DOLAR
19,0951
EURO
20,6481
ALTIN
1.202,44
BIST
4.997,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
10°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Bilim insanları, virüsleri avlayan ve yiyen yeni bir organizma keşfetti

İnsalığın virüslerle savaşında yeni umut: Bilim insanları, virüsleri avlayan ve yiyen yeni bir organizma keşfetti.

Bilim insanları, virüsleri avlayan ve yiyen yeni bir organizma keşfetti
04.01.2023 08:39
A+
A-

Bilim insanları, gerçek anlamda virüsleri yiyen yeni bir organizma türü keşfettiler. Virovor olarak bilinen bu organizmalar virüsleri yanlışlıkla yemiyor. Bu organizmalar, virüsleri de içeren bir diyeti sürdürmek için özel bir çaba gösteriyor.

Virüs yiyen organizmaların keşfi, Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacı John DeLong‘un mikropların aktif olarak virüsleri yiyip yemediğini görmek için yola çıkmasıyla geldi. DeLong ve ekibi, bu amaç için gölet suyundan örnekler topladı ve sudaki farklı mikropları izole etti. Ardından, yeşil algleri enfekte eden bir tatlı su virüsü olan klorovirüs eklediler.

Daha sonra, Halteria adlı belirli bir mikrobun virüsü yemeye başlamasını izlediler. Ayrıca, Halteria için başka besin kaynakları sunmayan su örneklerinde, mikrop sadece klorovirüsü yiyerek iki gün içinde yaklaşık 15 kat büyüdü. Daha ilgi çekici bir şekilde, virüsü içermeyen örneklerde Halteria’da hiç büyüme görülmedi.

Araştırmacılar, organizmanın virüsü yediği hipotezini daha fazla test etmek için klorovirüs DNA’sına boya eklediler. Daha sonra Halteria hücrelerinin parlamaya başladığını fark ettiler. Bu durum, gerçekten yaşamını sürdürmek için virüsü yediğini doğruladı. Bu deneyler daha sonra grubun bu organizmalar için yeni bir terim – virovory – bulmasına sebep oldu.

Tabii ki, Halteria’nın bu gruptaki tek canlı olması da pek olası görülmüyor. Bu nedenle, araştırmacılar aynı şekilde virüsleri yiyebilen diğer organizmaları denemeye ve aramaya devam etmeyi planlıyorlar.

Araştırmacılar bulgularını Proceedings of the National Academy of Sciences üzerinde yayınladılar. Bu konuyla ilgili daha fazla araştırma, insan vücudunda bulunan virüsleri yiyebilen organizmaların bulunmasına yardımcı olabilir, hatta belki de bize belirli enfeksiyonlarla savaşmak için yeni bir yol sunabilir. Bilim insanlarının eski virüsleri bulmasıyla, onları yiyebilecek organizmaların bulunması, virüsleri kontrol altında tutmak için çok yardımcı olabilir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.