DOLAR
34,9462
EURO
36,6853
ALTIN
2.983,05
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
SON DAKİKA
21:38 “Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun Tbmm’deki Üslubu Şaşkınlık Yarattı!”
21:20 Türk Üniversiteleri Akademik Çalışmaları İle Değil Yeşil Kampüsleriyle Dünya Listesinde!
21:08 Mide Yanması Ve Reflüye Karşı 7 Öneri
21:06 Tepe Kurumsal Çözümler, 2024’Te Yüzde 75 Büyüdü
20:36 Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Bahçesinde İntihar Girişimi
20:20 Böbrek Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
19:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sudan İle Bae Anlaşmazlıkları İçin De Devreye Girebiliriz
19:36 Mudanyalı Şehit Tunahan Yavuz’a Çifte Vefa
18:50 Zamda ‘Asgari’ Beklenti Ne? Vatandaşların Asgari Ücret Beklentisi Belli Oldu
18:38 Başkan Bozbey’den Temiz Çevre İçin Fabrikalara Çağrı
18:22 Tayland’da ‘Yeşil Eğitim’ Projesi
18:20 İspark’ın Yeni Fiyatları Belli Oldu
18:14 Başkan Arı, Coğrafi İşaretler Toplantısına Katıldı
18:12 Başkan Böcek; ‘Antab Antalya’nın Tanıtımına Önemli Katkı Sağlıyor’
18:06 Tofaş Bgl’de Final Grubuna Adını Yazdırdı
18:02 Fen İşleri Ekipleri Türkmen Mahallesi’nde Hız Kesmeden Çalışıyor
18:00 İbb Meclisi’nden Dün Geçen İspark Yeni Fiyat Tarifesiyle İlgili Artış Yüzdeleri Belli Oldu
17:58 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: ”Sadece Uyuşturucu Suçlarına Yönelik Türkiye Genelinde 106 Özel Cezaevi Kuruyoruz.”
17:56 Sivas Belediyesi Yakacak Yardımının İlk Taksiti Ocak’ta Ödenecek
17:54 Beşiktaş Başkan Adayı Serdal Adalı, Sorunları Ve Çözümleri Anlattı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Afetler Sonrasında Psikososyal Destek Erken Dönemde Sağlanmalı’

TRABZON,(DHA)-KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, deprem gibi travmatik olaylar sonrasında bireylerde erken dönemde ortaya çıkabilen kaygı hali, öfke gibi stres …

‘Afetler Sonrasında Psikososyal Destek Erken Dönemde Sağlanmalı’
21.02.2023 12:34
A+
A-

TRABZON,(DHA)-KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, deprem gibi travmatik olaylar sonrasında bireylerde erken dönemde ortaya çıkabilen kaygı hali, öfke gibi stres belirtileriyle ilgili, “Yıkıcı doğal afetler sonrasında, doğal sürece yardımcı olacak şekildeki psikososyal destek, bireyler için erken dönemde sağlanmalıdır” dedi.

KTÜ Farabi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan depremler sonrasında, afete maruz kalanlar, yakınları, yardım ekipleri ve toplumsal olarak tüm bireylerin psikolojik olarak etkilendiğini söyledi. Deprem gibi travmatik olaylar sonrasında oluşan stresin normal olduğunu ve kişilere göre değişkenlik gösterdiğini belirten Doç. Dr. Aykut, deprem travması yaşayan kişilere verilecek psikososyal desteğin önemli olduğunu ifade etti. 

Doç. Dr. Aykut, “Bir afet yaşandığında bireylerin çoğunda ortaya çıkan belirtiler, anormal bir olaya verilen sağlıklı tepkidir. Afetlerden etkilenen bireyler, yoğun ve anlaşılabilir bir stresle karşılaşmakta ve buna uygun sağlıklı tepkiler göstermektedir. Bu nedenle yaşadığımız deprem felaketi gibi afetler sonrasında akut dönemde ortaya çıkan stres belirtileri, anormal bir duruma verilmiş sağlıklı yanıtlar olarak değerlendirilmelidir” dedi.

‘AĞIR REAKSİYONLAR OLMADIKÇA DOĞAL SEYRİNİ İZLEMEK ÖNEMLİ’

Deprem gibi afetler sonrasında erken dönemde oluşan stres belirtilerini açıklayan Aykut, “İstenmeyen anılar ve rüyalar ile depremi tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hissetme şeklinde felaketi yeniden yaşantılama belirtileri görülebilmektedir. Kişi bu belirtilerin hiç geçmeyeceğini, daha kötüye gideceğini, ciddi bir hastalığı olacağını düşünerek depremi hatırlatan durumlardan, kişilerken, yerlerden uzak kalma, sürekli olarak kaçınma davranışı sergileyebilmektedir. Donup kalma, duygusuzlaşma, dünyadan kendini ayrı ve kopuk hissetme, ilgisizlik, duygusal küntlük, farklı algısal yaşantılar ve gerçek dışılık hissi olabilmektedir. Her an bir tehlike olabilir düşüncesi ile sürekli huzursuzluk, kolay irkilme, kaygı hali, uykusuzluk, sinirlilik, korku, öfke nöbetleri şeklinde aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra depresif belirtiler, uyku bozuklukları, yeme düzensizlikleri, enerji kaybı, bedensel yakınmalar, ağrı yakınması olabilmektedir. Bu şekildeki yıkıcı doğal afetler sonrasında, doğal sürece yardımcı olacak şekildeki psikososyal destek bireyler için erken dönemde sağlanmalıdır. Ağır reaksiyonlar olmadıkça müdahale etmeden, onun kendi doğal seyrini izlemesini beklemek, ona saygı göstermek önemlidir” diye konuştu.

Deprem gibi travma yaratan olayların hafızada yer ettiğini ve küçük uyaranlarla bile tetiklenebileceğini ifade eden Doç. Dr. Aykut, “Bazı bireylerde travmatik belirtilerin, olaydan yıllar sonra dahi ortaya çıkabildiği görülmektedir. Travmatik bir olay sonrasında ortaya çıkan yeniden yaşantılama, aşırı uyarılma belirtileri ve kaçınma davranışları şeklindeki travmatik stres belirtilerinin bir aydan daha uzun sürmesi ve bu durumun kronik hale gelmesi durumunda travma sonrası stres bozukluğu düşünülmektedir” dedi.

‘YASINA SAYGI GÖSTERİLMELİ’

Doç. Dr. Aykut, deprem travması yaşayan kişilerin yeniden güvenlik hissinin oluşmasında yardımcı olunması gerektiği belirterek, “Güvenliğin sağlanması, güvenlik hissinin oluşmasına yardımcı olunması, temel ihtiyaçların giderilmesi, yakınlarla iletişime destek olunması, bireyin sakinleştirilmesi, etkin ve empatik bir biçimde dinlenmesi, bilgilendirilmesi, hizmetlere ulaşımının sağlanması gerekmektedir. Belirtiler çok şiddetli değilse ilaç tedavisinden kaçınılmalıdır. Deprem travmasını yaşayan kişilerin yasına saygı gösterilmelidir. Bu dönemde teselli edici sözler, kişiyi öfkelendirebilmekte ve ona, kendisini daha kötü hissettirebilmektedir” ifadelerini kullandı.


“Bu haber Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanmış olup habere akilligundem.com tarafından herhangi bir editöryal müdahalede bulunulmamıştır.”


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.