DOLAR
38,8473
EURO
43,6953
ALTIN
4.039,71
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C

Alakır’da Keşfedilen Bitki Türüne, Çevreci Çiftin Adı Verildi 

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA’nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi’nde araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Doç. Dr. Candan Aykurt önderliğindeki ekip, bir bitki türü keşfetti. Yeni türe, 19 yıl önce bölgeye yerleşip, doğayla …

Alakır’da Keşfedilen Bitki Türüne, Çevreci Çiftin Adı Verildi 
A+
A-

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA’nın Kumluca ilçesi Alakır Vadisi’nde araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Doç. Dr. Candan Aykurt önderliğindeki ekip, bir bitki türü keşfetti. Yeni türe, 19 yıl önce bölgeye yerleşip, doğayla iç içe yaşam sürdürürken HES’lere karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftine ithafen ‘Scrophularia tugbae-birhanii’ adı verildi.

İstanbul’da metropol hayatından sıkılan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti, 19 yıl önce Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarındaki Alakır Vadisi’ne gelerek arazi satın aldı. Beydağları’nın zirvesinden doğup, Akdeniz’e dökülen, yaklaşık 70 kilometrelik Alakır Nehri’nin bulunduğu, dağlık köy konumundaki Kuzca Mahallesi’ne yerleşen çift, toprak sürmesini, ekip, biçmesini, keçiyi sağmasını öğrendi. Kendilerine tamamen doğal malzemelerden ev yapan ikili, elektriklerini güneşten, gıdalarını da topraktan sağlayarak yaşamlarını sürdürdü. Tuğba Günal- Birhan Erkutlu, yıllardır HES’lere karşı verdikleri mücadeleyle bölge insanının takdirini topladı.

Toroslar’da araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Candan Aykurt ile beraberindeki ekip, Alakır Vadisi’nde bir bitki türü keşfetti. Doç. Dr. Candan Aykurt’un yürütücülüğünde çalışma yapan ekipte, Akdeniz Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenleri Doç. Dr. Barış Özüdoğru, Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, Öğr. Gör. Dr. Duygu Sarı Yol, doktora öğrencileri Burçin Çıngay, Mertcan Gülben yer aldı. Ekip tarafından keşfedilen bitki türüne, hayatlarını doğanın korunmasına adayan Tuğba ve Birhan çiftine ithafen, ‘Scrophularia tugbae-birhanii’ ismi verildi.

Doç. Dr. Candan Aykurt, çalışmaların TÜBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Bölgedeki çalışmanın bitki biyoçeşitliliği açısından önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Candan Aykurt, “Uzun süren çalışmalar sonrası yeni türü bilim dünyasına tanıttık. Ekip olarak ‘Scrophularia tugbae-birhanii’ ismi uygun görüldü. Bu alanın biyoçeşitliliği açısından çok önemli ve korunması gerekiyor. Çalışmalarımız ve sonuçları da çiftin bu konuda çabasında haklı olduğunu gösteriyor. Bu alanda öğrencilerimin ‘Dibek Tabiatı Koruma Alanı’na yönelik çalışması oldu. Alanda biyolojik çeşitlilik çalışmamızı sürdürüyoruz. Beydağları’ndan bilim dünyasına tanıtılan 4’üncü tür oldu. Keşifler alanın zenginliğini gösteriyor. Bu alan, Türkiye’de bitki çeşitliliği açısından en zengin alanlardan biri. Alakır, Beydağları gibi alanları korumak, çevresindeki ekosistemi de olumlu etkiliyor.”

Bölgede biyolojik çeşitliliğin araştırılmasına yönelik yapılan çalışmalarda keşfedilen bitki türüne adlarının verilmesinin gururunu yaşadıklarını belirten Tuğba Günal, “2016’dan beri vadide çalışma yapılıyordu. Daha önce de Akdeniz Üniversitesi’nden Ayşen Özçandır’ın çalışması vardı. Candan Hocaya teşekkür ediyorum. Duyarlı davranış sergiledi. Bizim doğayı koruma mücadelemize destek oldu. Biyoçeşitlilik açışından çalışmaların devam etmesi bizim için çok önemli. Alakır Vadisi’ndeki koruma alanlarının çalışmalarla genişletilmesi en büyük dileğimiz. Yeni bir türe ismimizin verilmesi çok gurur verici. Buna layık görülmemiz çok önemli” diye konuştu. (DHA)

 

Alakır'Da Keşfedilen Bitki Türüne, Çevreci Çiftin Adı Verildi 

Alakır'Da Keşfedilen Bitki Türüne, Çevreci Çiftin Adı Verildi 

Alakır'Da Keşfedilen Bitki Türüne, Çevreci Çiftin Adı Verildi 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.