DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
SON DAKİKA
16:26 300 İtfaiye Eri Alımı Yapılacak! Başvuru Şartları Ve Tarihi Belli Oldu
15:54 Bakan Uraloğlu Açıkladı: Halkalı-Ispartakule Ve Kapıkule-Çerkezköy İçin Hedef 2025
15:08 Tofaş – Büyükçekmece Ve Tofaş – B. Löwen Braunschweıg Maçları Bı̇letlerı̇ Satışta
14:54 Kocaelispor’un Efsaneleri Taraftarla Buluştu
14:38 Akmanşen, Yeni Maarif Modelini Anlattı
14:36 Konya Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Bu Dönemin İlk Toplantısını Yaptı
14:30 Tofaş Ligde Galatasaray’a Konuk Oluyor
14:28 Öğrenciler Başkan Topaloğlu’nu Misafir Etti
14:18 Muğla Büyükşehir Belediyesi İl Genelinde Kıyı Tesislerinde Kapsamlı Yangın Denetimi Gerçekleştirdi
14:16 Ahmet Özhan’dan Cinsiyetsizlik Projesi Tepkisi
14:12 Upenerji Ve Pegasus’tan Uçuran Kampanya
14:10 Engelsiz Kulaçlar’ın 6.’Sı Fethiye’de Gerçekleşti, Özel Eğitime Gereksinim Duyan Gençler Sadettin Saran İle Yüzdü
14:04 Qnb Türkiye Meme Kanseri İle Mücadeleye Dikkat Çekti Kortlarda Yine Pembe Top Vardı
14:02 Büyükakın: Kocaeli’nin Gençleri Teknolojide Öncü Olacak
13:44 Mhp’den Kadına Şiddete Dikkat: Erkeklere Gül Dağıtıldı
13:42 Nilüfer’de Tarım Ve Kooperatifçilik İçin Yeni Bir Modele Doğru
13:36 Mükemmeliyetçi Anne Baba Tutumları Semineri
13:34 Yurt Dışında Tatile Rağbet Artıyor
13:28 Başkan Tugay, Urla Kart’ı Tanıttı “Dünyaya Örnek Olacağız”
13:20 Yapay Zekâ Destekli Matematik Dersleri Başlıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Antibiyotik Direncine Karşı Ülkeler Arası Ortak Stratejiler Gerekiyor”

İSTANBUL,(DHA)- İlk keşfedildiklerinde ortalama insan ömrünün 30 yıl kadar uzamasını sağlayan mucize ilaçlar olarak kabul edilen antibiyotiklere karşı günümüzde yaşanan direnç önemli bir halk sağlığı sorunu olarak dünyayı tehdit etmeye devam ediyor …

“Antibiyotik Direncine Karşı Ülkeler Arası Ortak Stratejiler Gerekiyor”
17.11.2023 09:30
A+
A-

İSTANBUL,(DHA)- İlk keşfedildiklerinde ortalama insan ömrünün 30 yıl kadar uzamasını sağlayan mucize ilaçlar olarak kabul edilen antibiyotiklere karşı günümüzde yaşanan direnç önemli bir halk sağlığı sorunu olarak dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Antibiyotik direncinin sadece sağlık çalışanlarının çabasıyla önlenemeyecek kadar önemli ve çok boyutlu bir konu olduğunu söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, bu nedenle çözüm için multidisipliner yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), antimikrobiyal direncini, dünya çapında en az 1,27 milyon insanın hayatına mal olan ve 2019’da yaklaşık 5 milyon yaşam kaybıyla ilişkilendirilen acil bir küresel halk sağlığı tehdidi olarak tanımlıyor. Bu önemli konuyla igili, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ TEDAVİ MALİYETLERİNİ DE ARTIYOR

Günümüzde birçok antibiyotiğe karşı direnç geliştiren mikroorganizmaların ortaya çıkması nedeniyle, antibiyotik direncinin yarattığı halk sağlığı sorunun yanında önemli ekonomik kayıplara da neden olduğuna işaret eden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, bu nedenle antibiyotik direncinin ekonomi zirvelerinin de gündem maddeleri arasında da yer aldığını söyledi. Her geçen gün antibiyotik direnç oranlarının arttığını ve buna bağlı olarak da toplumda enfeksiyon hastalıkları nedeniyle yaşam kayıplarının sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Topkaya, “Dirençli mikroorganizmalar çoğunlukla hastanelerde ancak bazen de toplumda yaşamı tehdit eden ve kolay tedavi edilemeyen enfeksiyonlara neden olur. Dirençli mikroorganizmalar nedeniyle tedavi süresi uzayan hastaların hastanede kalış süresi ve buna bağlı olarak tedavi maliyetleri de artmaktadır” açıklaması yaptı.

ÇÖZÜM İÇİN MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM GEREKİYOR

“Antibiyotik direnci sadece sağlık çalışanlarının çabasıyla önlenemeyecek kadar önemli ve çok boyutlu bir konudur. Bu nedenle çözüm için multidisipliner yaklaşım gereklidir” diyen Prof. Dr. Topkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ciddi halk sağlığı sorununa dikkat çekmek amacıyla her yıl 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık gününü içine alan 18-24 Kasım haftası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak kabul edilmiştir. Bu hafta boyunca yapılan etkinliklerle tüm dünyada antibiyotik direnci konusundaki farkındalığı arttırmak, toplumda ve sağlık kurumlarında bu konuda alınan önlemler ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak hedeflenmelidir. Ancak bu konunun sadece sağlık çalışanlarının çabasıyla önlenemeyecek kadar önemli ve çok boyutlu olduğu unutulmamalı. Tüm paydaşların içinde olduğu disiplinler arası işbirliği ile küresel boyutta çözümler üretilmeli. Zira, çağımızda ulaşım koşullarının kolaylaşması artan seyahat olanakları nedeniyle sorun küresel bir sorundur ve ülkeler arasında ortak stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir.”

“LABORATUVARLARDA STANDART ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TESTLERİ ÇALIŞILMALI!

Direncin önlenmesinde antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının en önemli faktör olduğunu söyleyen Prof. Dr. Topkaya, “Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarları standart antibiyotik duyarlılık testleri çalışmalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için yalnızca hastalık etkeni olan mikroorganizmalar için bu testler çalışılmalı ve raporlanmalıdır” dedi.

“HER ATEŞLİ HASTALIK ANTİBİYOTİK İLE TEDAVİ EDİLMEZ”

Antibiyotik direncini önleyebilmek için toplumdaki her bireye önemli görevler düştüğünü hatırlatan Prof. Dr. Topkaya, şu uyarılarda bulundu:

“Antibiyotikler uygun dozda ve uygun sürede kullanılmalıdır. Hekimler tarafından reçete edilmeyen hiçbir antibiyotik kullanılmamalı. Bir diğer önemli nokta da her ateşli hastalığın antibiyotik ile tedavi edilmediğinin bilinmesidir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur. Bu noktada koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi artıyor. Zira, bugün birçok viral hastalığın etkili bir aşısı bulunuyor ve aşılanma önemli. Bu sayede gereksiz antibiyotik kullanımı azaltılmalıdır.”

&Quot;Antibiyotik Direncine Karşı Ülkeler Arası Ortak Stratejiler Gerekiyor&Quot;

&Quot;Antibiyotik Direncine Karşı Ülkeler Arası Ortak Stratejiler Gerekiyor&Quot;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.