DOLAR
37,8390
EURO
40,9493
ALTIN
3.679,30
BIST
9.044,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Çok Bulutlu
23°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, bir trafik kazası sonucu oluşan hasar nedeniyle aracın değerinin azaldığı durumlarda açılabilir. Bu dava, kazada zarar gören tarafın (genellikle aracın sahibi) kazanç kaybının telafi edilmesi amacını taşır. Peki, Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?
30.01.2023 11:35 | Son Güncellenme: 21.02.2023 02:35
A+
A-

Araç değer kaybı davasını açmak için öncelikle kaza tarihinden itibaren en fazla 2 yıl içinde dava açılması gerekir. Ayrıca kazanın sorumlu tarafının belirlenmesi ve bunun ispat edilmesi de gereklidir.

Davanın açılması için, öncelikle kaza anının detaylı bir şekilde rapor edilmiş olması gerekir. Ayrıca aracın hasar durumunun fotoğrafları, aracın eski ve yeni değerleri hakkında belgeler ve uzman raporları gibi ek belgeler de dava için gereklidir.

Araç değer kaybı davası, mahkemeye sunulan belgeler ve kanıtlar doğrultusunda değerlendirilir ve karar verilir. Kazanın kusurlu tarafı, aracın değer kaybının telafisi olarak maddi veya manevi bir tazminat ödemekle yükümlü olabilir. Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır? Sorusunun yanıtı bu şekildedir.

Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadar?

Araç değer kaybı davasının avukat ücreti, dava hukuki işlemlerinin detaylarına ve dava sürecinin uzunluğuna göre değişebilir. Örneğin dava sürecinde çok sayıda tanık ifadelerinin alınması, uzman raporlarının hazırlanması gibi durumlar dava sürecini uzatabilir ve bu da avukat ücretini etkileyebilir.

Genel olarak avukat ücreti, dava sürecinde yapılacak işlemlerin sayısına ve zamanına göre belirlenir. Belirli bir ücret konusunda kesin bir bilgi vermek zor olsa da, dava için yapılacak işlemler hakkında avukatınızla konuşmanız ve bir ücret anlaşması yapmanız daha doğru olacaktır.

Ayrıca, Avukat ücretinin ödeme şekli de değişebilir. Bazen ücret davanın kazanıldığında alınır, bazen ön ödeme yapılır. Bu konuda avukatınıza danışmanız ve anlaşmanız daha iyi olacaktır.

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Değer kaybı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016 / 4690 E. – 2016 / 7983 K. Sayılı ve 20.09.206 tarihli olan ilam ardından belirlenmiştir. Araçlarda değer kaybı hesaplamaları yapmak için bireylerde birçok farklı faktöre bakılır.

Her ne kadar bireyler ödemeleri hesaplamak için kendileri için net bir formül aralar bile maalesef ki öyle bir formül yoktur.

Araçlarda oluşan değer kayıplarının hesaplanması için;

  1. Araçların trafiğe çıkmış oldukları ilk tarih
  2. Hangi parçalara hangi boyutlarda işlem yapılmış olması
  3. Kazalı araçların piyasada ne kadar değer kaybetmiş olması
  4. Hasar geçmiş durumlarının yanı sıra nitelikleri
  5. Araçlardaki son km
  6. Araçların üretim tarihleri yani yaşları
  7. Hasarların hangi boyutlarda olduğu
  8. Kaza sırasında araçların hız ve km

Gibi faktörlerin bilinmesi gerekir. Bu faktörlere bakarak bireylerin araçlarında ne kadar değer kayıpları meydana geldi sorusu da daha rahat bir şekilde yanıt bulabilir.

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı şartları yerine getirilmesi ardından bireyler başvurularını yaparak ödeme almak için hak kazanabilirler. Genel olarak başvuru öncesi bireylerde aranan şartlar incelenecek olduğu zaman;

  1. Kaza anında araçların üretim ve trafikte yer alma sürelerinin en fazla on yıl olması
  2. Kaza anından önce araçların en fazla 163 bin km sınırında olması
  3. Kaza sırasında kusursuz ya da daha az kusurlu olan kişi olmak
  4. Kazanın oluşumunun ardından en fazla iki yıllık süreç içerisinde başvuru yapmak. Aksi halde zaman aşımı olabilir ve
  5. kişiler her ne kadar ödeme almak için hak kazansalar bile ödeme alamazlar.
  6. Araçların kaza anında son hızları

Yukarıda yer alan şartların yerine gelmesi ardından bireyler Değer kaybı davası başvurularını yaparak da daha rahat bir şekilde ödeme alabilirler. Bu yüzden de ilk olarak başvuru için hangi şartların arandığına dikkat etmek gerekir.

Bu haber de ilginizi çekebilir…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.