DOLAR
36,6383
EURO
39,8878
ALTIN
3.522,82
BIST
10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Pazar Yağmurlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Çok Bulutlu
8°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C

Anayurt Oteli ve Aylak Adam romanlarının yazarı Yusuf Atılgan, 100 yaşında

Yazar Yusuf Atılgan, 100 yıl önce bugün hayata merhaba dedi. Ölümünün arkasında pek çok eser bırakan yazarın en önemli eseri Anayurt Oteli ve …

Anayurt Oteli ve Aylak Adam romanlarının yazarı Yusuf Atılgan, 100 yaşında
27.06.2022 15:09
A+
A-

Yazar Yusuf Atılgan, 100 yıl önce bugün hayata merhaba dedi. Ölümünün arkasında pek çok eser bırakan yazarın en önemli eseri Anayurt Oteli ve Aylak Adam romanlarıdır.

Bireyin iç dünyasını derinlemesine inceleyen Atılgan’ın, bugün 100’üncü doğum günü. Kitap Ayracı olarak iyi ki doğdun diyoruz Yusuf Atılagan.

Bu dünyadan ve Türk edebiyatında bir Yusuf Atılgan geçti..

Hayatından kısa bir kesit…

Atılgan, 1921’de Manisa’da doğdu. Yunanların Manisa’yı işgaliyle ailesi, oturdukları dağlık bölgeden Hacırahmanlı’ya göç etti.

Atılgan, Necâti Bey İlköğretim Okulu ve Balıkesir Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul’a giderek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kaydoldu.

Burada Ahmet Hamdi Tanpınar, Reşid Rahmeti Arat, Ali Nihat Tarlan, Ragıp Hulusi Özdem ve Halide Edib Adıvar gibi isimlerin öğrencisi oldu.

Anayurt Oteli Ve Aylak Adam Romanlarının Yazarı Yusuf Atılgan, 100 Yaşında

Ödüller kazandı

1949 yılında evlendi ve 3 yıl sonra köydeki işlerinden feragat ederek edebiyata yoğunlaştı. 1954’te Ziya Atılgan ve Nevzat Çorum maslahlarıyla yazdığı 2 hikâyesiyle Tercüman’ın hikâye yarışmasına katıldı.

Bu yarışmada, Evdeki adlı hikâyesiyle birinci, Kümesin Ötesi ile yedinci oldu. Kendisiyle özdeşleşen Aylak Adam’la da (1958) Yunus Nadi Roman Ödülü’nde ikincilik aldı. Bu süreçte geniş kitlelerce tanınmaya başladı.

Anayurt Oteli Ve Aylak Adam Romanlarının Yazarı Yusuf Atılgan, 100 Yaşında

Anayurt Oteli

Sonraları hikâye alanındaki yetkinliğini Varlık ve a Dergisi’nde gösterdi. 1973 yılında ikinci romanı Anayurt Oteli’ni yayınladı. Geçim sıkıntısı yaşadığı dönemlerde tiyatro oyuncusu Serpil Gence ile ikinci evliliğini yaptı.

Çeşitli yayınevlerinde redaktörlük yaptığı dönemlerde birtakım çeviriler de yapıyordu. 1987 yılında Anayurt Oteli’nin Ömer Kavur tarafından sinemaya aktarılması tanınırlığının artmasını sağladı.

Anayurt Oteli Ve Aylak Adam Romanlarının Yazarı Yusuf Atılgan, 100 Yaşında

Yusuf Atılgan öldü

9 Ekim 1989’da, peşi sıra gelen hastalıklar sonrasında kalp krizinden vefat ett. Moda Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında Bülbülderesi Mezarlığı’na defnedildİ.

Ruhu şad olsun…

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.