığa başlayan 22 genç kız TUŞBAL Kooperatifini kurarak 460 kovanlık bir işletmenin sahibi oldu. 2016 yılında ise, projenin ikinci fazı olan Organik Bal Sabunu hayata geçirildi ve halen proje kapsamında üretilen sabunlar, TUŞBAL markasıyla satışa sunulmaya devam ediyor.
[/colored_box]
HER İŞİN MERKEZİNDE
Dünyadaki ekonomik, sosyal ve çevresel değişimleri daha iyi anlayarak, çevreye ve topluma olumlu katkı sunmak ve bu değişime liderlik edebilmek Coca Cola’nın sürdürülebilirlikteki en temel yaklaşımı. Şirkette sürdürülebilirlik felsefesi, ürün geliştirmeden üretime, şişelemeden pazarlamaya kadar yapılan her işin merkezinde yer alıyor. Sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde bir taraftan üretim süreçlerinin tümünde suyu en verimli şekilde kullanıyorlar. Diğer taraftan toplumsal projelerle suyu doğaya geri kazandırmayı hedefliyorlar. Coca Cola, temiz ve güvenli suya erişim sağlanması veya var olan erişimin güçlendirilmesi, su havzalarının korunması, su tasarrufunun desteklenmesi ve kritik yerel su sorunlarına dair toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
TÜKETİCİ DAHA ÇOK ÖNEMSİYOR
Günümüz tüketicileri şirketlerin ya da markaların vaatlerini gerçekleştirmesini istiyor ve markaların KSS projelerini ve Sürdürülebilirlik politikalarını çok daha fazla önemsiyor. Bu kapsamda tüketiciler artık şirketleri, ürünleri, kalitesi ve içeriği kadar, karakteriyle de değerlendiriyor. “Bu kurum nedir, nasıl üretir, gezegenimize ne katkı sağlar, ne zarar verir” diye bakıyor. Dolayısıyla, sürdürülebilirliğin ön plana alındığı KSS çalışmaları, markaların tüketiciler ile bağ kurabildiği en kritik noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda kurumsal itibarın da en önemli değişkenlerinden biri durumunda.
TOPLUMSAL SU PROJELERİ
Coca-Cola olarak, şişeleme ortaklarıyla birlikte 2004 yılından bu yana, 71 ülkede 248 toplumsal su projesi uyguladı. Bu projelerle toplamda 337 milyar litre suyu geri kazandırmayı başardılar. Coca-Cola, dünya çapında gerçekleştirilen tüm su geri kazandırma projeleriyle, bugüne kadar kullanılan suyun yüzde 115’ini doğaya ve topluma geri kazandırarak büyük bir başarıya imza attı. Böylece 2020 yılına kadar kullandıkları suyun yüzde 100’ünü geri kazandırma hedefine, 2015 yılında ulaşmış oldular. Bu başarıyla Coca-Cola kullandığı suyun tamamını doğaya ve topluma kazandıran ilk şirketlerden oldu.
Özlem Aydın Ayvacı