DOLAR
34,2534
EURO
37,8158
ALTIN
2.928,11
BIST
8.912,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Avrupa’da kış saati uygulaması: Saatlerin geriye alınacak olması tartışma yarattı

Türkiye’de 2016 yılında kaldırılan kış saati uygulaması Avrupa’da tartışma konusu oldu. Avrupa saat uygulaması konusunda ikiye bölündü. Avrupa …

Avrupa’da kış saati uygulaması: Saatlerin geriye alınacak olması tartışma yarattı
28.10.2022 17:24
A+
A-

Türkiye’de 2016 yılında kaldırılan kış saati uygulaması Avrupa’da tartışma konusu oldu. Avrupa saat uygulaması konusunda ikiye bölündü.

Avrupa’da 29 Ekim Cumartesi gününü 30 Ekim Pazar gününe bağlayan gece 04:00’te kış saati uygulaması kapsamında saatler bir saat geri alınacak. Türkiye ise bu uygulamayı 2016 yılı itibariyle kaldırdı. Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde başlanan ve yedi yılı geride bırakan kalıcı yaz saati uygulaması ise özellikle sabah daha hava aydınlanmadan uyananlar tarafından tepki çekmeye devam ediyor.

Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle özellikle çocukların karanlıkta okula gidip gelmeleri çok tartışılmıştı, gün ışığından faydalanmanın güç hale geldiği bu uygulamaya tepkiler yükselmişti.

AVRUPA KOMİSYONU KARARI

Türkiye’de bu uygulamadan geri adım atılmazken, şimdi de Avrupa’da kış saati tartışması başladı. Avrupa Komisyonu 2018 yılında kalıcı saatle ilgili değişiklikleri tartışmaya açmıştı.

Yaz-kış saati uygulamasının kaldırılması teklifi, AB vatandaşlarının büyük bir bölümünün uygulamaya karşı olduğunun ortaya çıkması ardından Avrupa Komisyonu tarafından Parlamento’ya sunulmuştu. Ancak Brexit, pandemi ve şimdi Ukrayna’daki savaş ve enerji fiyatlarındaki artışla Avrupa kıtasına getirdiği etkiler gibi bir dizi bürokratik konu, kararın uygulanmasının askıya alınmasına neden oldu.

İKİ FARKLI GÖRÜŞ VAR

Ankete katılanların yüzde 84’ü uygulamanın kaldırılması yönünde görüş bildirmişti. Ankete katılan 4,6 milyon kişinin yüzde 70’inin Alman olduğu açıklanmıştı. Hatta Finlandiya’da da 70 binden fazla kişi imza toplayarak uygulamanın AB çapında kaldırılması talebinde bulunmuştu.

Bazı uzmanlar, saatleri geri almanın ‘enerji tasarrufuna’ yol açtığını savunurken, bazıları ise bu duruma itiraz ediyor.

Son olarak Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas “şimdiye kadar gün ışığından yararlanma saatini korumanın tüketimi (enerji) azaltmaya yardımcı olabileceği kanıtlanmadı. Bu yüzden saatleri ileri ve geri almaya devam ediyoruz.” dedi.

KIŞ SAATİ NE ZAMANDAN BERİ UYGULANIYOR?

Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da kullanıldı. Bu uygulama gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçlıyordu.

Almanya’da, yaz saati düzenlemesi 1949 yılı sona ermeden önce, 1970’lerde Federal Cumhuriyet’teki petrol krizlerinden sonra ve 1980’de enerji tasarrufu için yeniden getirildi. 1995 yılının Eylül sonunda sona erdi, daha sonra 1996’dan beri Avrupa Birliği’nin diğer tüm üye ülkelerinde olduğu gibi kullanılmaya devam ediyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.