DOLAR
34,0610
EURO
37,6144
ALTIN
2.743,85
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Bayramda Şeker Alırken Dikkatli Olun! Taklit-Tağşiş Uyarısı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’ndan bayramda şeker, çikolata ve tatlı alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair uyarı geldi. Odadan yapılan

Bayramda Şeker Alırken Dikkatli Olun! Taklit-Tağşiş Uyarısı
A+
A-

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’ndan bayramda şeker, çikolata ve tatlı alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair uyarı geldi. Odadan yapılan açıklamada, enflasyon ve alım gücündeki düşüşün gıda güvenliğini tehlikeye atabileceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • Taklit-Tağşiş Riski Arttı: Enflasyonist ortam ve alım gücünün düşmesi, bazı gıda üreticilerini daha düşük kaliteli hammaddeler kullanmaya ve katkı maddesi miktarını artırmaya itiyor. Bu durum taklit-tağşiş riskinin artmasına yol açıyor.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Göreve Davet Edildi: Taklit-Tağşiş Listesi’nin yıllardır yayınlanmaması, bu riski daha da artırıyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bu konuda göreve çağırdı.
  • Ambalajsız Ürünlerden Uzak Durun: Ambalajsız, gıda saklama ve depolamaya uygun olmayan koşullarda satılan ürünler risklidir. Bu ürünler fiziksel, kimyasal, biyolojik ve radyoaktif riskler barındırabilir.
  • Gıda Mühendislerine Güvenin: Gıda mühendisi ve gıda biliminin referans alındığı yerlerde izlenebilirliğin sağlandığı, gıda analizlerinin yapıldığı ve yurttaşın bilgilendirildiği bilinmelidir.
  • Ürün Kayıtlı mı Kontrol Edin: Satın aldığınız ürünün üreten gıda işletmesinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıtlı olup olmadığını kontrol edin. Bunu yapmak için Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ni (GGBS) kullanabilirsiniz.
  • Etiketleri Dikkatlice Okuyun: Renklendiriciler, alerjenler, katkı maddeleri ve ürün içeriğiyle ilgili bilgiler etikette yer alır. Etiketleri dikkatlice okumadan ürün satın almayın.
  • Sütlü Tatlılarda Dikkat: Sütlü tatlılar +4-6 0C’de muhafaza edilmelidir. Satışının yapıldığı dolapların kapaklarının kapalı olduğundan emin olun.
  • Alerjen Uyarılarına Dikkat: Şeker, lokum ve çikolata ürünlerinde alerjen bulunabileceği unutulmamalıdır. Etikette yer alan alerjen uyarılarına dikkat edin.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda güvenliğinin korunması için bu uyarıların dikkate alınmasını ve bilinçli alışveriş yapılmasını tavsiye etti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.