DOLAR
23,5404
EURO
25,4410
ALTIN
1.486,55
BIST
5.554,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C
SON DAKİKA
05:00 Yolcu Otobüsünün Çarptığı Otomobildeki 2 Kuzen Hayatını Kaybetti, 2 Yaralı
03:20 Atıkların Depolandığı Alanda Çıkan Yangında 3 İş Yeri Zarar Gördü
03:00 İletişim Başkanlığı’na Yeniden Atanan Altun’dan Teşekkür Mesajı
01:24 Düzce’de, 2 Grup Arasında Çıkan Kavgada 12 Yerinden Bıçaklandı
00:40 Genç Parti Muğla İl Başkanı Ve Oğlu Kazada Yaralandı
00:10 21 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Çocuk İstismarcısı Uyuşturucu Operasyonunda Yakalandı
00:00 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ne Geri Sayım Başladı 
00:00 Sağlık Bakanı Koca: Sma Gen Terapisine Yakında Başlayacağız
23:44 Fatih’te Polisler Devrilen Hafif Ticari Aracı İtekleyerek Yolu Açtı
23:04 İstanbul Emniyeti’nden ‘Huzur İstanbul’ Denetimi
23:00 Roberto Carlos, Jardel Ve Batshuayi, Champions Island’ın Açılışını Yaptı
22:20 Fatih’te Pazar Yerinde Silahlı Çatışma :2 Ölü 4 Yaralı 2 Ölü
22:01 2’Nci Kattan Düşen 2.5 Yaşındaki Faruk Kaan, Ağır Yaralandı
22:00 Azerbaycan’daki “Alat Serbest Ekonomik Bölgesi” İstanbul’da Tanıtıldı
22:00 İlmekli İplerle Tuzak Kurup Yılkı Atlarını Çalan 2 Şüpheliyi Jandarma Yakaladı
21:30 Kırıkkale’de Ön Teker Aksı Kopan Otomobil, Öğrenci Servisine Çarptı: 17 Yaralı
21:25 Hüseyin Pehlivan Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivan İsmail Koç Oldu
21:25 Mgk Bildirisi: Ülkemizin Güvenliğini, Huzurunu Ve Refahını Sağlamaya Yönelik Adımlar Aynı Kararlılıkla Atılacak
21:24 Solotürk, Tekirdağ Kiraz Festivali’nde Gösteri Uçuş Yaptı
21:24 Kaçak Göçmenlerin Taşındığı Minibüsün Alev Aldığı Anlar Kamerada; 4 Organizatör Tutuklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

80 milyon yaşındaki kayalıklar İzlanda’yı aratmıyor

Dağ bayır gezmeyi, kayalara ve çağlayanlara tırmanmayı severim. İzlanda’ya kadar gidip bazalt kayalıklarını görmüş ama ülkemdekileri görmemişim. İlk fırsatta kendimi atıyorum yola. İstikamet İstanbul’a en yakın bazalt kayalıkları, Bartın’daki Güzelcehisar!

80 milyon yaşındaki kayalıklar İzlanda’yı aratmıyor
11.12.2022 08:01
A+
A-

Bartın’daki Güzelcehisar Bazalt Sütunları ziyareti var uzun süredir zihnimde. Bir noktadan sonra plan yapmayı bırakıyorum, artık biliyorsunuz. Sonbaharın son demlerinde görmek daha etkili bir görsel şölen yaşatabilir. O halde fazla da düşünmeden çıkıyorum yola. Bütün gece yol gidip, dayanamadığım noktada durup arabanın içinde uyuyorum. Az daha dayanabilseymişim Güzelcehisar’da muhteşem bir kamp yapma imkânı varmış aslında. Bir pazar sabahı nefis bir sonbahar güneşinde giriyorum Güzelcehisar Köyü’nün parke taşlı yoluna. Sokaklarda kimsecikler yok yol soracak. Çoğu zaman benimle eğlenen navigasyona güvenmekten başka seçeneğim kalmıyor. Aşağılara doğru iniyorum. En son evi de dönünce muhteşem bir manzaraya çıkıveriyor yol.

