DOLAR
37,9894
EURO
41,5627
ALTIN
3.702,57
BIST
9.818,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Parçalı Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, trafik kazası sonrasında aracınızın değerinin azaldığını iddia ettiğiniz bir dava türüdür

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?
12.01.2023 14:41 | Son Güncellenme: 21.02.2023 02:35
A+
A-

Araç değer kaybı davası, trafik kazası sonrasında aracınızın değerinin azaldığını iddia ettiğiniz bir dava türüdür. Araç Değer Kaybı Davası açarken aracınızın satış değerinin kaza sonrasında ne kadar düştüğünü kanıtlamanız gerekmektedir. Değer kaybı belirleme, aracınızın kazadan önceki durumunu ve kazadan sonraki durumunu karşılaştırarak yapılmaktadır. Eğer aracınızın satış değeri kazadan sonra düştüyse, dava açarak aradaki değer kaybı farkını talep edebilirsiniz. Peki, Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, bir trafik kazası sonucu oluşan araç hasarı nedeniyle araç sahibinin uğradığı zararın tazmin edilmesini amaçlar. Dava açmak için bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır? Merak ediyorsanız, aşağıda yer alan bilgiler ışığında dava açabilirsiniz.

Trafik kazasının gerçekleştiği anda polis tarafından yazılı bir rapor alın. Polis tarafından hazırlanan raporda kaza nedeni, kaza yerinin adresi, kaza sırasında yaşananlar, kaza sonucunda oluşan hasarlar ve yaralanmalar gibi bilgiler yer almalıdır. Hasarın değerlendirilmesi için ekspertizden rapor alın. Alacağınız rapor neticesinde zararınız belirlenecektir.

Kazada kusurlu olan tarafın sigorta şirketi ile iletişime geçin ve hasar tazmini için başvurun. Sigorta şirketi, hasarın boyutuna ve sorumlu tarafın sigorta poliçesindeki bilgilere göre tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer sigorta şirketi tarafından sağlanan tazminat yetersiz görülürse, yargı yoluyla tazminat davası açabilirsiniz. Dava açarken mutlaka alanında uzman bir avukatla çalışmalısınız.

Avukatlar hazırladıkları değer kaybı dilekçesi ile hakkınızı daha iyi ve doğru şekilde savunacaktır. Aşağıda yer alan değer kaybı başvurusu adımlarını inceleyebilir, buna göre bir yol haritası çizerek dava açabilir ve zararınızın karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç Değer Kaybı Başvurusu bireysel olarak yapılabileceği gibi, avukatla da yapılabilmektedir. Alanında uzman bir avukat ile anlaşarak hasar tespit tutanağı ve ekspertiz raporu ile beraber dava açabilirsiniz. Dava açtıktan sonra, değer kaybı başvurunuz değerlendirilir ve sonuca bağlanır. Dava dilekçesi ve diğer tüm işlemler, avukat tarafından yürütülecektir. Bu nedenle başarılı bir avukatla çalışmanız oldukça önemlidir.

Araç Değer Kaybı Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybı davaları genellikle birkaç yıl sürmektedir. Araç değer kaybı davası, diğer davalara göre farklı şekilde ilerler. Aracın gerçek değerini belirlemek, tutanakların incelenmesi gerekecektir.
Dava süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Örneğin, davanın ne kadar karmaşık olduğu, tarafların savunmalarının ne kadar ayrıntılı olduğu, olayın gerçekleştiği tarih ve benzeri faktörler, dava süresini etkileyecektir.

Araç Değer Kaybı Davası Masrafları Nelerdir?

Diğer tüm dava türlerinde olduğu gibi araç değer kaybı davalarında da bazı masraflar bulunmaktadır. Davanın açılış ücreti, avukat ücreti, ekspertiz ve diğer raporların toplanması bazı gider kalemlerindendir. Fakat bu süreci en kolay şekilde atlatmak istiyorsanız, bir avukatla anlaşmanız gerekecektir. Çünkü davayı kazanmanız durumunda tüm masraflar, tazminat kapsamında karşı taraf tarafından karşılanacaktır.

Değer Kaybı Davası Kime Açılır?

Araç değer kaybı davası, arabanın hasar gördüğü durumda aracın mevcut fiyatı ila piyasa fiyatıyla arasındaki farkın ödenmesinin istendiği bir davadır. Dava araç sahibi tarafından açılır. Dava konusu olan araba sahibi ile hasarın neden olduğu kişi veya kuruluş arasında yapılır.

Dava, arabanın hasar gördüğü sırada sigorta şirketi tarafından ödenen tutarın araba sahibinin beklentilerini karşılamadığı durumda açılabilir. Örneğin, araba sahibi arabasının eski değerinin geri ödenmesini isteyebilirken sigorta şirketi sadece arabayı tamir etmeye yönelik bir tutar ödemiş olabilir.

Bu haber de ilginizi çekebilir…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.