ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,9710
EURO
31,2164
ALTIN
1.862,17
BIST
7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Yağmurlu
9°C
SON DAKİKA
09:24 Kültür Ve Turizm Bakanlığı 55 Kpss Puanı İle Personel Alacak! Başvuru Şartları Neler?
09:05 Beyoğlu’nda Eski Yemen Savunma Bakanının Oğlu Kaza Yaptı
09:01 ‘Çember-8’ Operasyonlarında 4 Bin 951 Firari Suçlu Yakalandı
07:04 Fatih’te Park Halindeki Araçlar Alev Alev Yandı
03:00 Sokakta Yürürken Silahlı Saldırıya Uğradı
02:30 Güngören’de Silahlı Çatışma: 1 Ölü, 3 Yaralı 
02:21 Bakan Tunç’tan Kendisiyle İlgili Çıkan Haberlere Yönelik Açıklama
01:34 Kayseri’de 4 Aracın Karıştığı Zincirleme Kazanın Andından Tır Sürücüsü Kaçtı: 1 Yaralı
01:20 Annesini, Başına Sert Cisimle Vurarak Öldürdükten Sonra Cinayeti Babasına İtiraf Etti
01:00 Ankara’da Motosikletin Çarptığı Çocuğun Hayatını Kaybettiği Kaza Kamerada; 1 Yaralıı Kaybetti
01:00 İbrahim Erkal Anısına ‘Hürmet’ Konseri Düzenlendi
00:10 Damper Yüksek Gerilim Hattına Temas Etti, Sürücü Akıma Kapılıp Öldü
23:40 Başına Tomruk Çarpınca 10 Metre Yüksekten Düşüp Öldü
23:40 Trafikte Uyuyakalan Ehliyetsiz Sürücüye 4 Bin 64 Tl Ceza Kesildi
23:34 Bakan Göktaş, Cenevre’de Yaşayan Türklerle Bir Araya Geldi
23:00 Otomobille Çarpışan Motosikletin Sürücüsü Yaralandı
22:44 Edirne’de Otomobil İle Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 1 Ölü, 5 Yaralı
22:03 Otomobil, Park Halindeki Tankere Çarptı: 1 Ölü, 4 Yaralı
22:03 Diyarbakır’da Husumetliler Arasında Tekmeli, Yumruklu, Bıçaklı Kavga: 2 Yaralı
22:00 Manisa’da Koca Dehşeti: Eşi Ve Kayınbiraderini Öldürüp, İntihar Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aydın Ağaoğlu’ndan Yurtdışı Numarasıyla İş Vaadi Dolandırıcılığına Karşı Uyarı

Melihcan ÇALIŞKAN – Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL,(DHA)- ENDONEZYA kodlu bir telefon numarasından Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu’na mesajla ulaşan dolandırıcılar, ünlü bir Türk firmasının yöneticisi olduklarını belirterek, iş vaadiyle …

Aydın Ağaoğlu’ndan Yurtdışı Numarasıyla İş Vaadi Dolandırıcılığına Karşı Uyarı
26.09.2023 11:07
A+
A-

Melihcan ÇALIŞKAN – Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL,(DHA)- ENDONEZYA kodlu bir telefon numarasından Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu’na mesajla ulaşan dolandırıcılar, ünlü bir Türk firmasının yöneticisi olduklarını belirterek, iş vaadiyle Ağaoğlu’nu dolandırmaya çalıştı. Dolandırıcılara, Tüketici Konfederasyonu Başkanı olduğunu da ifade etmesine rağmen mesajların devam ettiğini belirten Ağaoğlu, “İş arayan insanları dolandıran bu şebeke artık işi o kadar ilerletti ki benim cep numaramla kullandığım whatsapp hattıma direkt mesaj gönderdi. Çok ünlü bir internet satış firmasının ismini kullanmak suretiyle, ‘Ona haftasonu beğeni yapacaksın, günlük 2-3 bin lira para alacaksın’ gibi cazip bir teklifle geldi. Tüketici dikkatli olmalı, kamu otoritesi de caydırıcı önlemleri gecikmeden almalıdır. Yabancı numara ve şüpheli kodlar gördüğümüzde aman uzak duralım” dedi. Ağaoğlu, “Tüketici dikkatli olmalı, kamu otoritesi de caydırıcı önlemleri gecikmeden almalıdır. Yabancı numara ve şüpheli kodlar gördüğümüzde aman uzak duralım” şeklinde konuştu.

