DOLAR
38,8250
EURO
43,6967
ALTIN
4.008,69
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya’da Üretim İçin Sıra Bekliyor

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Serbest Bölge’de 8 ülkeden 14 şirket, üretim yapmak için sıraya girdi. Şirketler arasında Rusya ve Ukrayna’da elektronik ve yazılım alanında çalışma yapan ve savaş nedeniyle üretimlerine ara veren firmalar da …

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya’da Üretim İçin Sıra Bekliyor
A+
A-

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Serbest Bölge’de 8 ülkeden 14 şirket, üretim yapmak için sıraya girdi. Şirketler arasında Rusya ve Ukrayna’da elektronik ve yazılım alanında çalışma yapan ve savaş nedeniyle üretimlerine ara veren firmalar da bulunuyor.

Antalya’nın dünyaya açılan gözü olarak nitelendirilen Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ASBAŞ), kentte yat üretiminin merkezi. Üretilen süper lüks yatlar, ihraç edilerek ülke ekonomisine döviz katkısı sağlarken aynı zamanda kentteki istihdamı da olumlu etkiliyor. Antalya Limanı bitişiğinde yer alan serbest bölge yaklaşık 800 bin metrekarelik alanıyla da yatırımcıların ilgisini çekiyor. Uluslararası çok sayıda şirkete ev sahipliği yapan serbest bölgede elektronik, yazılım, medikal sektöründe üretim yapan şirketler de bulunuyor.

1 yıldan fazla zamandır süren Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle bu iki ülkede uluslararası ticaret yapan firmalar, yaşadıkları zorlu dönem nedeniyle rotayı Türkiye’ye çevirdi. Limanı, kent merkezinde olması ve hava şartları nedeniyle kışın dahi üretim yapma imkanı sunan ASBAŞ’a Rus ve Ukraynalı firmalardan büyük ilgi var. İngiltere, Rusya, Ukrayna, Litvanya, Brezilya, Çin, ABD ve İspanya’dan yatırım talebinde bulunan 14 firma sırada bekliyor.

ASBAŞ’ın tam kapasite dolduğunu belirten Genel Müdür Zeki Gürses, bölgede 88 firma olduğunu söyledi. Yabancı sermayeli işletmelerin bölgede üretime başlamasının ardından teknoloji transferine de katkı sağladığını belirten Gürses, “Türkiye’deki 19 serbest bölge yatırım taleplerini karşılayamaz duruma geldi. Bu anlamda sadece Antalya değil, diğer bölgelerden de genişlemek için ciddi talep var. Antalya, diğer serbest bölgelere nazaran biraz daha ön planda. Kendine ait limanı olması, arazi kiraları cazip, yetişmiş eleman konusunda sorun yaşamıyorlar. Elektrik, elektronik ve yazılım alanında çok ciddi talep gelmeye başladı. Gençlerimiz bu firmalarda yeni bilgiler elde ederek daha sonra bu bilgileri başka alanlarda kullanıyor ya da kendileri şirket kuruyor” dedi.

21 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Kadın çalışanların sayısının bölgede ağırlıklı olduğunu ifade eden Gürses, bölgede kadın çalışan oranının yüzde 75’ler seviyesinde olduğunu söyledi. Gürses, kadınların daha çok kablo, elektronik ve medikal firmalarında istihdam edildiğini aktardı. Antalya Serbest Bölgesi’ne 2018 yılından bu yana 21 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Gürses, 5 milyon dolarlık yeni yatırım projesi üzerine çalıştıklarını söyledi. Bölgede 7 binden fazla kişinin istihdam edildiğini de kaydeden ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, yat üretim merkezinin yenilendiğini, 15 milyon dolara shiplift yatırımı yaptıklarını, yat üretim boyutlarının 50 metreden 90 metreye çıktığını sözlerine ekledi. (DHA)

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

8 Ülkeden 14 Firma, Antalya'Da Üretim İçin Sıra Bekliyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.