Kocaman bir ağacın altına park edip manzaraya bakıyorum doya doya. Ahşap bir yürüyüş platformu, plajı boydan boya geçiyor ve aradığım bazalt kayalıklarına gidiyor. Önce bu manzaraya karşı güzel bir kahvaltı yapmalıyım. Ardımızdaki bu muhteşem manzaraya bakan evlerin sahipleri de güneşi fırsat bilip kahvaltıya başlamışlar. Satın almaya fırsat bulamadığım eksik yumurtayı bu tatlı ev sahiplerinden edindikten sonra mütevazı soframı kuruyorum. Hayatımın en keyifli kahvaltılarından biri bu kesinlikle. Çayımı yudumlarken az ötemdeki bazalt kayalıklarına güneşin vurmasını bekliyorum. Zira gölgede kaldılar ve boşuna bir bekleyiş bu…

80 Milyon Yaşındaki Kayalıklar İzlanda’yı Aratmıyor

Park ve kamp plajdaymış

Saat 14.00’e kadar beklememe rağmen güneş hep kayalıkların ardında paralel ilerliyor. En sonunda beklemekten vazgeçip kayalıklara inmeye karar veriyorum. İyi bir fotoğraf çekemem belki ama görebilirim. Ahşap merdivenleri inerek platformun üstünde uzunca bir süre yürüyorum. Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm, Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi tabelaları var. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) Mali Destek Programı kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün projesiyle yapılmış bu 850 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğindeki yürüyüş platformu. Aynı zamanda engelli vatandaşların kullanabilmesini de hedeflemişler. Aşağıya indiğimde görüyorum; aslında arabayla gelinen yer plaj kısmı ve orada kocaman bir otopark var. Çadırlar görüyorum, kamping alanları olduğunu öğreniyorum.

Benim kahvaltı ettiğim yer Güzelcehisar Seyir Terası olarak geçiyormuş. Yukarıdan manzaranın gerçekten efsanevi olduğunu bir daha söylemeliyim. Karadeniz’de olduğuna hayret edilecek incelikte kumu ve Ege gibi berrak deniz beni oldukça şaşırtıyor. Yürürken bir taraftan da fotoğraf çekiyorum ve platform göz açıp kapayıncaya kadar bitiveriyor. Kayalıkları karşıdan görebileceğimiz bir platform yapmışlar. Karşısına geçip uzun uzun seyredebiliyorsunuz. Günümüzden 80 milyon yıl önce, volkanlardan akan lavlar soğuyor, kristalleşiyor, günümüzdeki şekline kavuşuyor.

Tırmanmak yasak

Güzelcehisar Bazalt Sütunları denize dimdik inerek Mugada sahiline kadar uzanıyor. Buradaki sütunları diğerlerinden ayıran başka bir özellikse hem yatay hem dikey uzanmasıymış ve beşgen, altıgen şekiller oluşturuyormuş. Gittiğinizde bakalım bu ayrıntıları görebilecek misiniz? Bazalt kayalıklarından taş düşme ihtimaline karşı tırmanmak yasak. Yakınına gitmek de öyle. İzlanda’da üstüne tırmandığım bazalt kayalıkları aklıma geliyor. Bu kayalıkları Mugada sahiline kadar inip denizden görebilmeyi de çok isterdim ancak bu sadece yazın mümkün olabilir.

Güzelcehisar Köyü’ndeki işletmeler yaz aylarında faal durumda. Ben gittiğimde sahildeki tuvaletler bile kilitliydi. İşletmeler kapanmıştı. Köyde pansiyon ve otel bulabilirsiniz ama benim gibi kampçılar için kamp alanı da var. Karavanımı aldığım zaman gitmek üzere burayı aklıma yazıyorum. Kesinlikle karavan tatili için çok uygun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.