Dolandırıcılar, Endonezya telefon koduyla, whatsapp üzerinden bir Türk şirketinde yönetici olduklarını belirterek ‘Günlük iş ve para’ vaadiyle Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun telefonuna mesaj yoluyla ulaştı. Ağaoğlu ‘Tüketici Konfederasyonu Başkanı’ olduğunu belirtmesine rağmen, dolandırıcılar mesajlarına devam ederken, kamera karşısında kendisiyle iletişim kuran dolandırıcılara tekrar ulaşmak isteyen Ağaoğlu’nun mesajlarına cevap gelmedi. Ağaoğlu, mobil uygulamalar ve özellikle yabancı ülkelere kayıtlı telefon numaraları üzerinden iş ve yüksek ücret vaadiyle atılan mesajlar ve aramalara karşı vatandaşı uyardı. 

“2-3 BİN TL KAZANMAK İSTER MİSİNİZ?”

Mesaj yolu ile Ağaoğluna ulaşan kişi, “Hızlı cevabınızı aldığım için çok heyecanlıyım diy yanıtladı ve devam etti. Adım Aylin Binuer.Çok ünlü bir online satış mağazasında işe alım sorumlusuyum. Çok ünlü bir marka. Bu haftasonu için yarı zamanlı iyi maaşlı bir iş veriyoruz, maaş günlük 2-3 bin TL’den başlıyor ve daha fazla. Depozito gerekmiyor, ilgileniyor musunuz?’ diye bana bir olta atıldı. Ağaoğlu’nun “Ben de Tüketici Konfederasyonu Başkanıyım. Niye Endonezya hattından yazıyorsun?” şeklindeki sorusuna bu kişi, “Ah, endişelenmenize gerek yok. Bu, çevrimiçi bir şirket olduğumuz için şirketimiz tarafından çalışanları yönlendirmek için kullanılan sanal bir numaradır” yanıtını verdi. Dolandırıcıların amacını anlamak için sorular yönelten Ağaoğlu, “Güzel. Önerin nedir?” şeklindeki sorusuna ise, “İşiniz ürünleri beğenerek firmanın görünürlüğünü arttırmak. Bunu telefonunuzdan kolayca yapabilir ve her gün ekstra gelir elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken sitede arama yaparak size göndereceğimiz linkteki ürünleri bulmak, sadece birini beğenmek ve beğendiğiniz ürünlerin düzenli ekran görüntüsünü bana göndermek ve bunu yaparak kişi başı 2-3 bin TL kazanacaksınız. Hergün bu işi yapmakla ilgilenir misiniz? Şirket politikamıza uygun olarak en azından yaşınızı öğrenebilir miyim?” cevabı geldi. Ağaoğlu, “Ben şu anda araba kullanıyorum  daha sonra konuşuruz” cevabını vererek, telefonun ucundaki dolandırıcıyı oyaladı. Ağaoğlu, “Burada kullanılan hat Endonezya’ya bağlı bir hat. Yani bu dolandırıcılığın faillerinin yakalanması içi elimizde tek delil var bu numara. Bu numaranın da kime ait olduğu Endoznezya’da kayıtlı ” şeklinde konuştu. 

