DOLAR
34,7131
EURO
36,5645
ALTIN
2.933,93
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Arabeskin Dönüşümü

Bugünlerde ‘Seni Sevmeyen Ölsün’ adlı çarpıcı bir sergiye ev sahipliği yapan Anna Laudel, yıllarca hor görülse de milyonları peşinden sürükleyen; yaşadığı değişim ve dönüşümle de daha geniş kitlelere hitap eden arabeskin müzik yolculuğuna ışık tutuyor.

Arabeskin Dönüşümü
09.06.2023 05:20
A+
A-

Anna Laudel’da açılan, küratörlüğünü sanat gazetecisi M. Gülben Çapan’ın üstlendiği “Seni Sevmeyen Ölsün” adlı kapsamlı karma sergi adını Tüdanya’nın 1986 yılında büyük çıkış yapan aynı isimli şarkısından alıyor. Sergide; Anıl Can, Ardan Özmenoğlu, CANAN, Cansu Yıldıran, Haluk Çobanoğlu, Rasim Aksan, Tuğberk Selçuk ve Yasemin Özcan dahil olmak üzere farklı materyal ve tekniklerde üretim yapan 8 sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan bir seçkiye yer veriliyor. Serginin ana temasını ise Türkiye’nin modernleşme çabasına tepki olarak ortaya çıkan 1960’ların önemli kültür furyası arabesk oluşturuyor.

Geçmişte ‘yoz müzik’ şeklinde eleştirilen ve uzun yıllar küçümsenip, hor görülen, resmi yasaklara ve sansürlere maruz bırakılan arabeskin yaşadığı dönüşüm, seçkide yer alan eserler aracılığıyla farklı form ve biçimlerde hayat buluyor. Sergi, zor hayat şartlarına karşı bir başkaldırı niteliğinde olan; son yıllarda değişen, dönüşen ve günden güne özgürleştirilerek daha geniş kitlelere hitap eden bir müzik türü haline gelen arabesk müziğin yolculuğuna rehberlik ederek, günümüz toplumundaki yerini izleyiciye hatırlatıyor.

Arabeskin Dönüşümü

SINIFSAL UÇURUM

Geçmişte arabeskin “babaları” olarak anılan figürler ile günümüzde arabeski yaşamaya devam edenler arasındaki sınıfsal uçurum üzerine kurulan sergi, bugün toplumun geride kalan ve kimlik arayışını sürdürmeye devam eden ötekileri yeniden düşünmeye davet ediyor. “Seni Sevmeyen Ölsün” seçkisiyle, acının ve aşkın isyanı üzerinden ortak bir kimlik ve bir “kurtarıcı” arayışına giren bu kültürün, kendi yarattığı kahramanlarının toplumsal değişimine ve yeni kahramanların nasıl yaratıldığına tanıklık ediyor. İsyan etmenin en kişisel boyutu niteliğindeki arabesk kültürünü derinlemesine araştıran M. Gülben Çapan küratörlüğündeki sergi, 10 Eylül’e kadar Anna Laudel Istanbul’un Gümüşsuyu’ndaki galerisinde ziyaret edilebilir.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.