DOLAR
34,2484
EURO
37,6336
ALTIN
2.919,02
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Bulunduğunuz konum telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor: Peki ama nasıl?

Ekran parlaklığı, sıcaklık, arka planda çalışan uygulama ve hizmetler gibi akıllı telefonların pil ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmakta …

Bulunduğunuz konum telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor: Peki ama nasıl?
12.07.2022 23:08
A+
A-

Bulunduğunuz Konum Telefonunuzun Pil Ömrünü Etkiliyor: Peki Ama Nasıl?

Ekran parlaklığı, sıcaklık, arka planda çalışan uygulama ve hizmetler gibi akıllı telefonların pil ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmakta. Ancak çoğu akıllı telefon kullanıcısının bihaber olduğu önemli bir etmen daha var ki o da bağlantı kalitesi

iPhone 14 serisi için 100 dolar fiyat artışı bekleniyor

2 gün önce eklendi

Zayıf bağlantı sinyalleri bataryayı sömürüyor

Akıllı telefonlar, baz istasyonlarıyla haberleşebilmek için belirli miktarda enerji harcar. Ne var ki baz istasyonuna yakınsanız ve aldığınız bağlantı sinyali kaliteliyse telefonunuzun çok fazla enerji tüketmesi gerekmez. Bununla birlikte, telefonunuz baz istasyonuyla haberleşmekte zorlanıyor ve kötü bir sinyal alıyorsa daha fazla enerji harcar ki bu da telefonunuzun pilini hızla tüketir. 

Bu durumu amiyane tabirle şöyle açıklayabiliriz: Telefonunuz baz istasyonundan ne kadar uzaktaysa onun tarafından duyulmak için o kadar çok “bağırması” gerekir. Öyle ki baz istasyonu kelimenin tam anlamıyla telefonunuza “Seni net duyamıyorum, daha yüksek sesle bağır” diyor. Hal böyle olunca da sistem kaynakları çok daha fazla tüketiliyor. Bu da bataryanın çok daha hızlı tükenmesine ve cihazın ısınmasına sebep oluyor. Telefonların bazen durduk yere ısınmasının sebeplerinden birisi de bundan kaynaklanıyor.

Telefonunuzun üst barındaki sinyal çubuğunun 3 ya da 4 diş göstermesi sizin kaliteli bir sinyal aldığınız anlamına gelmiyor. Zira burada önemli olan, sinyal gücünü ifade eden dBm değeridir. dBm değerlerine göre sinyal kaliteleri ve bunun bataryaya etkileri ise şöyle:

  • 50–70 dbm – En iyi sinyal (Minimum pil tüketimi)
  • 70–90 dbm- Orta sinyal (Orta derecede pil tüketimi)
  • 90–120- Kötü sinyal (Yüksek pil tüketimi)

Peki telefonunuzun almış olduğu sinyal kalitesini nasıl öğrenebilirsiniz?

Android telefonlarda sinyal kalitesi nasıl öğrenilir?

Bulunduğunuz Konum Telefonunuzun Pil Ömrünü Etkiliyor: Peki Ama Nasıl?

Telefonunuzun ayarlar uygulamasına girip “Hakkında” kısmından SIM ayarları ya da SIM bilgileri kısmından görüntüleyebilirsiniz.

iOS telefonlarda sinyal kalitesi nasıl öğrenilir?

Telefonunuzun arama ekranından şunları tuşlayın: *3001#12345#* Açılan ekrandan “Servicing Cell Info” tuşuna basın. Ekranı biraz aşağı kaydırınca çıkan RSRP kımındaki sayı, size dBm değerini göstermektedir.

Seyahatler de batarya ömrünü etkiliyor 

Akıllı telefonlar baz istasyonuyla ilk bağlantı sırasında hangi frekansların kullanımda olduğu hakkında bazı bilgiler öğrenir. Bu da önemli ölçüde güç tüketimine sebep oluyor. Dolayısıyla sinyal kalitesi batarya ömrünü etkilediği gibi seyahat halinde farklı baz istasyonlarıyla haberleşmek de pile ekstra yük bindiriyor.

Bulunduğunuz Konum Telefonunuzun Pil Ömrünü Etkiliyor: Peki Ama Nasıl?

Bağlantı kalitesini etkileyen faktörler

  • Baz istasyonuna yakınlık
  • Baz istasyonunun teknik yeterliliği
  • Baz istasyonundaki yük miktarı
  • Fiziksel engeller (dağlar, binalar, trenler vb.)
  • Hava koşulları
  • Mobil cihazınızın durumu
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.