“ŞEBEKE İŞİ O KADAR İLERLETMİŞ Kİ TELEFON NUMARAMA DİREKT MESAJ ATTI”

TÜKONFED Başkanı Ağaoğlu, Pandemi, sel, deprem, komşudaki savaş gibi felaketlerin ardından ekonomik sıkıntıya düşen ve işini kaybeden insanlarımızın düştüğü dar boğazdan istifadeyle onları dolandırma amaçlı her gün yüzlerce siber ortam dolandırıcısı, yani bir kısım kötü niyetliler insanların peşine düşüyor. Yakın zaman öncesine kadar Instagram, Facebook gibi sosyal medya hesaplarından direkt mesajlarla; internet portalının işe alım sorumlusuyum diye tanınmış firmalarının ismini kullanmak suretiyle işe girmek isteyen, iş arayan insanları dolandıran bu şebeke, artık işi o kadar ilerletti ki benim cep numaramla kullandığım whatsapp numarama direkt mesaj gönderdi. Çok ünlü bir internet satış firmasının ismini kullanmak suretiyle ‘Ona hafta sonu beğeni yapacaksın, günlük 2-3 bin lira para kazanacaksın’ gibi cazip bir teklifle geldi” dedi.

“TÜKETİCİ DİKKATLİ OLMALI; KAMU OTORİTESİ CAYDIRICI ÖNLEMLERİ ALMALIDIR”

“Tüketici Konfederasyonu Başkanı olduğumu söylememe rağmen o kadar heyecanlanmış ki, size çok cazip reddedemeyeceğiniz teklifler sunuyoruz diyerek yazışmayı sürdürdü” ifadelerini kullanan Ağaoğlu, “Ben onu, o sırada araba kullandığımı söyleyerek öteledim. En kısa zamanda peşine düşeceğiz. Tüketicilerimiz dikkatli olsunlar, bizim bilişim okuryazarlığımız yok denecek kadar az. Mesela, geçen bana bir e-posta geldi, benim e-posta adresimin şifresini güvenlik açısından yenilemem gerekiyormuş, ‘Şurayı tıklayın’ diyordu. Hemen bunu yakınım olan, o konuyu bilen birine gönderdim, ‘Oltalama-fishing’ denen dolandırıcılık yöntemi dedi. Tıkladığınız anda bilgilerinize erişecek ve size her türlü kötülüğü yapabilecekler dedi. Tüketiciler çok dikkatli olmak zorunda, bilmedikleri linklere asla tıklamasınlar. Unutmasınlar ki bedava peynir sadece fare kapanında olur. Onun için cazip tekliflere kanmasınlar, bilmedikleri tanımadıkları linkleri asla tıklamasınlar. Bankadan, devlet kurumundan, BDDK’dan gelmiş gibi bir adres kullanıyorlar, onların logolarını kullanıyorlar aman dikkat. Bu noktada kamu otoritesinden de beklentimiz bir an evvel bilişim suçları dolandırıcılığına daha ağır caydırıcı yaptırımlar getirilmeli. Yani şu anda mevcut yaptırımlarla bunlar caymıyor. Yurtdışından aldıkları IP adresleriyle tüketicilere ulaşıyor ya da bir kısım sahte kimliklerle aldıkları ön ödemeli cep telefonu numaralarıyla tüketicileri dolandırıyor, mağdur ediyorlar. Tüketici dikkatli olmalı, kamu otoritesi de caydırıcı önlemleri gecikmeden almalıdır. Yabancı numara ve şüpheli kodlar gördüğümüzde aman uzak duralım” şeklinde konuştu. (DHA)

 

Aydın Ağaoğlu'Ndan Yurtdışı Numarasıyla İş Vaadi Dolandırıcılığına Karşı Uyarı

Aydın Ağaoğlu'Ndan Yurtdışı Numarasıyla İş Vaadi Dolandırıcılığına Karşı Uyarı

Aydın Ağaoğlu'Ndan Yurtdışı Numarasıyla İş Vaadi Dolandırıcılığına Karşı Uyarı

Aydın Ağaoğlu'Ndan Yurtdışı Numarasıyla İş Vaadi Dolandırıcılığına Karşı Uyarı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.